Τη «θεία φώτιση» του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα περιμένει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για τον ανασχηματισμό, αντιμέτωπος με τις φατρίες στη ΝΔ. Η ευρω-κάλπη γκρέμισε τις παλιές ισορροπίες. Στο ΠΑΣΟΚ (Ελιά) του Βενιζέλου τα μαχαίρια βγαίνουν ξανά. Το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ κορυφώνεται.
Το κραχ της «εσωτερικής τρόικας» είναι πιο φανερό από ποτέ, ένα χρόνο από το λουκέτο στην ΕΡΤ που άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου, μετά την προηγούμενη κρίση των εκλογών του Μαΐου 2012.
Τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τρίζουν. Αναζητουν νέες ισορροπίες, χωρισμένα σε στρατόπεδα υπουργοποίησης, ενώ η ΔΗΜΑΡ μετά το πατατράκ στροβιλίζεται στην δίνη της κεντροαριστερής αλχημείας.
Νέα Δημοκρατία
Ο Αντώνης Σαμαράς στην ουσία αναγνωρίζει πως η κυβερνητική αστάθεια κλιμακώνεται μετά τις ευρωεκλογές και η κυβερνητική κρίση κορυφώνεται αντί να ομαλοποιείται παρά τις θεωρίες περί «χαλαρής ψήφου ευρωεκλογών, χωρίς σημασία για την κυβερνητική συνοχή». Εν μέσω γαλάζιας δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του Μαξίμου στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιέσεων για διεξαγωγή εσωκομματικού διαλόγου και αλλαγή πολιτικής στον απόηχο της ήττας, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας για την αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών.
Η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα πως «κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αποτελεί κομμάτι αυτού του ασταθούς παζλ.
Οπως και η μυστική συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο γραφείο του επί της οδού Μουρούζη, με φόντο την ανασχηματολογία και ενώ αναμένεται ο διορισμός του Έλληνα επιτρόπου.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει σκέψη να είναι η πρώην υπουργός διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο καθώς οι τελικές αποφάσεις είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, μόνο εκείνος γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια είναι τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Την ώρα μάλιστα που τα σενάρια κάνουν λόγο για τη "μεταγραφή" του Γ. Στουρνάρα στην κεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος και τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών προσώπου που υποτίθεται θα συμβολίζει τη "στροφή στην ανάπτυξη".
Ο κ.Σαμαράς συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο πλαίσιο όμως ενός δείπνου με κοινωνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα, στην οικία του Αχιλλέα Καραμανλή, προς τιμήν του πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει διάλεξη στο Ίδρυμα Κ.Καραμανλής στη Φιλοθέη.
Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Κωστής Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού. Το μενού όμως δεν περιελάμβανε εσωτερικά πολιτικά θέματα, αλλά η συζήτηση στράφηκε σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, με τον κ.Σταυρίδη να αναλύει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και να ανταλλάσσει απόψεις με τον έμπειρο στα διπλωματικά θέματα κ. Μολυβιάτη.
Η κυβέρνηση χάνει κάτι παραπάνω από λάδια και αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ολισθηρό έδαφος για τα αντίπαλα φέουδα στο εσωτερικό της ΝΔ, από την ακροδεξιά έως την κεντροδεξιά εκδοχή τους, που μέχρι τώρα έκρυβαν κάτω από το χαλί της «κυβερνητικής σταθερότητας» τις διαφορετικές επιδιώξεις τους. Η αποκάλυψη των ανοιχτών διαδρομών επικοινωνίας της Μπαλτακιάδας με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το χαρτί του ρατσισμού κατά των μεταναστών, πάνε πακέτο με τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που δήθεν "θα χαλαρώσει".
Αυτές οι αντεγκλήσεις των στρατοπέδων βγαίνουν πλέον στον αέρα και ο Αντώνης Σαμαράς μοιάζει να πασχίζει να τα προλάβει για να μη διαταραχθούν ανεπανόρθωτα οι ευαίσθητες ισορροπίες.
ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ τα μαχαίρια ήδη έχουν βγει, όπως γράφει ρεπορτάζ στην "Ε".
Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ευθέως και επισήμως ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Θάνος Μωραΐτης με άρθρο του που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο πλαίσιο της συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει από την επομένη των ευρωεκλογών για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής και την κούρσα για την ηγεσία.
Μετά τις παρεμβάσεις στελεχών όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Ν. Ανδρουλάκης, η Φ. Γεννηματά, ο Μ. Καρχιμάκης κ.ά. με επίκεντρο το δίλημμα «Ελιά ή ΠΑΣΟΚ» και τη γραμμή έναντι της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, ο κ. Μωραΐτης δηλώνει: «Για να μην κρύβομαι και εγώ -όπως πολλοί αγαπητοί μου σύντροφοι- απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη, η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει» αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του με τίτλο «Ένα βήμα μπροστά».
Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η μετάβαση του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη μέσα από συναινετικό διάλογο με άλλα κόμματα, δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα, αποτελεί απόφαση των κομματικών οργάνων, υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί που επιμένουν ότι η πορεία που θα ακολουθηθεί, όπως και μείζονα ζητήματα όπως η ακολουθούμενη πολιτική, η συνεργασία με τη Ν.Δ. ή το άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και το ζήτημα της ηγεσίας, πρέπει να αποφασιστούν στο συνέδριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενη κίνηση του Ευ. Βενιζέλου αναμένεται να είναι η ανακοίνωση της προκήρυξης συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο -όπως έχει προτείνει δημοσίως ο Κ. Σκανδαλίδης- ώστε εκεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Σκανδαλίδης ανοίγει τη συζήτηση μέσα στο κόμμα για τους τρόπους που θα μπορούσαν να βρεθούν ώστε το ΠΑΣΟΚ από κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ να γίνει μελλοντικά κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που ανοίγει ανοιχτά πλέον και στη ΔΗΜΑΡ.
ΔΗΜΑΡ
Στη ΔΗΜΑΡ η κρίση μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς το λουκέτο της ΕΡΤ πριν από ένα χρόνο και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση των εκλογών του 2012, έφεραν βαριά ήττα.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου αποχώρησεαπό την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και από το κόμμα αφήνοντας αιχμές ειδικά για την απροθυμία συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
«Πίστευα ότι θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενότητα και την συνεργασία των κατακερματισμένων δυνάμεων του χώρου ώστε να κατατεθεί κυβερνητική πρόταση με αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική βάση και με κοινά αποδεκτό υποψήφιο πρωθυπουργό ικανό να διεκδικήσει την νίκη στις ερχόμενες εκλογές», σημειώνει. «Είναι προφανές ότι οι στόχοι αυτοί έπαψαν να τίθενται από την πλειοψηφία της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδίως μετά την εκλογική καθίζηση στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η περιβόητη «κεντροαριστερά της σταθεροποίησης» μετατρέπεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης εγκλωβισμένη σε μια δίνη που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για το κοντινό αλλά και για το μακρινό μέλλον.
«Αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης», προειδοποίησε ο Σπ. Λυκούδης, μιλώντας σε εκδήλωση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» της ΔΗΜΑΡ στο Γκάζι.
Οι παρουσίες στην εκδήλωση ήταν η έκπληξη της ημέρας. Αρκετά στελέχη που μέσω της Ελιάς έχουν συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ (Γ. Βερνίκος, Π. Καψής, Μ. Επιτροπάκης, Π. Αγανίδης) όπως νυν και πρώην βουλευτές-ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του όπως οι Φ. Σαχινίδης, Σπ. Βούγιας, Φ. Ιωαννίδης, Σπ. Δανέλης, Αννη Ποδηματά, Αθηνά Δρέττα, μέλη της κίνησης των «58» όπως οι Γ. Βούλγαρης, Ν. Μπίστης και Χρ. Χωμενίδης. Από τη ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Νίκη Φούντα. Παρόντες ακόμα από το Ποτάμι ο Στ. Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Αλ. Μαλλιάς, Μ. Παπούλιας, Στ. Τσακυράκης.
Κρίση πολιτικού και οικονομικού σκηνικού
Υπό αυτό το πρίσμα η πολιτική κρίση δείχνει να κρατά για τα καλά μετά τα μηνύματα των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών, που κατέγραψαν στροφή Αριστερά με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μικρότερη συγκριτικά κλίμακα.
Από τις εκλογές του 2012, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που ξεκίνησε τότε τη θητεία, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έχασαν αθροιστικά όλοι μαζί 16 ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Η ΝΔ έχασε 7 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ έχασε 4 μονάδες και οι απώλειες της ΔΗΜΑΡ ήταν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η πολιτική κρίση αντί να ξεπεραστεί από το Μάιο του 2012 οξύνεται πάλι, μετά και τις πτώσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπανδρέου, στα χρόνια του Μνημονίου.
Όμως εκτός από την όξυνση της πολιτικής αστάθειας, υπάρχουν και οι οικονομικές εξελίξεις οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πραγματικής χαλάρωσης, καθώς η κρίση είναι ακόμα μπροστά, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τάχα τα μέτρα λιτότητας τελειώνουν, το χρέος γίνεται βιώσιμο ή πολύ περισσότερο ότι ο Σαμαράς «σκίζει κάθε μέρα και ώρα τα Μνημόνια»,
Νέο πακέτο με τη συνοδεία νέων μέτρων, ύψους πιθανότατα κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράζει μεν την κατανόησή του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά τονίζει ότι, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη.
Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω των διαθέσιμων του Ταμείου Χρηματοπιστοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι οι τράπεζες ενδεχομένως χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση υφιστάμενων φορολογικών μέτρων (π.χ. η εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.
Τίποτε δεν εξασφαλίζει πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα καταφέρει να φτάσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να εξαντλήσει την τετραετία, ιδιαίτερα όταν στην κοινωνία τα σημεία βρασμού χτυπούν κόκκινο, από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους δήμους, τις γειτονίες και όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)