Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Δραματική αύξηση αυτοκτονιών λόγω λιτότητας, διαπιστώνει έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου

Δραματική αύξηση αυτοκτονιών λόγω λιτότητας, διαπιστώνει έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίουΤην άμεση σχέση της πρωτοφανούς λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την αύξηση των αυτοκτονιών διαπιστώνει έρευνα του πανεπιστημίου του Portsmouth, καταγράφοντας μόνο το διάστημα 2009-2010, περισσότερες από 500 αυτοκτονίες ανδρών.Η έρευνα 30 σελίδων έχει τίτλο «ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal» από τους Νικόλαο Αντωνακάκη και Alan Collins από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1% κρατικών περικοπών προκαλεί αύξηση κατά 0,43% στις αυτοκτονίες μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Μεταξύ 2009 και 2010, σημειώθηκαν 551 θάνατοι με αποκλειστική αιτία τη δημοσιονομική λιτότητα, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
"Οι μισές αυτοκτονίες του 2010 οφείλονται στη λιτότητα" τονίζει στον Guardian ο Νικόλαος Αντωνακάκης, ο οποίος αναζήτησε τη συσχέτιση μεταξύ των πολιτικών λιτότητας και της αύξησης των αυτοκτονιών μετά από περιστατικά γνωστών του ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι η κατηγορία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών στο γυναικείο πληθυσμό. «Η συγκεκριμενοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας ώστε να κινηθούν στοχευμένα» επισημαίνει ο Ν. Αντωνακάκης.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου