Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αθώωση για την Havva Suicmez (Εμινέ)

Κατέρρευσε κατά τη διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης το κατηγορητήριο που την ενέπλεκε σε υπόθεση έκρηξης σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη το 2010. Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το πρωί.


Ενημέρωση, 2.10 μ.μ.: Με «ενοχοποιητικό» στοιχείο ένα... κλειδί, η Havva, πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία που είχε λάβει πολιτικό άσυλο από το 2001, δικαζόταν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης για υπόθεση  έκρηξης σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη το 2010. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική.


Το ιστορικό της υπόθεσης:

Η Havva Suicmez (Εμινέ) κρατείται από τον Απρίλιο του 2013 και κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης το 2010 και της αποδίδονται οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων.

 Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ο μόνος λόγος για τον οποίο βαρύνεται με τις εν λόγω κατηγορίες είναι ότι συνόδευσε ως μεταφράστρια έναν Τούρκο ομοεθνή της (ο οποίος σκοτώθηκε στον χώρο της έκρηξης) για να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του στον Ελληνα ιδιοκτήτη. Σημειωτέον πως το σπίτι αυτό δεν ήταν εκείνο όπου έγινε η έκρηξη. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία που να εμπλέκει την Εμινέ είναι ένα σακουλάκι με εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο πατάρι του σπιτιού εκείνου.

«Εχουν εξεταστεί έως σήμερα 40 μάρτυρες και κανείς δεν την συνδέει με την υπόθεση, ενώ δεν έχει προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος της μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των Κούρδων της περιοχής» εξηγούσε στην «Εφ.Συν.» προ ημερών η δικηγόρος της, Εφη Τελλή.

 Το ένταλμα εναντίον της εκδόθηκε το 2011 και μέχρι τον Μάρτη του 2013 κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση ελλείψει στοιχείων. Την Πέμπτη 21 Μαρτίου ξαφνικά εκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και μέσα σε λίγες ώρες η «εξαφανισμένη» για δύο χρόνια (αλλά γνωστής διαμονής) Εμινέ συλλαμβάνεται.    Τον περασμένο Ιούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας θεώρησε ότι η δίωξή της είναι πολιτική, ότι είναι de facto πολιτική πρόσφυγας και ότι κινδυνεύει με βασανιστήρια στην Τουρκία. Για την ίδια δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία στην Τουρκία. Στην Ελλάδα απειλείται με πολυετή κάθειρξη με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και για αυτόν τον λόγο οργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το δικαστήριο σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου


Ποια είναι η Εμινέ


Είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα λόγω της ενεργής συμμετοχής της όλα αυτά τα χρόνια στο κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, της αρθρογραφίας της αλλά και της συμμετοχής της στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα.

Η Suicmez Havva, διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία.  Από τα πανεπιστημιακά της χρόνια αγωνίζεται, με αποτέλεσμα να έχει φυλακιστεί πολλές φορές -μια από αυτές για τρία χρόνια- και να έχει υποστεί πολλές φορές βασανιστήρια, όπως αποδεικνύεται και από σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Το 1997, κατά τη διάρκεια της κράτησής της, συμμετείχε στην απεργία πείνας ενάντια στα λευκά κελιά για 69 ημέρες, κάτι που της έχει δημιουργήσει πολλές βλάβες και ευπάθειες στην υγεία της.

Είχε ζητήσει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με το όνομα Gilmaz Gonul από το 2001, λόγω του φόβου της για την ζωή της. ‘Ήδη ανακλήθηκε το πολιτικό της άσυλο, καθώς έπειτα από στοιχεία τα οποία έστειλαν οι τουρκικές υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι το αληθινό της όνομα είναι Havva Suicmez, πράγμα το οποίο η Ηavva (Εμινέ) αποδέχθηκε. Προτίθεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία, καθώς οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητήσει το πολιτικό άσυλο παραμένουν. Η χρησιμοποίηση άλλου ονόματος συνδέεται επίσης με τις διώξεις, όπως καλά γνωρίζουμε όσοι και όσες ζήσαμε και αγωνιστήκαμε τον καιρό της δικτατορίας αλλά και σε άλλες μαύρες περιόδους.

Η Τουρκία έχει ζητήσει ήδη την έκδοση της, όπως άλλωστε έχει κάνει και για δεκάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που ευτυχώς απορρίφθηκε  από το αρμόδιο Δικαστήριο. Παρά το γεγονός ότι η Suicmez Havva ήταν γνωστή στις αρχές και γνωστής διαμονής, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της ως «αγνώστου διαμονής», κάτι το οποίο η ίδια καταγγέλλει.

Όπως σημειώνει η Σ. Βωβού στο fyllosykis.gr απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα:

«Σήμερα που τα δικαιώματα του συνόλου του Ελληνικού λαού πλήττονται βάναυσα, οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση! Πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ζητήσει (και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει) πολιτικό άσυλο κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία. Η τούρκικη κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει  "τρομοκράτες", όπως, για να μην ξεχνιόμαστε, τρομοκράτες χαρακτηρίζει και τους καταληψίες του πάρκου Γκεζί στην Ιστανμπούλ και όσους και όσες εξεγείρονται για κοινωνική δικαιοσύνη».

Μια συνέντευξη της Εμινέ



Πώς νιώθεις που σε έχουν κλείσει στη φυλακή;

Νιώθω περισσότερο ότι άδικα και χωρίς στοιχεία με έκλεισαν μέσα -για ένα κλειδί- και είμαι τόσον καιρό τώρα στη φυλακή. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα με βάλουν χωρίς στοιχεία φυλακή; Μετά την συμφωνία Ερντογάν και Σαμαρά, έβγαλαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για εμένα, σαν να είμαι επικίνδυνη και δεν μπορούσαν να με βρουν, παρ’ ότι ήξεραν τα στοιχεία μου. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Η απόφαση δικαστηρίου θα είναι πολιτική, όχι νομική. Πρέπει να αθωωθώ.

Πες μας κάτι για τον αγώνα σου

Είμαι 15 χρόνια στην Ελλάδα και από την αρχή ήμουν στο κίνημα. Με όλη τη δύναμή μου ήμουνα πάντα παρούσα. Είμαι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας και Κουρδιστάν. Χρόνια πρόεδρος στον σύλλογο «Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας και Ελλάδας». Εμείς, κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Ελλάδας, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις.  Είμαι 46 χρονών, και στον αγώνα από τα φοιτητικά χρόνια, από το Πανεπιστήμιο. Έχω σπουδάσει πολιτική επιστήμονας.

Τι θα ήθελες να δεις από εμάς;

Θέλω την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση στο δικαστήριο που θα γίνει 14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και να δημοσιοποιηθεί η αθωότητά μου. Η Τουρκία ζήτησε και την έκδοσή μου από την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει για ποιο λόγο με ζητάει. Είπα στο δικαστήριο για τον δημοκρατικό και κοινωνικό αγώνα που δίνω εδώ στην Ελλάδα, γι’ αυτό, πιστεύω, και το δικαστήριο δεν το δέχτηκε.

(Η συνέντευξη επίσης από το Φύλλο Συκής)
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)