Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αντικρουόμενες δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό

Κατηγορηματικός ως προς τη μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το οριοθετημένο ποσό των 586 ευρώ, μιλώντας στο Mega την Κυριακή. Αντίθετα, η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ότι το θέμα είναι ανοιχτό, τις δηλώσεις της οποίας χαρακτήρισε αναληθείς ο κ. Βρούτσης.



 Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε επί των δηλώσεων Δαμανάκη, ότι ουσιαστικά προϊδεάζουν για τα νέα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια, καθώς και ότι αφήνουν έκθετο τον πρωθυπουργό.
«Δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός όπως έχει διαμορφωθεί από το 2012 στα 586 ευρώ δεν παραβιάζεται», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Xαρακτήρισε, παράλληλα, αναληθείς τις δηλώσεις του Γ.Μέργου και της Μ. Δαμανάκη περί μείωσης
 του κατώτατου μισθού.
Επιπλέον διεμήνυσε ότι «προετοιμάζεται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τις εφορίες. Από το 2014 θα αναζητούνται ενιαία οι ασφαλιστικές εισφορές».
Σε άλλη συνέντευξή του, στην Real News ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως κυβέρνηση προωθεί άμεσες παρεμβάσεις για τις 400 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας εργαζόμενος.
Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για τη στήριξη αυτών των οικογενειών, όπως προγράμματα επιδότησης ή κατάρτισης, ενώ θεωρεί αναγκαία μια «γενναία αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με μεταφορά αδρανών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.
Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, επεσήμανε πως το θέμα των αλλαγών του, έχει κλείσει επί του παρόντος,  εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, επανέλαβε πως  υπάρχει πρόβλημα «χαμηλής αντιπροσωπευτικότητας» στα συνδικάτα, κυρίως των υποαπασχολούμενων νέων ή των ανέργων.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν και θα εντοπισθούν οι συνταξιούχοι που έκρυβαν δεύτερες συντάξεις και εισοδήματα ζημιώνοντας το κράτος με 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η ρύθμιση που προωθείται για τις ασφαλιστικές οφειλές που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ θα είναι η τελευταία.

Μ. Δαμανάκη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού

Η Ελληνίδα επίτροπος σε συνέντευξη που έδωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία έκανε λόγο για την αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας, την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους από το φθινόπωρο, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες την άμεση μεταφορά πόρων στην αγορά.

Επιπλέον, ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού όπως και της λήψης νέων μέτρων, σύμφωνα με την κα. Δαμανάκη.
ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνέντευξη Δαμανάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού «αφήνει έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «αυτό που η κ. Δαμανάκη με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων» και προσθέτει: «Η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει».
Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνει ότι ο από 1ης Απρίλη καθορισμός του κατώτατου μισθού με Πράξη του υπουργικού συμβουλίου «μας προϊδεάζει ότι δηλώσεις όπως της κ. Δαμανάκη και του κ. Μέργου απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια».

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)