Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία: Εκλογές ζητούν οι πολίτες, με επέμβαση απειλεί η ΕΕ

Νεότερη ενημέρωση: Δευτέρα 10/2
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις χιλιάδων πολιτών στους δρόμους του Σεράγεβο, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών.
\

“Aυτό που συμβαίνει εδώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική ανέχεια. Γι’ αυτό όλοι είναι εξοργισμένοι.Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν η ΕΕ, της οποίας η Κροατία είναι μέλος είχε μία πιο ξεκάθαρη θέση για την Βοσνία”, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς. Αντιδράσεις προκάλεσε και η δημοσιοποίηση ενός ερασιτεχνικού βίντεο που δείχνει την βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεων έναντι των συγκεντρωθέντων. Σύμφωνα με της αρχές, 200 αστυνομικοί και 100 πολίτες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
Βίντεο από τις συγκρούσεις του Σαββάτου:

«Θα εξεταστεί  η ανάπτυξη δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί και η ανάπτυξη δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτίμησε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο.
"Θα εξετάσουμε την κατάσταση την Τρίτη στην Κατευθυντήρια Επιτροπή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Η Αυστρία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Βοσνία. Αν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουμε την αποστολή δυνάμεων της ΕΕ. Ωστόσο, όχι τώρα" ανέφερε ο κ. Ίντσκο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κουρίρ της Βιέννης.
Ο Αυστριακός διπλωμάτης τόνισε ότι η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη στη χώρα από το 1995, όταν τερματίστηκε ο πόλεμος με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία διέψευσε τον ισχυρισμό ότι "φλέγονται" τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Σερβία σημειώνει καλή πρόοδο.
-----------------------
Η σπίθα στη φτωχότερη χώρα της πρώην Γιουκοσλαβίας άναψε πριν 5  ημέρες, από εξαγριωμένους εργάτες οι οποίοι εργάζονταν σε εργοστάσια που κατέρρευσαν μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Με τους επίσημους δείκτες της ανεργίας να αγγίζουν το 27.5%, οι εργάτες αγκαλιάστηκαν από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία κατέβηκαν επίσης στους δρόμους, διαμαρτυρόμενα για την άθλια οικονομική κατάσταση:
«Πρόκειται για την άνοιξη της Βοσνίας. Οι άνθρωποι που πλήττονται από την ακραία φτώχεια και την ανεργία (550.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα) πρέπει να βγουν μαζικά στους δρόμους» δήλωσε το AFP ένας ακτιβιστής από την Τούζλα. Στην πόλη αυτή, έπειτα από την επεισοδιακή εισβολή στην κυβερνητική έδρα και την παραίτηση σύσσωμης της τοπικής ηγεσίας, οι πολίτες μιλούν για την επόμενη ημέρα, αρθρώνοντας συγκεκριμένα αιτήματα:
Τώρα, στη νέα αυτή κατάσταση, επιθυμούμε να κατευθύνουμε το θυμό και την οργή στην ανοικοδόμηση ενός παραγωγικού και κατάλληλου συστήματος διακυβέρνησης. Καλούμε όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν την υλοποίηση των ακόλουθων στόχων:
(1) Διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ειρήνης, σε συνεργασία με τους πολίτες και την αστυνομία, προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε ποινικοποίηση, πολιτικοποίηση, αλλά και κάθε χειραγώγηση των διαδηλώσεων.
(2) Εγκαθίδρυση μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η οποία θα απαρτίζεται από μη πολιτικά, ασυμβίβαστα πρόσωπα. [Θα πρέπει να είναι άνθρωποι] που δεν έχουν καταλάβει καμία θέση σε οποιοδήποτε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ καλούνται να οδηγήσουν το καντόνι της Τούζλα μέχρι τις εκλογές του 2014. Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει εβδομαδιαία τους σχεδιασμούς της, αλλά και ενημερωτικές εκθέσεις για το έργο της, καθώς και να εκπληρώνει τους διακηρυγμένους στόχους της. Το έργο της κυβέρνησης θα παρακολουθείται από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
(3) Επίλυση, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, όλων των θεμάτων που αφορούν την ιδιωτικοποίηση των εξής επιχειρήσεων: Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara και Konjuh (πηγή: thepressproject).
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου