Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Εκατομμύρια για τον μπατζανάκη με τις φακές

   της Δάφνης Δημητρίου
 
Αναδημοσίευση από το documento
Κόλαφος είναι το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο ξεδιπλώνονται οι πτυχές του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το ζεύγος Σταμάτη Πουλή και Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, ανθρώπων του Αδωνη Γεωργιάδη, ήδη ελεγχόμενων και για άλλες υποθέσεις του κέντρου. Κάτι που ουδόλως φαίνεται πως έχει απασχολήσει τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος στις 13 Αυγούστου του 2019 διόρισε την Ανδρ. Θεοφιλάτου στο υπουργικό του γραφείο.



 Στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, επιβεβαιώνουν όσα έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια η εφημερίδα σχετικά με τα… έργα και τις ημέρες του ζεύγους στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα, βάσει του οποίου έχουν αποσταλεί κλήσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε Πουλή, Θεοφιλάτου και άλλα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης κακουργήματος, φαίνεται ότι σκιαγραφείται το πλέγμα των υποθέσεων για τις οποίες το ζεύγος έχει καταστεί ελεγχόμενο.


Τα ταμεία μικροποσών
Η πρώτη από τις υποθέσεις, που αφορά τον Στ. Πουλή και φαίνεται ότι αναφέρεται στο πόρισμα, σχετίζεται με τα ταμεία μικροπληρωμών υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι συναλλαγές των οποίων από το 2009 έως και το 2015 ανήλθαν σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πόρισμα διαφαίνεται η δυσκολία των επιθεωρητών να αποκτήσουν τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία των συγκεκριμένων ταμείων, αφού το τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, προϊσταμένη του οποίου ήταν τότε η Ανδ. Θεοφιλάτου, δεν τους τα προσκόμισε. Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού το συγκεκριμένο τμήμα ήταν υπεύθυνο από το 2009 έως
το 2015 για τις αποδόσεις αυτών των ταμείων, ενώ μετέπειτα τα ποσά κατατίθεντο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διαχειριστών που ήταν υπόλογοι των συγκεκριμένων ταμείων. Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιθεωρητές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα παραστατικά των συγκεκριμένων αποδόσεων, ειδικά από το 2009 έως το 2011, φαίνεται ότι πολλές αποδείξεις είχαν αλλοιωθεί ή και καταστραφεί, αφού για την εκτύπωσή τους είχε χρησιμοποιηθεί θερμικό χαρτί.
Ενα από τα ταμεία μικροπληρωμών που απασχόλησαν τους επιθεωρητές δημιουργήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2009 για τη Δομή Φιλοξενίας Απορων Ενηλίκων Οροθετικών όπου υπεύθυνος ήταν ο Στ. Πουλής. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τον επόμενο μήνα καταβλήθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στον Πουλή 500 ευρώ και το ταμείο άρχισε άμεσα να λειτουργεί μέχρι το 2013. Τα 500 ευρώ μηνιαίως ήταν το ανώτατο ποσό που μπορούσε να διαχειριστεί ο Στ. Πουλής. Τον Ιούλιο του 2013 ο υπεύθυνος της δομής απέστειλε αίτημα προς τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου ώστε το επίμαχο ποσό να αυξηθεί στα 800 ευρώ τον μήνα επειδή αυξήθηκαν οι ανάγκες της δομής.
Ο τότε υπεύθυνος της δομής φέρεται να κατέθεσε το 2014 έγγραφα στο τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ στα οποία φαίνεται πως αναφέρεται ότι οι δαπάνες που κάλυπταν οι εργαζόμενοι της δομής με ίδιους πόρους καταβάλλονταν αναδρομικά από το ταμείο. Το ότι ο Στ. Πουλής ήταν διαχειριστής του επίμαχου ταμείου είναι αδιαμφισβήτητο, αφού στο πόρισμα φαίνεται πως εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, καταθέσεις εργαζομένων της δομής οι οποίοι πιστοποιούν το γεγονός.
Καταθέσεις 200.000 ευρώ στον Πουλή
Δεν ήταν όμως το μοναδικό ταμείο της δομής, αφού την 1η Ιουνίου 2011 δημιουργήθηκε και το Ταμείο Οδοιπορικών για… λόγους ασφαλείας. Η δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου συντελέστηκε στις 13 Ιουλίου 2011, όταν και άρχισαν να πιστώνονται στον Στ. Πουλή μέσω τραπεζικής κατάθεσης 1.200 ευρώ μηνιαίως. Το 2012 δημιουργήθηκε και το Ταμείο Φαρμάκων. Αυτό το τρίτο ταμείο της δομής, το οποίο επίσης διαχειριζόταν ο Στ. Πουλής, δημιουργήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012, όταν και άρχισαν να πιστώνονται στον υπεύθυνο της δομής Στ. Πουλή 300 ευρώ μηνιαίως μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κατάθεση ιατρού-υπαλλήλου της δομής αναφέρεται ότι το ποσό που απαιτούνταν ετησίως για αγορά φαρμάκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.
Το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου (ΜΚΕ), στην προσπάθειά του να εντοπίσει τις αποδόσεις αυτών των τριών ταμείων για τη χρονική περίοδο 2009-15, αναζήτησε την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, απ’ όπου προέκυψε ότι κατατέθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε λογαριασμό του Στ. Πουλή κεφάλαια που ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ. Η εν λόγω δαπάνη, όπως σημειώνουν οι επιθεωρητές, θα εξεταστεί στο πλαίσιο δικογραφίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που έχει συσχετιστεί με δικογραφία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, για την οποία έχει ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η διαχείριση των επίμαχων τριών ταμείων από τον Στ. Πουλή φαίνεται ότι έγινε κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού αρμόδιο για μικροπληρωμές που καλύπτουν επείγουσες ανάγκες είναι μόνο το τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του κέντρου.
Η χορηγία της Estée Lauder και οι προσλήψεις του Αδωνη
Στο πόρισμα όμως φαίνεται ότι περιγράφονται κι άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το ζεύγος Πουλή – Θεοφιλάτου. Μια από αυτές είναι η χορηγία 300.000 ευρώ της Estée Lauder Hellas AE. Η συγκεκριμένη χορηγία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία δομής άστεγων οροθετικών και όχι για τις 22 «παράνομες» προσλήψεις του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, όπως ισχυρίζονταν οι εμπλεκόμενοι και έχει αποκαλύψει το Documento. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασκηθεί διώξεις σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ των οποίων ο Στ. Πουλής και η Ανδ. Θεοφιλάτου. Το 2008 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε απόφαση βάσει της οποίας η επίμαχη χορηγία θα κάλυπτε μέρος της δαπάνης λειτουργίας της δομής για άστεγους οροθετικούς ενήλικες. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ότι η δομή υπάχθηκε στο τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα. Το 2010 η δομή μετονομάστηκε σε Γραφείο Προστατευόμενων Διαμερισμάτων. Υπεύθυνος του συγκεκριμένου γραφείου ορίστηκε ο Στ. Πουλής. Τον Ιούλιο του 2014 το γραφείο πέρασε στην αρμοδιότητα της Ανδ. Θεοφιλάτου.
Ο μπατζανάκης, οι φακές και το 1.600.000 ευρώ
Στο πόρισμα υπάρχει εκτενής αναφορά και στην υπόθεση ανάληψης του έργου της σίτισης της Δομής Φιλοξενίας Απορων Ενήλικων Οροθετικών –την οποία επίσης έχει αποκαλύψει το Documento–, όπου από τον Ιούνιο του 2013 έως το 2015 διατίθεντο, σύμφωνα με αρχεία της δομής, περίπου εφτά με οχτώ μερίδες φαγητό με κόστος 12,5 ευρώ η μερίδα. Τον Σεπτέμβριο του 2014 επιτροπή αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Στ. Πουλή αποδέχτηκε ως οικονομικότερη προσφορά για την ανάληψη του έργου της σίτισης της δομής εκείνη της εταιρείας Δρόσης Γεώργιος & Σία ΕΕ Υπηρεσίες Παροχής Γευμάτων, την οποία κατέχει ο μπατζανάκης του Στ. Πουλή Γιώργος Δρόσης. Το συνολικό ύψος της επίμαχης σύμβασης ανήλθε σε πάνω από 163.000 ευρώ. Η εταιρεία του κ. Δρόση παρείχε το 2014 και το 2015 σίτιση σε εφτά με οχτώ εξωτερικούς ωφελούμενους –σπανίως δέκα– τη μέρα. Είναι ενδεικτικό ότι για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σίτισης στον ξενώνα φιλοξενούμενων οροθετικών στον Πειραιά το κόστος ανά μερίδα οριζόταν από 5 έως 7 ευρώ.
Ο Γ. Δρόσης ανέλαβε το 2013 και άλλο έργο από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω άλλης εταιρείας του, της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ Κατασκευαστικές Εργασίες Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που ανέλαβε τη συντήρηση του κτιρίου της Δομής Φιλοξενίας Απορων Ενήλικων Οροθετικών. Η αμοιβή ανήλθε σε 134.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2014 ο Στ. Πουλής φαίνεται ότι απέστειλε σημείωμα προς τον τότε διευθυντή του κέντρου, με το οποίο προτείνει την παράταση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ. Λίγες μέρες αργότερα η επιτροπή, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από την Ανδ. Θεοφιλάτου και τον Στ. Πουλή, έκρινε οικονομικότερη την προσφορά της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ. Η σύμβαση της εταιρείας με το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε το ίδιο αντικείμενο με την προηγούμενη, ενώ η αμοιβή ανήλθε σε 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Οι επιθεωρητές φαίνεται πως διαπίστωσαν ότι εταιρείες του Γ. Δρόση ανέλαβαν και άλλα έργα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως την αποκατάσταση συνθηκών αερισμού του κτιρίου της δομής, εργασίες στο κεντρικό κτίριο του κέντρου και συντήρηση ξενώνα ψυχοκοινωνικής στήριξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το τελευταίο έργο ο Γ. Δρόσης το ανέλαβε το 2014 μέσω μιας τρίτης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργ. Παν. – Ζηντζόβας Ιωάν. ΟΕ, έναντι σχεδόν 135.000 ευρώ προ ΦΠΑ. Το 2015 έναντι 135.000 ευρώ η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς έργο. Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Δρόση έλαβαν από το 2009 έως και το 2015 1.639.666,79 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες του φέρονται να έλαβαν περίπου 89.000 ευρώ το 2009, 19.000 ευρώ το 2011, 80.000 ευρώ το 2012, πάνω από 285.000 ευρώ το 2013, πάνω από 560.000 ευρώ το 2014 και σχεδόν 600.000 ευρώ το 2015.
Εισηγήσεις για διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ
Το όνομα της Ανδ. Θεοφιλάτου εμπλέκεται στο πόρισμα – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento– και σχετικά με το ζήτημα των συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η Θεοφιλάτου, ως προϊσταμένη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού, φέρεται να έδωσε περισσότερες από 1.200 θετικές εισηγήσεις προς τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου –πρωτοδίκως καταδικασμένο για άλλες υποθέσεις του κέντρου– για συνεργασία με ΜΜΕ. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εισηγήσεων αποτελεί το ότι η σύνταξή τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται την αμέσως επόμενη μέρα της πρωτοκόλλησης του αιτήματος των ενδιαφερόμενων Μέσων. Παράλληλα, αν εξαιρεθούν περίπου 100 από τις επίμαχες θετικές εισηγήσεις που υπέγραφε η Θεοφιλάτου, οι υπόλοιπες είχαν μια αόριστη περιγραφή του έργου που ανατίθετο στα εκάστοτε Μέσα. 
Ο Θ. Παπαδημητρίου απέστειλε περισσότερα από 900 διαβιβαστικά συμβάσεων προς το τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης –προϊστάμενη του οποίου ήταν η Αικατερίνη Πολύζου– τα οποία συνάφθηκαν έπειτα από τις θετικές εισηγήσεις της Θεοφιλάτου. Οι επίμαχες συμβάσεις ανέρχονται σε ποσά έως 20.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τα έτη 2014 και 2015 οι επιθεωρητές συμπεραίνουν – βάσει ασφαλών πληροφοριών του Documento– ότι ο αριθμός των φορολογικών στοιχείων που αφορούν τις επίμαχες συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφημιστική δαπάνη είναι ασυνήθιστα μεγάλος, γεγονός για το οποίο διενεργείται έλεγχος από μέλη του ΜΚΕ και αναμένονται ειδικές εκθέσεις επί της υπόθεσης. Πρόκειται για κάτι που πιστοποιείται και από άλλο σημείο του πορίσματος, στο οποίο φαίνεται ότι το κόστος των επικοινωνιακών δαπανών του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε το 2013 σε περισσότερα από 3 εκατ. και την προεκλογική χρονιά του 2014 σε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)