Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

H Aνταρκτική θερμαίνεται με ταχύτατους ρυθμούς

«Οι απώλειες πάγου από τις ακτές της Ανταρκτικής θα αλλάξουν δραματικά τη στάθμη των θαλασσών σε όλο τον πλανήτη»
Ο Nότιος Πόλος, το πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη, είναι ένα από αυτά που θερμαίνονται γρηγορότερα. Μετρήσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας δείχνουν ότι στην Ανταρκτική η θερμοκρασία ανεβαίνει με ρυθμούς τρεις φορές ταχύτερους από τον παγκόσμιο μέσον όρο. 


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άνοδος είναι αποτέλεσμα και φυσιολογικών διακυμάνσεων αλλά πιθανότατα και της επίπτωσης των ανθρωπογενών ρύπων. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change αναφέρει ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η μέση θερμοκρασία της Ανταρκτικής ανεβαίνει κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Στον υπόλοιπο πλανήτη, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας ήταν περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.
«Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται με απίστευτη ταχύτητα και η αλλαγή αυτή ξεκινά σαφώς από την τροπική ζώνη» είπε ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας και συγγραφέας της έρευνας, Κάιλ Κλεμ. «Το εσωτερικό της Ανταρκτικής είναι ίσως ένα από τα λίγα μέρη που έχουν απομείνει στη Γη στα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα το ανθρωπογενές σήμα, λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας» είπε ο Κλεμ. «Αλλά θα ήταν πολύ απίθανο να καταγραφεί τόσο έντονη άνοδος της θερμοκρασίας αν δεν είχαν αυξηθεί τα αέρια του θερμοκηπίου».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ FREEDOM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)