Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Διαδήλωση στην Βαρκελώνη,ενάντια στον Ραχόι


Ισπανία: Διαμαρτυρία κατά του Ραχόι μετά την αποκάλυψη σκανδάλου δωροδοκιών

Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στην Ισπανία η αποκάλυψη της (φίλα προσκείμενης προς την Κεντροαριστερά) εφημερίδας el Pais


 σε βάρος κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος (κεντροδεξιού) Λαϊκού Κόμματος, αναφορικά με χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια της εικοσαετίας 1990-2009.


Οι σοβαρότατες αποκαλύψεις -οι οποίες στηρίζονται σε χειρόγραφα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα- αφορούν προσωπικά και τον πρωθυπουργό Μιαριάνο Ραχόι, ο οποίος φέρεται πως λάμβανε σε τακτική βάση 25.200 ευρώ ετησίως, για διάστημα 11 ετών.

Ντοκουμέντα
Παρά το γεγονός ότι, επισήμως, το κόμμα απάντησε ότι τα πάντα είναι νόμιμα και δεν έχει τίποτε να κρύψει, είναι προφανές ότι η υπόθεση που έχει ανοίξει δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. «Δείχνει να πρόκειται για μια υπόθεση δωροδοκιών και η φύση των ντοκουμέντων αναδεικνύει σαφώς εγκληματική δράση, εφόσον φυσικά αποδειχθούν γνήσια», δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters στέλεχος των Λαϊκών.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το βασικό μέρος των κεφαλαίων αυτών διακινήθηκαν την περίοδο που δημιουργούνταν στην Ισπανία μια κατασκευαστική «φούσκα», όταν οι εταιρείες διαγκωνίζονταν στους προθαλάμους των πολιτικών για να διασφαλίσουν προνομιακά και κερδοφόρα συμβόλαια.

Σε κάθιε περίπτωση, είναι σαφές ότι δημιουργείται πρόβλημα σταθερότητας σε μια κυβέρνηση η οποία ήδη έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει. Έτσι, εκτός των άλλων, προκαλούνται ανησυχίες και στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων της -και, κυρίως, στους Γερμανούς- για το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποιο «ατύχημα» το επόμενο διάστημα. Διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταρρεύσει η βιτρίνα της αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η Αγκελα Μέρκελ δεν θα είναι δυνατό να συνεχίζει να προσπερνά τα «καυτά» ερωτήματα.

Κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση είναι δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, ο Λουίς Μπαρθένας και ο Αλβάρο Λαπουέρτα. Μάλιστα, ο πρώτος παραιτήθηκε από τη θέση του το 2009, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ερευνα
Η μέχρι στιγμής έρευνα έδειξε ότι, κάποια περίοδο διέθετε λογαριασμό ύψους 22 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα -με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποψίες ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς «τροφοδότες» λογαριασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία, έως το 2007, επιτρεπόταν στα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν ανώνυμες χρηματικές δωρεές. Ετσι, εφόσον τα ποσά που αποκαλύπτει η el Pais περιλαμβάνονταν στις φορολογικές δηλώσεις των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων, τότε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παράνομα.

Ακόμη κι έτσι, όμως, εγείρεται τεράστιο ηθικό ζήτημα, σε μια περίοδο που η κοινωνία υφίσταται σκληρά μέτρα και η ανεργία έχει φτάσει το 26%.
Του Γιώργου Παυλόπουλου από την Ημερησία

Σχετικό και αυτό από την Εξπρές:


Στοιχεία και φωτογραφίες των χειρόγραφων «κρυφών βιβλίων», όπως υποστηρίζει, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας δημοσιεύει η «El Pais», στα οποία καταγράφονται οι δωρεές επιχειρήσεων από το 1990 και για σχεδόν δύο δεκαετίες και, σύμφωνα με την εφημερίδα, πληρωμές στον ίδιο τον Ραχόι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Το Λαϊκό Κόμμα, πάντως, επιμένει ότι οι πληρωμές του κόμματος στα στελέχη του ήταν πάντοτε νόμιμες, ενώ ο ίδιος ο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο. Το γραφείο του μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα έχει ζητήσει να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος στους λογαριασμούς του.

 Το κλίμα εναντίον του Λαϊκού Κόμματος έχει επιβαρύνει η υπόθεση αδικαιολόγητων καταθέσεων του πρώην ταμία του, Κάσο Μπάρθενας, από το αρχείο του οποίου υποστηρίζει η «El Pais» ότι προέρχονται τα έγγραφα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δωρεές και οι πληρωμές απεικονίζουν το κρυφό λογιστικό σύστημα του κόμματος, αν και τα ποσά δεν είναι απαραίτητα παράνομα. Μέχρι πρόσφατα, τα ισπανικά κόμματα μπορούσαν να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές και αν έχουν δηλώσει τα χρήματα  στην εφορία, μπορεί να μην είναι παράνομα. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει το ότι ανάμεσα στις εταιρίες που εμφανίζονται στο δημοσίευμα της «El Pais» είναι και αρκετές κατασκευαστικές. Οι περισσότερες φερόμενες δωρεές, μάλιστα, εμφανίζονται την περίοδο της ισπανικής κατασκευαστικής «φούσκας».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)