Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (βίντεο)

Η μαγνητοσκοπημένη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σε τρία περιφερειακά κανάλια της Αττικής, το Action 24, το Extra και το Kontra, και τους δημοσιογράφους Βασίλη Ταλαμάγκα, Άκη Παυλόπουλο και Μάκη Κουρή αντιστοίχως.



 
Για "εκλεκτικές συγγένειες" με τη Χρυσή Αυγή, με ενδιάμεσο κρίκο τον Τάκη Μπαλτάκο, αλλά και για επικίνδυνο "καιροσκοπισμό", κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, στη διακαναλική συνέντευξη, χθες βράδυ, ζητώντας συγχρόνως την παραίτηση των υπουργών Δένδια και Αθανασίου.
Όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άναβε το πράσινο φως σε αυτή τη συνέντευξη "με συμβολική αξία", όπως ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε, ουδείς μπορούσε φυσικά να φαντασθεί την τροπή που αυτή θα έπαιρνε. Οι ραγδαίες εξελίξεις υποχρέωσαν, σε πρώτη φάση, τη μετάθεση, κατά μερικές ώρες, της μαγνητοσκόπησης της συνέντευξης, αλλά και όταν ξεκίνησε, πολλά άλλαξαν μέσα στη μιάμιση ώρα που αυτή διήρκεσε. Και πρώτα, η υποβολή της παραίτησης του γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου. Για αυτό και οι τρεις δημοσιογράφοι, Μάκης Κουρής, Άκης Παυλόπουλος και Βασίλης Ταλαμάγκας, επανήλθαν στο θέμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι η παραίτηση του τέως πλέον, κυβερνητικού παράγοντα δεν είναι αρκετή. Ενώ σχολίασε και το σημείο εκείνο της επιστολής Μπαλτάκου, που έκανε λόγο για "χωροταξική γειτνίαση", μεταξύ του γραφείου του και εκείνων της Χρυσής Αυγής: "Καμία χωροταξική γειτνίαση, ιδεολογική και πολιτική είναι", ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Σοκαριστικές εξελίξεις

Στην τοποθέτησή του με την οποία ξεκίνησε η συνέντευξη, δήλωσε "σοκαρισμένος από αυτές τις αποκαλύψεις. Υφίσταται μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα", συμπλήρωσε. Αλλά όμως, "αυτές οι αποκαλύψεις που είναι αδιάψευστες μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ο πρωθυπουργός σε ένα ζήτημα μείζον κατά την άποψή μας, για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, που είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Και θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εμείς την γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Και βεβαίως εμείς δεν περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να καταδικάσουμε τη δράση της και για ν ζητήσουμε η δράση της να τεθεί ενώπιον του νόμου".
Και στη συνέχεια, "όλα όσα βγήκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πρώτον, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά -γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά- και στη Χρυσή Αυγή, τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Έτσι μάλιστα κατανοούμε πλήρως και για ποιο λόγο ο κ. Μπαλτάκος ήταν αυτός ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους, off the record, off camera, όχι on camera αλλά είναι αδιάψευστο αυτό, -το είχαμε καταγγείλει τότε- «μην μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με την Χρυσή Αυγή και θα κυβερνήσουμε ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία", θύμισε ο πολιτικός αρχηγός.

Δεν είναι τυχαίος ο Τ. Μπαλτάκος

Και, αποδομώντας αυτό που μερικές ώρες αργότερα (σε πραγματικό χρόνο) οι πολίτες θα παρακολουθούσαν στα συστημικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως βασική κυβερνητική άμυνα, ότι, δηλαδή, ο Τ. Μπαλτάκος είχε, τάχα ...αυτονομηθεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε: "Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση, έναν οποιονδήποτε, πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη. Ως εκ τούτου για μας είναι σαφές ότι πρώτον φανερώνει τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες που είχαμε καταγγείλει από το παρελθόν και δεύτερον φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς -σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει απ όλη αυτή τη συνομιλία και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και δεύτερο, και πιο ουσιαστικό αν θέλετε απ' όλη αυτή τη διαδικασία φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη".
Και, στο πολιτικό "δια ταύτα" τόνισε: "ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη".
Μέχρι να ολοκληρωθεί η συνέντευξη, ο Τ. Μπαλτάκος είχε ήδη παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο και στους υπολοίπους...

ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές γιατί ψηφίζουμε για τις ζωές μας

Το στόχο, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, να είναι δηλαδή πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο διαφορά, έθεσε για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας συγχρόνως όμως ότι: Όσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφορά με τη ΝΔ, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει η κυβέρνηση αυτή. Εξάλλου, "δεν ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για τις ζωές μας", επανέλαβε, θέτοντας και τον... πήχη: "Να τελειώνουμε με αυτήν την κυβέρνηση -αυτός είναι ο πήχης".
Ένα άλλο σημείο, στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, ήταν στην απονομή δικαιοσύνης αναφορικά με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και πλούτου: "θα εφαρμοσθούν οι νόμοι σε αυτή τη χώρα", διεμήνυσε για το θέμα του ΤΧΣ, προσθέτοντας: "Ασυλία δεν υπάρχει για κανέναν". Απόδοση ποινικών ευθυνών σε εμπλεκόμενους τεχνοκράτες είναι το ένα θέμα, το άλλο όμως είναι η αναζήτηση ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα: χωρίς να υποχωρήσει κεραία από τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τελικώς, αν διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες για πολιτικούς, η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα το κρίνει. Στο σημείο αυτό μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως, χωρίς να ενοχληθεί από κάποιον, ο Ευάγγ. Βενιζέλος το έθεσε -δις- στη Βουλή: "Φανερώνουν την ανησυχία τους", σχολίασε. Και αλλού, είπε πως η μεγαλύτερη "αθλιότητα" θα είναι η μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στο "τιμόνι" της ΤτΕ, μετά από όσα προκάλεσε στη χώρα.

Μαύρο πολιτικό χρήμα

Οξύς ήταν και όταν αναφέρθηκε στην κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Συμφωνώντας με την, προ έτους, μείωση, μείωση που συμβαδίζει με την περικοπή των εισοδημάτων των πολιτών, διευκρίνισε ότι η κατάργηση οδηγεί σε άλλους δρόμους: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αθροιστικά δάνεια 250 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζουν τώρα τη μετονομασία τους, μαζί και την αλλαγή ΑΦΜ (!), προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των δανείων. Και σε αυτό διαφέρει το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόνισε. καθώς όταν ο ΣΥΝ μετονομάσθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του πώς οι δυο κυβερνητικοί εταίροι πληρώνουν τα τρέχοντα έξοδά τους, από τη στιγμή που η δόση της επιχορηγήσεις είναι δεσμευμένη για την αποπληρωμή των δανείων. "Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα", κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η ενότητα της Αριστεράς έγινε πράξη στις κάλπες του 2012" παρατήρησε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας, εκδηλώνοντας συγχρόνως τον προβληματισμό του για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ: Ο Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε, βρίσκεται σε στρατηγικό δίλημμα, θα πρέπει με άλλα λόγια, να επιλέξει ανάμεσα στη στήριξη, για λίγο ακόμη, αυτού του συστήματος που καταρρέει -σε συνδυασμό μάλιστα και με τα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να διαδέχεται τον Κ. Παπούλια- και στην επιστροφή του στην παλιά του κοίτη, συμβάλλοντας έτσι στην ιστορική προοπτική ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών από την Αριστερά.
Ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, είπε πως τον εκπλήσσει διαρκώς δυσάρεστα το τελευταίο διάστημα, "είναι σαν να έχει πάθει ...vertigo. Εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κομμουνιστών δεν πιστεύει στη γραμμή αυτή.

Τα κέρδη από τη συζήτηση στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνέντευξης επίσης, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών, με στόχο την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου -και με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής, όπως υποσημείωσε. Υπήρχε όμως και ένα σημαντικό κέρδος από τον τρόπο που κινήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή: "οι μάσκες έπεσαν", ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση.
Δεσμεύτηκε ότι δάσκαλοι, σχολικοί φύλακες κ.α. που απολύθηκαν αδίκως, θα επαναπροσληφθούν, ότι θα υπάρξει σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια κ.α. Και ζήτησε την παρουσία των πολιτών στο δρόμο, ακόμη περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση.
Κλείνοντας, μίλησε για την πρωτοτυπία της συνέντευξης (προς τρία περιφερειακά κανάλια της Αττικής, Action24, Extra 3 και Kontra), υπερασπιζόμενος την επιλογή του -και όχι από λογική αντεκδίκησης προς τα συστημικά ΜΜΕ, όπως διευκρίνισε. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απευθύνεται σε όλα τα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι μόνο από το διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων, το Δημόσιο απώλεσε περί τα 700 εκατ. ευρώ:
Η συνέντευξη ήταν διαφορετική όμως και για έναν πρόσθετο λόγο: ξεκίνησε με την παρέμβαση της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα, εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ, που υπογράμμισε, από την πλευρά της, το στόχο να ξανανοίξει η δημόσια τηλεόραση, και μάλιστα με διαφορετικούς όρους από εκείνους του παρελθόντος, του σφιχτού εναγκαλισμού από την εκάστοτε κυβέρνηση δηλαδή.
Ρεπορτάζ: Παπαδημητρίου Νίκος (ΑΥΓΗ)
__________________
Αποσπάσματα από τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
Καταρχάς, να σας πω ότι είμαστε κι εμείς σοκαρισμένοι από αυτές τις αποκαλύψεις. Και νομίζω ότι εδώ, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Μπαλτάκος, υφίσταται μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα.
Νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις που είναι αδιάψευστες μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ο πρωθυπουργός σε ένα ζήτημα μείζον κατά την άποψή μας, για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, που είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Και θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εμείς την γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Και βεβαίως εμείς δεν περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να καταδικάσουμε τη δράση της και για να ζητήσουμε η δράση της να τεθεί ενώπιον του νόμου.
Όλα όσα βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πρώτον, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και στη Χρυσή Αυγή, τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.
Έτσι μάλιστα κατανοούμε πλήρως και για ποιο λόγο ο κ. Μπαλτάκος ήταν αυτός ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους, off the record, off camera, όχι on camera αλλά είναι αδιάψευστο αυτό, -το είχαμε καταγγείλει τότε- «μην μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή και θα κυβερνήσουμε ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία.
Δημοσιογράφος: Γιατί αποδεικνύει εκλεκτική συγγένεια κυβέρνησης-Χ.Α. η συνομιλία Μπαλτάκου με τον κ. Κασιδιάρη;
Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μπαλτάκος είναι Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση, έναν οποιονδήποτε, πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη.
Ως εκ τούτου για μας είναι σαφές ότι πρώτον φανερώνει τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες που είχαμε καταγγείλει από το παρελθόν –και σας έφερα και παραδείγματα, δεύτερον φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει απ όλη αυτή τη συνομιλία και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση
Και δεύτερο και πιο ουσιαστικό αν θέλετε απ’ όλη αυτή τη διαδικασία φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη.
Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, πρώτον ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)