Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Στους δρόμους, για το δικαίωμα στη διαδήλωση


.Mε μια μαζική διαδήλωση δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη απάντηση στο χουντικής κοπής νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη που στοχεύει στον ασφυκτικό περιορισμό των διαδηλώσεων - Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους, με κύριο σύνθημα «το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας - Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!».
φωτ.: @SavvasKarmaniolas)
Η συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις ξεκίνησε περί τις 7.00 μ.μ. και περίπου μια ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία. Χιλιάδες διαδηλωτές με πανό (ενδεικτικό το «Στο δρόμο σπάμε τις απαγορεύσεις»), πλακάτ και συνθήματα συμετείχαν στη διαδήλωση που πορεύτηκε προς το Σύνταγμα.
Και βίντεο με στιγμιότυπα από τη διαδήλωση: 
(φωτογραφίες: newsbeast.gr)
Όπως αναφέρει η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση
- Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα για αυθόρμητη διαδήλωση
- Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα
- «Πρόσωπο- οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή
«Οι διατάξεις αυτές σημαίνουν ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος, «κάθε συνάθροιση είναι εκ των προτέρων ελεύθερη και νόμιμη με την προϋπόθεση να πραγματοποιείται «ήσυχα και χωρίς όπλα».Το νομοσχέδιο, κατ' απόλυτη αντίθεση προς τη συνταγματική διάταξη, αλλάζει το πρόσημο, καθώς «κάθε δημόσια συνάθροιση βαφτίζεται εκ των προτέρων δυνάμει παράνομη».
Κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων προκαλεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, το οποίο περιορίζει βάναυσα το δικαίωμα στη διαδήλωση, σε βαθμό που αγγίζει την ακύρωσή του. Οι διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει ποιος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά και να διαλύει διαδηλώσεις κατά τη διάρκειά τους. Προβλέπουν το ιδιώνυμο για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και αστική ευθύνη του «διοργανωτή» για ζημιές που ενδεχομένως γίνουν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης
Μεταξύ άλλων:
  • Σήμερα, Τρίτη 7/7, στις 7:00 μ.μ., προγραμματίζεται διαδήλωση από συλλογικότητες και οργανώσεις στα Προπύλαια με σύνθημα «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας - Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!».
  • Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 8/7, συνδικάτα του δημοσίου τομέα καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή, στις 11:30 π.μ.
  • Τέλος, την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίο, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.
Θυμίζουμε σχετικά ότι, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά, ενόψει της συγκέντρωσης της Πέμπτης 9/7 στα Προπύλαια.
Η εκδήλωση διεξάγεται σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου (20:00) στον Πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ (Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο) με τίτλο: «Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Καταστολή της Δημοκρατίας, επιστροφή στα χρόνια της Χούντας. Να αποσυρθεί τώρα!».

Στο Σύνταγμα η διαδήλωση του ΚΚΕ την Πέμπτη

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 6/7 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την ισχυρή αστυνομική δύναμη που προσπάθησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να βρεθούν έξω από την είσοδο του υπουργείου. Καταγγέλθηκε το γεγονός της καταστολής και επισημάνθηκε ότι η σημερινή απαγόρευση είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση είναι νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, των Συνδικάτων, των εργατών και δεν είναι για τις ολιγάριθμες ομάδες όπως ισχυρίζονται.
Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν απαράδεκτη την παρέμβαση της αστυνομίας και υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν και να συμβιβαστούν με μια τέτοια κατάσταση.
Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εμμένει στη θέση της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο.
«Αυτό ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανείς συμβιβασμός με τη καταστολή», φώναξαν οι διαδηλωτές και απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 9 Ιούλη στις 8.00 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)