Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στο επίκεντρο ο Τσίπρας

Στο επίκεντρο ο Τσίπρας


Από τη στιγμή που ξέραμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το δεύτερο κόμμα, ήταν δεδομένο πως οι αντιδράσεις προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν πολλές και διαφορετικές.
Πριν από το μεσημέρι της Τρίτης, όπου και ανέλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλία, οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, αλλά και απ’ άλλα κόμματα ήταν έντονες. Πρέπει να θεωρείτε δεδομένο πως οι πιέσεις και τα σχόλια από τα κόμματα των κ.κ Βενιζέλου και Σαμαρά θα ενταθούν μέχρι την Πέμπτη, ημέρα όπου ο κ. Τσίπρας οφείλει να παραδώσει τη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που έχει λάβει.
Δριμεία επίθεση  Σαμαρά στον  Τσίπρα
Πιο αναλυτικά, με μία σκληρή δήλωση απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τόσο τον ίδιο όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναιρέσουν τις δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του μνημονίου αποστέλλοντας νέες επιστολές στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πειραματισμούς, «απίστευτη αλαζονεία και πρόσθεση «να σύρει τη χώρα στο χάος», υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις του ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Αφού ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη «με κάθε καλή πρόθεση» να δώσει την ανοχή της σε κυβέρνηση μειοψηφίας - «στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της», πρόσθεσε: «Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές».
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας, απλά ερμηνεύει ο ίδιος, με απίστευτη αλαζονεία, το εκλογικό αποτέλεσμα ως "εντολή" να σύρει τη χώρα στο χάος». «Διότι» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς «αυτά που αναφέρει περί "λογιστικής έρευνας του χρέους" κι άλλες ακρότητες, οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Του θυμίζω ότι αποκρατικοποιήσεις γίνονται παντού στον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα. Ενώ επανακρατικοποιήσεις, όπως προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του, δεν γίνονται πουθενά. Και δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει. Του θυμίζω, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι στο ευρώ. Και για να γίνουν όσα προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να βγει από το ευρώ. Κι αν έβγαινε από το ευρώ, τότε δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε, διότι η καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας θα ήταν σίγουρη και χωρίς προηγούμενο».
«Τελικά, ο κ. Τσίπρας αυτό θέλει; Έξοδο από το ευρώ; Γιατί δεν το λέει ευθέως, όπως κάνει το ΚΚΕ;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι, λοιπόν, να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός το λαϊκισμό κάποιων που εμφανίζονται ως "οπαδοί της ευρωπαϊκής πορείας" της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως το μήνυμα των εκλογών το πήραν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, «που έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους» και επανέλαβε τα περί επαναδιαπραγμάτευσης της οικονομικής πολιτικής, χαρακτηριζοντάς τη ως κάτι απολύτως ρεαλιστικό.

 ενιζέλος: Όρος μας να μη βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης

Ουσιαστική συνάντηση υποσχέθηκε ότι θα έχει αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Αλεξη Τσίπρα. Μοναδικό όρο έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μη βρεθεί η Ελλαδα εκτός Ευρώπης.

Σημείωσε ότι όσα έκανε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ είχαν ως κριτήριο το πατριωτικό καθήκον χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Πρόσθεσε ότι προκειμένου να υπερβούμε το αδιέξοδο, απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας όσων δυνάμεων θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ.
ΚΚΕ: Οι προτάσεις Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο
Και το ΚΚΕ εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Τσίπρα, για διαφορετικούς λόγους. Σε ανακοίνωσή του τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την εντολή που πήρε για τις επόμενες εκλογές προσπαθώντας «να παραπλανήσει τους απελπισμένους» και «να υποκλέψει ψήφους».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους.

Προστίθεται ακόμα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις και στα νέα αντεργατικά μέτρα ενώ «αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια».

Χαρακτηρίζει ως συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής περικύκλωσης από τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο λαός πρέπει «να πάρει διαζύγιο» από όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό «ευρωμονόδρομο» είτε «φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο».

Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του.


ΣΥΡΙΖΑ: Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο


Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να σταματήσουν να κοροϊδεύουν το λαό και «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές» να έχουν στείλει επιστολές στην ΕΕ μέχρι αύριο, που θα συναντηθούν, στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δευτερου μνημονίου.

Η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωράει πολλές αναγνώσεις, ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, παρ' όλα αυτά», σημείωσε, «κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα και μιλούν για συναισθηματική ψήφο και ψήφο οργής, κάνουν όμως λάθος γιατί ήταν μία ώριμη συνειδητή πολιτική επιλογή».

«Ο λαός αποφάσισε ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπα και αυτό», εκτίμησε, «είναι μία σημαντική νίκη της κοινωνίας. Ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε τη δεδηλωμένη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας,ωστόσο όπως υπογράμμισε, η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά - Βενιζέλου και καθιστά ως πρώτη επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για επικοινωνιακά κόλπα των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας των ΜΜΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γραμμή του ΣΕΒ περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του μνημονίου. «Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που δίωξε ο λαός από την πόρτα», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αυτό δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά σωτηρίας του μνημονίου».

«Θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά, θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο τραπεζι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομματων, όπως η πρόταση του ΚΚΕ για τους ανέργους, αλλά και προτάσεις άλλων δυνάμεων που, όπως είπε, είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.

Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής:

- Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου με αιχμή την ακύρωση περαιτέρω περικοπών μισθών – συντάξεων

- Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, όπως η παύση ισχύος της μετενέργειας)

- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

- Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα (Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock)

- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:
«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα αποστείλει επιστολή προς τις ηγεσίες της Κομισιόν, της ΕΕ, και της ΕΚΤ, με την οποία θα ζητά την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Στην ίδια επιστολή θα επισημαίνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.


 «Ναι» Φ. Κουβέλη σε κυβέρνηση Αριστεράς

Γύρω στις 4.30 ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του κ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. «Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστέρας, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του «για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες». Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις του για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, «αξιοποιώντας και το ευνοικότερο τοπίο που διαμορφώνεται».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή «στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση» ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει «έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές».


Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν κρυβόμαστε πίσω από ένα αντιμνημονιακό πλαίσιο

Η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση. Σημείωσε τέλος ότι οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων δε λένε μόνο «όχι» στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν «τον οδικό χάρτη» για να βγούμε από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.


Λ. Κατσέλη: Υπέρ της συνεργασίας με δυνάμεις της Αριστεράς

Θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση. Τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό πράξη.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)