Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ο Γαβριήλ μάς ξανακάνει περήφανους

Το βράδυ της Παρασκευής πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, η Ανοιχτή Πόλη έκανε στα Προπύλαια μια μικρή γιορτή για το κλείσιμο της εξαιρετικής προεκλογικής καμπάνιας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.




  Εκεί, πέραν από τους «συνήθεις ύποπτους» υπήρχαν πολλοί και πολλές που δεν συνηθίζουν να βρίσκονται σε τέτοιου είδους γιορτές. Όλοι τους πήγαν γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ένιωσαν αυτό που έλεγε ένα προεκλογικό σύνθημα της ΑΠ: «Η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της». Ο Γαβριήλ, στους λίγους μήνες που διήρκεσε η καμπάνια μίλησε στη καρδιά του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που πλήττεται, που παλεύει για την επιβίωση, που ψάχνει ένα άλλο πολιτικό και δημόσιο ήθος, που προτάσσει την αξιοπρέπεια.  «Ο Γαβριήλ έχει το πρόσωπο της Αριστεράς για την οποία παλέψαμε και την οποία ονειρευτήκαμε», λέγανε ορισμένοι από τους παλιούς συντρόφους που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ εκεί.

Δύο βράδια μετά, παρά την απογοήτευσή μας για το αποτέλεσμα, τα πρόσωπα όλων στα Προπύλαια ήταν χαρούμενα. Καταλαβαίναμε όλοι και όλες ότι αυτό που είχε γίνει ήταν μια μεγάλη νίκη. Νιώθαμε περήφανοι και περήφανες γιατί ο «Γαβριήλ μας» έχοντας ως όπλο του τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη συγκρούστηκε με πρόσωπα και καταστάσεις και – ασχέτως του αποτελέσματος – βγήκε νικητής. Γιατί, όπως είπε και ο ίδιος εκείνο το βράδυ, όταν δίνουμε αγώνες χωρίς εκπτώσεις στα πιστεύω και στις αξίες μας τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ένα μήνα μετά, ο Γαβριήλ μάς ξανακάνει περήφανους.  Ενάντια στην υποκρισία, το συντηρητισμό, τον ψευτοηθικισμό. Απέναντι στη χειρότερη πτυχή του φασισμού, αυτή που προσπαθεί, πατώντας πάνω στα χειρότερα ένστικτα και στα πιο σαθρά κατάλοιπα των πιο σάπιων αντιλήψεων, να πετάξει ανθρώπους στον κίτρινο βόθρο των εκβιασμών και της κλειδαρότρυπας, στάθηκε με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο. Απάντησε δημόσια ότι δεν πρόκειται ούτε να εκβιαστεί, ούτε να ενδώσει σε τέτοιες πρακτικές. Απάντησε ότι δεν θα συνδιαλλαγεί με τους βασιλιάδες της ζούγκλας, πως δεν θα δεχτεί την χειραγώγηση ούτε του ίδιου ούτε του πολιτικού του χώρου.  
Η στάση αυτή ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Η Αριστερά βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας και για αυτό δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί σε πολλά επίπεδα. Έχουμε την αίσθηση ότι ο κόσμος της μπορεί να συζητήσει τα πάντα που αφορούν πολιτικές επιλογές. Αν για κάτι όμως δεν είναι πρόθυμος, είναι να χάσει τη ψυχή του. Ειδικά τώρα που πολλοί καλοθελητές θα μας πλησιάσουν για να μας πουλήσουν εκδούλευση, εμείς πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στον αγώνα μας κατά τέτοιων πρακτικών. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμία άλωση της ιδιωτικότητας, του προσωπικού κανενός ακόμα και αν αυτή μπορεί να μας φέρει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Γιατί η ελληνική κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη, ίσως περισσότερο και από τη σωτηρία σε οικονομικό επίπεδο, ένα νέο υπόδειγμα ηθικής, δημόσιας στάσης, προσωπικής αξιοπρέπειας και άσκησης της πολιτικής. Γιατί από το πώς θα σταθούμε όλοι απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα -από όπου κι αν προέρχονται, όποιον κι αν αφορούν-θα κριθεί αν η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να σωθεί από τον εκφασισμό.
πηγή: Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)