Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση Γ. Στουρνάρα για 50ετές ομόλογο "σωτηρίας"

Με ομόλογο 50 ετών η μείωση του χρέουςΣε τρεις σταθμούς, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία. «Μέχρι το Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017 που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.



Στο πολύπλοκο σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τότε, προβάλλει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η λύση ενός 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας», με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF. Μία τέτοια απόφαση, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση του χρέους, θα αποτελούσε οδηγό για την επιμήκυνση όλων των διμερών δανείων του επίσημου τομέα, πλην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν το προβλέπει το καταστατικό του.

Διαδοχικά βήματα προς τη λύση

Στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με σταδιακά βήματα. Πρώτος σταθμός είναι το Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου, παρουσία της τρόικας, θα υπάρξει ενημέρωση για το κλείσιμο του τρέχοντος προϋπολογισμού και τους στόχους του 2014. 

Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα καθοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος. Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup του Απριλίου, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Όχι σε δημοσιονομικά μέτρα, ναι σε διαρθρωτικά»

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί προς του εξής διλήμματος: Είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο -ίσως και κάτω από 1,5%- είτε να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο 5-6%, ανακτώντας όμως μέρος της ανεξαρτησίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.


Ο κ. Στουρνάρας περιγράφει ως εξής τη στάση του σε αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση είναι 'ναι' αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού.

Η απάντηση είναι 'όχι' αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016».

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)