Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Αθηνά"


amfitheatro_adeio.jpg
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.


Αναλυτικά, το Συμβούλιο τουΑλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης,μετά από τις αποφάσεις των Συλλόγων προσωπικού και φοιτητών για την επ΄αόριστον κατάληψη του Ιδρύματος, σχετικά με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του, μέχρι τελικής επίλυσης του θέματος.

Νωρίτερα το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε την κατάληψη του Ιδρύματος από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και επ΄ αόριστον.
Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους γιατί θεωρούν ότι οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το "Σχέδιο Αθήνα"  έχουν σαφή πρόθεση τη διάλυση του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις εντός του Ιδρύματος.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», οι οποίες  όπως αναφέρει οδηγούν στην συρρίκνωση του Ιδρύματος κατά 60% και την πλήρη απαξίωση της λειτουργίας του.

Επιπλέον κάνει αναφορά σε "θυσία" του ιδρύματος "στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων" και προσθέτει πως "οι προτεινόμενες ανακατατάξεις κρίνονται  τουλάχιστον απρογραμμάτιστες και θεωρούμε ότι γίνονται βάσει ιδιαίτερα αμφίβολων αναπτυξιακών και ακαδημαϊκών κριτηρίων".

"Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού στην οργάνωση και χωροθέτηση των ιδρυμάτων κατά το σχέδιο «Αθηνά», η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του προσωπικού, των φοιτητών, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματός μας, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών" τονίζει.

"Η Διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη  διαμαρτυρία της για την στάση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο συστηματικά την αγνοεί και την εμπαίζει κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ακόμη, καταγγέλλει την σπουδή με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο πρόχειρες λύσεις που οδηγούν στην πλήρη συρρίκνωση, στην απαξίωση και, εντέλει στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας  του Ιδρύματος πλήττοντας  ακόμη  και την  ιστορική συνέχεια της  Μακεδονίας  με τη διαγραφή  της  ονομασίας  του  ως  «Αλεξάνδρειο ΤΕΙ»  από  τον  ακαδημαϊκό  χάρτη" αναφέρει. 

Τέλος τονίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους, που όπως αναφέρει "πλήττονται καίρια  από αυτήν την άκριτη και παράλογη καταδίκη σε μαρασμό ενός από τα μεγαλύτερα, σπουδαιότερα και ιστορικά ιδρύματα της χώρας".
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός τόνισε ότι η θέση της δημοτικής αρχής «να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».
«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, χθες το βράδυ, στη Φλώρινα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σύσκεψη, με όλους τους φορείς της πόλης, για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας (σε Καστοριά) και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αναφορικά με το μέλλον όλων των τμημάτων της Φλώρινας.
Όπως τονίστηκε, το γεγονός ότι με βάση το σχέδιο «Αθηνά» καταργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να έχει περαιτέρω μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις. Και αυτό θα συμβεί διότι, σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, η συνέχιση λειτουργίας των τμημάτων που απορροφώνται από άλλα Πανεπιστήμια εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ηγεσία του Ιδρύματος. Έτσι, για τα δύο Παιδαγωγικά, αλλά και το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, αρμόδια θα είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και όπως εκφράστηκε, το πολύ σε δύο χρόνια το ενδεχόμενο αυτό θα είναι περισσότερο από ορατό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τέθηκε απ’ όλους η προτεραιότητα διατήρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εν συνεχεία η προσπάθεια διατήρησης και του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα.
Αναφορικά με το ΤΕΙ, φοιτητές του τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων ζήτησαν τη στήριξη των φορέων, καθώς με βάση το «Αθηνά» θα μεταφερθούν στην Καστοριά, σε τμήμα όμως με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση, στην οποία θα καθοριστεί το διεκδικητικό πλαίσιο, καθώς και η επιτροπή που θα πραγματοποιήσει επαφές στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επερχόμενη κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στην Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο.
Μάλιστα, χθες ως ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισε τις υπηρεσίες του ο δήμος Ιεράπετρας ενώ πραγματοποείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.
Ο δήμος Αγ. Νικολάου αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ και οι δύο δήμαρχοι αναμένεται να μεταβούν στο υπουργείο παιδείας προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους.

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)