Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σε καμπή η παγκόσμια οικονομία

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ το 2013, εξαιτίας του «δημοσιονομικού γκρεμού», ενώ στην Ιαπωνία η επιβράδυνση της ζήτησης από Κίνα και Ευρώπη οδήγησε σε μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση των εξαγωγών τον Ιούλιο.


Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του CBO, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,5% κατά το οικονομικό έτος 2013 και το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 9%, σε περίπτωση που το Κογκρέσο προχωρήσει στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων και περικοπές κρατικών δαπανών.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βελτιωθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροελαφρύνσεις και έχουν προγραμματισθεί δραστικές περικοπές των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οδηγώντας σε έλλειμμα ύψους 641 δισ. δολαρίων ή ποσοστό 4% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις του CBO για το τρέχον οικονομικό έτος (που λήγει σε έξι εβδομάδες) είναι λιγότερο απαισιόδοξες. Το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1,1 τρισ. δολάρια και το ποσοστό ανεργίας στο 8,2%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας προβλέπονται στο 2,2%. Σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι φόροι και αποφευχθεί η μείωση των δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο ένα τρισ. δολάρια το 2013, αλλά η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,7%, εκτιμά το CBO.
Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 8,1% τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα 517,4 δισ. γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (6,5 δισ. δολάρια), έναντι πλεονάσματος ύψους 60,3 δισ. γιεν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν μειωμένες κατά 25% -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)