Τη δικαστική απορρύπανση των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (την περίοδο 2003-2010) προς τις εταιρείες του προφυλακισμένου επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου, επιχειρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Συγκεκριμένα, στο απόρρητο πόρισμα το οποίο διαβίβασε στις 21-2-2014 η ΤτΕ προς τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος χειρίζεται τις σχετικές δικογραφίες, αναφέρεται ότι οι τραπεζίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση έκαναν απλώς... κάποιες «παρεκκλίσεις» με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου real estate. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του Καρούζου βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης.
Υπενθυμίζεται ότι βασικοί κατηγορούμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος είναι υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς της Εμπορικής Τράπεζας, της Attika Bank και της Millenium.
Ωστόσο λίγο πριν κληθούν να απολογηθούν στάλθηκε στον αρμόδιο ανακριτή το πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της ΤτΕ το οποίο ουσιαστικά αποσκοπεί στην απεμπλοκή των κατηγορουμένων από κάθε ποινική ευθύνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το directnews.gr, στη σελίδα 6 του πορίσματος αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Από την επεξεργασία των προσκομισθέντων στοιχείων προέκυψε ότι κατά την έγκριση των πιστοδοτήσεων προς τον Όμιλο Καρούζου υπήρξαν ορισμένες παρεκκλίσεις στην εφαρμογή των πιστοδοτικών διαδικασιών... Εν τούτοις υπογραμμίζεται ότι τυχόν παρεκκλίσεις από την πιστοδοτική πολιτική του εκάστοτε ιδρύματος είναι επιτρεπτές με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα».
Σε άλλο σημείο και πάντα προς την κατεύθυνση απαλλαγής των κατηγορουμένων το ίδιο πόρισμα αναφέρει (σελίδα 8): «Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων εμφανίζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, γεγονός που χαρακτηρίζει τις νεοϊδρυθείσες εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν ιστορικά στοιχεία και συστήνονται αποκλειστικά για την υλοποίηση μεμονωμένων επιχειρηματικών έργων. Οι νεοσυσταθείσες εταιρείες του Ομίλου Καρούζου ιδρύθηκαν κατά βάση με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο (€ 60χιλ.) και άντλησαν υψηλό δανεισμό για την χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκαν υψηλά υπόλοιπα σε λογαριασμούς "Χρεώστες ή Πιστωτές διάφοροι", "Διαθέσιμα" και "Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση"».
Έμπειρος και φερέγγυος ο Καρούζος
Το πόρισμα της ΤτΕ αναγκάζεται να διαπιστώσει με βάση τα στοιχεία πως τα δάνεια προς τις εταιρείες του Καρούζου «αξιολογήθηκαν κατά την έγκρισή τους κυρίως από μέσου έως υψηλού κινδύνου, το οποίο αντιστοιχεί σε χαμηλή έως αυξημένη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Παρότι οι εν λόγω διαβαθμίσεις συνιστούν διατήρηση ή και περιορισμό μιας πιστοδοτικής συνεργασίας, οι όμιλοι τραπεζών προέβησαν σε σημαντικό αριθμό νέων εγκρίσεων».
Στη συνέχεια ωστόσο έρχεται να δικαιολογήσει τα θαλασσοδάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζοντας: «Ο λόγος ήταν ότι σημαντικό ρόλο στις εγκριτικές αποφάσεις διαδραμάτισε η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου από τον φορέα, καθώς και η λήψη καλυμμάτων - εξασφαλίσεων υψηλής διασφαλιστικής αξίας. Επισημαίνεται η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα του κλάδου real estate και η διαφορετικότητα των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν εν γένει επεκτατική πιστωτική πολιτική»...
Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρεται συνεχώς στο πόρισμά της στις... ιδιαιτερότητες του κατασκευαστικού κλάδου και στο κλίμα της εποχής, προσθέτει ότι το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου «δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της κρίσης των κατηγορουμένων στελεχών και της ορθότητας των πιστοδοτικών αποφάσεων» προς τον Όμιλο Καρούζου!!!
Για την ιστορία σημειώνουμε ότι όταν η Εμπορική Τράπεζα χορηγούσε αφειδώς δάνεια στον Καρούζο διοικητής της ήταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.
Στη συνέχεια μάλιστα διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη της οποίας είναι σήμερα κατηγορούμενα για τα περίφημα δάνεια του Καρούζου.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί με το πόρισμα της ΤτΕ επιχειρείται η ποινική απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων από το κακουργηματικό αδίκημα της απιστίας. Και ήδη το πρώτο βήμα φαίνεται να έχει γίνει αφού όσοι κατηγορούμενοι τραπεζίτες έχουν απολογηθεί για την υπόθεση αυτή, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Η τακτική "αθώωσης" τραπεζιτών από την ΤτΕ και τον Γιώργο Προβόπουλο είναι αρκετά συνηθισμένη. Όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν το Hot Doc, o κ. Προβόπουλος ως άλλος "Μr Σιλωάμ" τραπεζιτών και πολιτικού συστήματος όχι μόνο δεν εποπτεύει τις τράπεζες, όπως άλλωστε οφείλει να πράττει, αλλά φροντίζει να ξεπλένει τις αμαρτίες διαφόρων τραπεζιτών, ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στις 7 Μαίου 2013 ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, διαβίβασε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ένα πόρισμα. Σε αυτό εξετάζονταν οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και των στελεχών της κατά τη μεταβίβαση των μετοχών της Proton Bank από τον όμιλο Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας, Γιώργος Καλούδης διαπίστωνε σαφείς ευθύνες του κ. Προβόπουλου. Ο αρχιτραπεζίτης σε μια σειρά από αρνητικές εισηγήσεις στελεχών της ΤτΕ αναφορικά με το θέμα της Proton, έκανε τα στραβά μάτια. Χαρακτηριστικο παράδειγμα το ενημερωτικο σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ. Με αυτό ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερωθεί πως η αγορά της Proton Bank από το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σκοντάφτει σε διάφορα ευρήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για την αγοραπωλησία των μετοχών. Όμως ο κ. Προβόπουλος την αγνόησε προκλητικά.
Στο εισαγγελικό πόρισμα γινόταν αναφορά και σε δεύτερη επιστολή της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος. Με αυτή η αρμόδια Διεύθυνση εισηγούνταν ότι η ΤτΕ τηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την απόκτηση της ειδικής συμμετοχής, καθώς αναμενόταν η αξιολόγηση των στοιχείων για την καταλληλότητα του μετόχου. Η αξιολόγηση ήταν κόλαφος για το Λαυρεντιάδη.
Ο επιχειρηματίας κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παρέχει μελλοντική κεφαλαιακή στήριξη. Και αυτό διότι τα χρήματά του προέρχονταν από δανεισμό και μεταφέρονταν από εταιρεία σε εταιρεία με σκοπό να καλυφθούν ίχνη. Παρά τις εισηγήσεις όμως, όπως διαπιστώνει και στο πόρισμα του ο εισαγγελέας Καλούδης, ο κ. Προβόπουλος ενέκρινε την απόκτηση ειδικής συμμετοχής ποσοστού 31,31% στο μετοχικό κεφάλαιο της Proton Bank, από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημαντική λεπτομέρεια; Η Τράπεζα η οποία πούλησε τις μετοχές της σε τόσο ύψηλο τίμημα είναι η ίδια Τράπεζα στην οποία ο κ. Προβόπουλος υπήρξε κατά το παρελθόν αντιπρόεδρος και μέτοχός της. Δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς.
Σχέσεις Προβόπουλου-Πειραιώς
Η στενή σχέση του κ. Προβόπουλου όμως με την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Το 2010 η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να πραγματοποιεί αύξηση της ρευστότητας μέσω τριών offshore εταιρειών, οι οποίες έλαβαν από την Proton δάνειο 82 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα τοποθετήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εμφάνισε μια πλασματική εικόνα ευρωστίας, σε μια περίοδο που αμφισβητείτο από τους πάντες. Σε πόρισμα της για το σκάνδαλο της Proton Bank, η ΤτΕ ανέφερε ότι το δάνειο αυτό παραβιάζει την πιστωτική πολιτική. Οι δανειοδοτούμενες εταιρείες δεν έχουν ούτε καν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και οικονομικά στοιχεία ενώ η Τράπεζα εγκρίνει χρηματοδότηση άνω του 100% του κόστους της επένδυσης. Πιο απλά ο Λαυρεντιάδης πήρε μια τράπεζα με υψηλό τίμημα για να κάνει τη δουλειά του με την ανοχή του κ. Προβόπουλου. Στη συνέχεια χορήγησε υπέρογκα δάνεια προς την Τράπεζα Πειραιώς μόνο και μόνο για να την εμφανίσει εύρωστη. Πειραιώς και Λαυρεντιάδης υπήρξαν αμφότερα κερδισμένοι. Και όλα αυτά με τη σιωπηρή συγκάλυψη του κ. Προβόπουλου. Κανένας έλεγχος και καμία παρέμβαση από την ΤτΕ, ενώ ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά με τις ελληνικές τράπεζες.
Όταν έβγαλε λάδι τον Βγενόπουλο
Η σκανδαλώδης λειτουργία της Marfin-Λαϊκής είναι μία ακομη περίπτωση που ο κ. Προβόπουλος φέρει σαφείς ευθύνες. Το 2009 οι υπηρεσίες ελέγχου της ΤτΕ μαζί με τις υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, συνέταξαν ένα πόρισμα ελέγχου για τον όμιλο Marfin Egnatia Bank. Το πόρισμα το οποίο είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 25, διαπίστωνε ότι η κυπριακή τράπεζα λειτούργησε ως συλλέκτης χρήματος. Πιο απλά δινόνταν χρήματα μέσω δανείων σε έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου. Δηλαδή, ο κ. Βγενόπουλος βάζει την τράπεζα να χρηματοδοτεί ένα κύκλο επιχειρηματιών φίλων του, για να επενδύσουν στη συνέχεια στις επιχειρήσεις του, εμφανίζοντας με τον τρόπο αυτό μία εικόνα ευρωστίας.
Το συγκεκριμένο πόρισμα όμως όχι μόνο κρατήθηκε κρυφό από τον κ. Προβόπουλο, αλλα παράλληλα ο αρχιτραπεζίτης φρόντισε να “ξεπλύνει” τον κ. Βγενόπουλο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, λίγον πριν καταρρεύσει η Κύπρος ο κ. Προβόπουλος κατέθεσε ως μάρτυρας για την έρευνα σχετικά με τον κ. Βγενόπουλο στον αντιεισαγγελέα Εφετών, Γιάννη Μωραϊτάκη. Στην κατάθεση του ανέφερε ότι η Τράπεζα λειτουργούσε καλά και δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο, ενώ απέδιδε τα όσα αναφέρουν η επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι και δημοσιεύματα σε προθέσεις αυτών που θέλουν να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Κύπρος κατέρρευσε και τα πορίσματα επιβεβαιώθηκαν πλήρως.
Η σχέση αγάπης με τον Μιχάλη Σάλλα
Οι αβλεψίες του κ. Προβόπουλου όμως δε σταματούν εδώ. Λίγο μετά από το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης, τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών περνούν στα χέρια της Πειραιώς. Η απόφαση πάρθηκε από τον ίδιο τον Προβόπουλο, ο οποίος για μια ακόμη φορά λειτούργησε ως ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κ. Σάλλα.
Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και η οικογένειά του πήραν μέσω των εταιρειών KAEO Enterprises, Shent Enterprises και Benidver Investments, οι οποίες ανήκουν στους ίδιους, δάνειο 150 εκατ. ευρώ από τη Marfin-Λαϊκη. Η δανειοδότηση επιβεβαιώνεται από την επίσημη έρευνα της κυπριακής Βουλής έπειτα από ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο διοικητή της Τράπεζας Κύπρου.
Το σκανδαλώδες είναι ότι η Πειραιώς πήρε τα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα σε τιμή μικρότερη από όσα χρωστάει ο ίδιος στην τράπεζα. Στην έγγραφή κατάθεση του ο κύπριος τραπεζίτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση του Προβόπουλου και οι συνθήκες ή το νόμιμο της διαδικασίας πρέπει να ελεγχθούν από την ΤτΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Προβόπουλος συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να ξεπλένει τραπεζίτες και να παραβαίνει το θεσμικό του ρόλο σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.
.koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)