Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ακροδεξιά επίθεση του Αντώνη Σαμαρά που προσπαθεί να ενσωματώσει τους Καραμανλικούς

* Όποιος διαφωνεί με την πολιτική του Μαξίμου υπονομεύει τη χώρα!

Του
Θόδωρου Μιχόπουλου

Συντονισμένες ενέργειες για αλλαγή ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς έχοντας στις αποσκευές του την υπόθεση της Χρυσής Αυγής –ανεξάρτητα κάτω από ποιες πιέσεις προχώρησε στη δίωξή της, κυρίως του εβραϊκού λόμπυ, και ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης- με σκληρή ακροδεξιά και επικίνδυνη γλώσσα επιχειρεί να διαφοροποιήσει το πολιτικό τοπίο της χώρας. Και να απομονώσει πολιτικά τον ΣυΡιζΑ, αποκτώντας την ηγεμονία στην κοινωνία –όχι απαραίτητα για να προχωρήσει τώρα σε εκλογές. Και τον εμπλέκει ευθέως με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές και τους νεκρούς της Marfin.


Στόχος και ο ΣυΡιζΑ

Η επίθεση κατά του ΣυΡιζΑ δεν έχει στόχο μόνο αυτόν –προέχει η κοινωνία. Το Μαξίμου προσπαθεί:
** Να αλλάξει τη μονοθεματική οικονομική/αντιμνημονιακή ατζέντα που κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Τα δύσκολα, όμως, για την οικονομία έρχονται.
** Να στριμώξει πολιτικά τον ΣυΡιζΑ με την προσπάθεια εξίσωσής του με την ΧΑ μέσω των συνεχών αναφορών του στον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές –«οι παραβιάσεις της νομιμότητας και οι εγκληματικές πράξεις στις Σκουριές είναι τάχα “καλές”, επαινετές και ηθικές γιατί πρόκειται, τάχα, για “λαϊκούς αγώνες”», ενώ το δεξί του χέρι, ο Ν. Δένδιας, δηλώνει [Νέα, 12.10.13] ότι «ο ΣυΡιζΑ να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν στο εσωτερικό του». Ο τελευταίος, μάλιστα, σε συνέντευξή του αφήνει να αιωρείται ότι στο χώρο του ΣυΡιζΑ υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου με αξιόποινη δράση και στελέχη του ΣυΡιζΑ! Και δεν διαψεύδει τη φημολογία ότι στην έρευνα για τις Σκουριές εμπλέκονται στελέχη του ΣυΡιζΑ –«δεν θα μπορούσα να σχολιάσω το παραμικρό για μία εν εξελίξει δικαστική έρευνα», απαντά σε σχετική ερώτηση [Νέα].
** Να χρεώσει στον ΣυΡιζΑ την τραγωδία στη Marfin με ρητορικές ερωτήσεις –«δεν πρέπει άραγε να τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι της Marfin;»- λες και δεν είναι αυτός στην κυβέρνηση που [πρέπει να] ελέγχει την αστυνομία, λες και ο «άνθρωπός» του, Ν. Δένδιας, δεν είναι υπουργός Δημ. Τάξης, λες και ο ΣυΡιζΑ δεν καταδίκασε το γεγονός!

Πολιτικά επικίνδυνοι

Το Μαξίμου συνεχίζοντας τη στρατηγική της έντασης, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, επιχειρεί να ισοσκελίσει και τις εντυπώσεις από την καθυστερημένη αντίδρασή του απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ. Προσπαθεί, μάλιστα, να δώσει την εντύπωση ότι κάνει και «αυτοκριτική» για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να χτυπήσει τη ναζιστική βία –«μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι η Πολιτεία έδειξε ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι ως πρόσφατα […] Και τώρα δείξαμε ότι υπάρχει πλέον πολιτική βούληση». Έπρεπε, λοιπόν, να δολοφονηθεί έλληνας για «δείξει πολιτική βούληση». Φαίνεται ότι οι δολοφονίες και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς δεν αρκούσαν…
Το [ακροδεξιό] επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμά, παράλληλα, ότι ο ΣυΡιζΑ μπορεί να εγκλωβιστεί και σε εσωκομματικές διεργασίες, αν περάσει η προβοκάτσια που στήνεται εναντίον βουλευτών και στελεχών του με στόχο την αριστερά και τα κινήματα. Κάθε αντίδραση της κοινωνίας –ομάδας, κατοίκων, κομμάτων, μεμονωμένων ατόμων- απέναντι στα μέτρα/αποφάσεις της κυβέρνησης θα χαρακτηρίζεται «εγκληματική ενέργεια». Το ακροδεξιό και επικίνδυνο σχέδιο του Αντ. Σαμαρά θεωρεί ότι δεν χρειάζονται ούτε μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια -«πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων», υποστηρίζει-, πιθανόν γιατί ομάδες προθύμων στο δικαστικό σώμα θα αναλαμβάνουν να καταδικάσουν και να χαρακτηρίσουν ως «εγκληματική οργάνωση» κάθε κίνημα αντίστασης, κάθε ενέργεια των πολιτών. Οι ίδιοι οι δικαστές ας θυμίσουν τον Βολταίρο [«διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»] στον κ. Σαμαρά, ας του επισημάνουν τι σημαίνουν και σε τι χρησιμεύουν οι μάρτυρες –«είστε επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών», είπε, μόλις χθες, ο Κ. Παπούλιας στους νέους δικαστές.

Ακύρωση της δημοκρατίας

Τα αυτονόητα μιας δημοκρατίας προσπαθεί να ακυρώσει η ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου –προσπαθεί να στήσει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνοι, με το πρώτο τον κ. Σαμαρά που, ως Πολιτική Άνοιξη, έχει δώσει δείγματα γράφης. Τα δικά του παιδιά, άλλωστε, έχουν τοποθετήσει τον ΣυΡιζΑ εκτός συνταγματικού τόξου [Χρ. Λαζαρίδης], έχουν προειδοποιήσει ότι κρατούν τις σφαίρες τους για τον ΣυΡιζΑ [Φ. Κρανιδιώτης], ότι «όσοι υποτίμησαν τη δύναμη του κράτους, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι εξετίμησαν λάθος τα δεδομένα» [Μ. Βορίδης].
Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι την εγκληματική δράση της ΧΑ και τις προβοκάτσιες με τις δίκαιες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις» [ΚΚΕ]. Δεν φαίνεται, όμως, να ενεργεί μόνος του, να είναι δική του η πρωτοβουλία επίθεσης στον ΣυΡιζΑ που μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, να τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτη πολιτική αποσταθεροποίηση –όπως την εννοεί Μαξίμου και Βρυξέλλες, να «φουσκώσει» τον ΣυΡιζΑ. Το Μαξίμου στο όνομα της νομιμότητας θα προσπαθήσει να επιβάλλει την πολιτική του, την οποία εξωραΐζει με ψεύτικες ελπίδες.

Διαψεύδουν τον Σαμαρά

Η ομιλία του, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, βρίθει ανακριβειών: «Η ύφεση ξεπερνιέται. Και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ανάκαμψη […] Η ανεργία ανακόπτεται […] Η λαθρομετανάστευση έχει ανακοπεί […] Το χρέος το ελέγξαμε».
Κανένα χρέος, βέβαια, δεν έχει ελεγχθεί. Ήδη, σύμφωνα με τα Νέα [12.10.13], «κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της τρόικας εκφράζουν επιφυλάξεις για το πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ «άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφισβητείται η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2014». Η έκθεση του ΔΝΤ επιμένει για κούρεμα του χρέους, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ προσδιόρισε για τα μέσα του 2014 τις διαβουλεύσεις με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», ήταν το σκληρό σχόλιο του Γεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ με τον επίτροπο Όλι Ρεν να προσθέτει ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο κούρεμα αλλά «η έμφαση πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και στον χρόνο ωρίμασης». Πιο «ευθύς» ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 δεν φαίνεται πιθανό και επανέλαβε τη θέση του ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης! «Το ΔNT αμφιβάλλει για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας», τιτλοφορείται δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό Spiegel, ενώ την εκτίμηση του ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι πιθανή μέσα στο 2014 εκφράζει το Bloomberg.

Και μέτρα και κούρεμα

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, μάλιστα, εκτιμά ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού [σ.σ. 5,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2015] δίνει μόνον προσωρινή λύση για ένα-δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του […] χρέους», ενώ θεωρεί ότι «το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει “βιώσιμο” ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο “κούρεμα”) ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις οδηγούν και σε νέα μέτρα, πιθανόν, όχι οριζόντια. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τρόικα και κυβέρνηση προετοιμάζονται για μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ [2 έως 3 δισ. ευρώ για το 2014] ανεξάρτητα από τις περί του αντιθέτου δηλώσεις -«όχι» σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων το 2014, λέει σε συνέντευξή του [Επενδυτής 12.10.13] ο Γ. Στουρνάρας. Το Μαξίμου, πάντως, «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών που εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας είχε αποστείλει αίτημα στην τρόικα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο –πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απάντησε «όχι». Οι αποφάσεις, πάντως, για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου ή, το αργότερο, σ’ αυτό του Δεκεμβρίου, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται την άνοιξη του 2014 με δικαιολογία το… πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι Καραμανλικοί

Στο Μαξίμου, και στη ΝΔ γενικότερα, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί –και πολιτικά και οικονομικά- με μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών να διαφωνούν με τη θεωρία των δύο άκρων. Ανάμεσά τους οι Ντ. Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Αβραμόπουλος κ.ά. Διαφωνίες εκφράζει και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που βρίσκει συνεχώς απέναντί του, τους Χρ. Λαζαρίδη, Τ. Μπαλτάκο και Γ. Μουρούτη [ο τελευταίος ήθελε να αναλάβει τη δημιουργία της νέας ΕΡΤ με τον Αντ. Σαμαρά να επιλέγει τελικά τον Π. Καψή]. Κατηγορούν, μάλιστα, τον Δ. Σταμάτη ότι «τα έχει βρει με το… ΠαΣοΚ», καθώς του χρεώνουν οτιδήποτε παραχωρείται στον εταίρο της συγκυβέρνησης!
Δημόσια τις διαφωνίες τους εκφράζουν και πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο Ευ. Αντώναρος με συνεχή tweet του ενημερώνει ότι «αρχίζουν τρεις ενδιαφέρουσες εβδομάδες με (όπως προβλέπω) πολλές ανατροπές. Θα τις διαβούμε μέρα μέρα –από την Κυριακή» [11.10.13] και «ευτυχώς που υπάρχουν στο τόπο νηφάλιες και λογικές δυνάμεις που θα στήσουν αναχώματα στους αρχιτέκτονες των διχαστικών προσεγγίσεων» [11.10.13]. Ο Πρ. Παυλόπουλος επεσήμανε [Real FM] ότι «είναι αστείο να κουβεντιάζουμε» τη θεωρία των δύο άκρων, διευκρινίζοντας, όμως, ότι τα όσα γράφονται για διαφωνίες του δεν ισχύουν, ενώ ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε [Στο Κόκκινο, 105,5] να διεξαχθεί ΕΔΕ στην ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί «αν κάποιοι παραβαίνουν τον όρκο τους». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, πάντως, τηρεί σιγή ασυρμάτου, ενώ πληθαίνουν οι διαρροές ότι δεν τον εκφράζουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, ότι δεν συνομιλεί μαζί τους. Ο Αντ. Σαμαράς, άλλωστε, προσπαθεί τελευταία να συσπειρώσει τους καραμανλικούς. Κάτι που φάνηκε και στην ομιλία του. Και, μάλλον, φαίνεται ότι τα «βρήκαν» σε ακροδεξιά, πάντως, γραμμή πλεύσης...



Πηγή: epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)