Με "τα δύο πρόσωπα του Ιανού" ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο να υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας. Το ένα από αυτά είναι το αισιόδοξο πρόσωπο μιας κυβέρνησης που εμφανίζεται να έχει πετύχει "στα χαρτιά" τους δημοσιονομικούς στόχους της: πλεόνασμα ύψους 177 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, το καταφέρνει χάρη σε φτιασίδωμα, δεδομένου ότι στο Γενικό Λογιστήριο φρόντισαν να ωραιοποιήσουν τον προϋπολογισμό έχοντας
«παγώσει» ουσιαστικά όλες τις πληρωμές. Ακόμη δε και τις επιστροφές του ΦΠΑ.
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υφίσταται σχεδόν υποτυπωδώς (συγκεκριμένα, οι δαπάνες μειώθηκαν στο ένα τρίτο των προβλέψεων, δηλαδή από τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος εκταμιεύθηκαν μόλις τα 67 εκατ. ευρώ). Τα ίδια στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως έχουν "παγώσει" και οι επιστροφές φόρων: από τα 311 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν (από φόρο στο εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), η εφορία κατέβαλε μόλις τα 43 εκατ. ευρώ, δηλαδή 268 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο, αλλά και σαφώς μειωμένο ποσό σε σύγκριση με εκείνο το 2012, όταν τον Ιανουάριο είχε επιστρέψει 163 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτών, γίνεται κατανοητό το πώς το οικονομικό επιτελείο εμφάνισε για τον Ιανουάριο πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκατ. ευρώ. Οι ανησυχίες είναι ακόμη βάσιμες και από το γεγονός ότι συρρικνώνεται η κατανάλωση, όπως δείχνει και η υστέρηση έναντι του στόχου των εσόδων από ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ και των λοιπών έμμεσων φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ καπνού, κ.λπ.) κατά 153 εκατ. ευρώ.
Επειδή όμως οι τροϊκανοί γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα "τρυκ" εξωραϊσμού των δημοσίων οικονομικών (άλλωστε αυτή ήταν και η αιτία για την οποία ανέλαβαν την οικονομική επιτροπεία της χώρας), η έλευση των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου έχει σημάνει "συναγερμό" στην κυβέρνηση και αυτό συνιστά το "άλλο πρόσωπο" με το οποίο θα υποδεχθεί τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς.
Δηλαδή, το "πρόσωπο" μιας κυβέρνησης που έχει αποτύχει παταγωδώς στην οικονομική της πολιτική και δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να βασίζεται σε μια πλασματική βελτίωση αριθμών. Η κατάσταση στην οικονομία έχει φτάσει στο απροχώρητο και παρά ταύτα η κυβέρνηση αρκείται στο να επανεξετάζει κάποια ελάχιστα σημεία, αλλά και πάλι χωρίς να τολμά ούτε και γι' αυτά να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε διορθώσεις εξόφθαλμων σφαλμάτων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η συνέντευξη που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στη ΝΕΤ, με την οποία έκανε γνωστό ότι μελετάται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, όπως ήδη έχουν προτείνει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, όμως θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από πλευράς φοροδιαφυγής. Ή ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.
Στο μεταξύ, η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών της χώρας καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένη ατζέντα ως προς τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο έλεγχος για την πρόοδο του Μνημονίου, που θα κρίνει και την εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου πρόκειται να αθροιστούν στα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.
Σε ό,τι αφορά στα σημεία στα οποία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η τρόικα, μεταξύ άλλων είναι: οι 25.000 απολύσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει εφέτος η κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται έμφαση στη φοροδιαφυγή, το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες, η πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και του προϋπολογισμού.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, παρά τις δύο διαγραφές που έχουν προηγηθεί, με το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, αυτό «σκαρφάλωσε», σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα 305,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 από 298,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των δανείων τα οποία χρωστούσε η χώρα το 2009 -προ Μνημονίου εποχής- και ανήλθε στο 154,8% του ΑΕΠ.
http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)