Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ, του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!!!

Reuters / Brendan McDermidΔίχως συμφωνία για το οικονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ ενώ πλησιάζει η προθεσμία της Πέμπτης για αύξηση του ορίου του χρέους - Ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες μετά την αρχικό ναυάγιο Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων

Στο φόντο την προειδοποιητική βολή του οίκου αξιολόγησης Fitch, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει πλέον σήμερα παρά μερικές ώρες για να απομακρύνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ανάφλεξης από μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ. Πιθανότητα συμβιβασμύ διαφαίνεται πως θα υπάρξει στη Γερουσία.

Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια ζώνη εξίσου πρωτοφανή όσο και επικίνδυνη: το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του.





Σε μια ημερομηνία η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.

Ένα τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς και την τύχη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.

Χθες το βράδυ, στο τέλος μιας χαώδους ημέρας που έκανε φανερές τις βαθιές κομματικές διαιρέσεις στην Ουάσινγκτον, οι ρεπουμπλικανοί που κυριαρχούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους ώστε να τερματισθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η ψηφοφορία αυτή δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.

Οι επικεφαλής της Γερουσίας, ο αρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ριντ και αυτός της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, έκαναν αμέσως γνωστό ότι θα εργαστούν για μια λύση. Μια συμφωνία ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).


"Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά" σε μια συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ. "Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές", πρόσθεσε. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων:







Το θέμα είναι αν το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, οι οποίες άρχισαν το Σαββατοκύριακο και διακόπηκαν για λίγο χθες, Τρίτη, θα επικυρωθεί σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και τους δικούς του. Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Tea Party, όπως ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο Κρουζ δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του, αλλά μερικοί συνεργάτες γερουσιαστών θεωρούν ότι ο εν λόγω γερουσιαστής, ο οποίος έχει και προεδρικές φιλοδοξίες, στέλνει τις τελευταίες ημέρες θετικά μηνύματα.

Σύμφωνα με το βουλευτή Τσάρλι Ντεντ, ο Τζον Μπένερ δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση και θα δεχθεί να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή οποιοδήποτε συμβιβασμό επιτευχθεί στη Γερουσία, παρά την αντίθεση ενός μέρους της πλειοψηφίας του. Θα πρέπει ως εκ τούτου να βασισθεί εν μέρει στις ψήφους των Δημοκρατικών.

"Πιστεύω ότι ο Τζον Μπένερ θα βρεθεί στη θέση να πρέπει να κάνει να υιοθετηθεί το κείμενο που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση" στη Γερουσία, δήλωσε ο Τσάρλι Ντεντ μιλώντας στο CNN. "Πιστεύω ότι η Βουλή θα ψηφίσει πρώτη και θα το στείλει στη Γερουσία". Για διαδικαστικούς λόγους, είναι ταχύτερο να ψηφίσει πρώτη η Βουλή και ο Μπένερ θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να ψηφιστεί το σχέδιο που θα εκπονηθεί από τους διαπραγματευτές της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, η Γερουσία θα υιοθετήσει το κείμενο στη συνέχεια, πριν αυτό υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Μπένερ, ο οποίος πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στη δηλωμένη βούλησή του ότι δεν θα αφήσει να υπάρξει στάση πληρωμών και στην πίεση του Tea Party που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, έχει ως τώρα αρνηθεί να οργανώσει μια ψηφοφορία χωρίς τη γενική στήριξη της πλειοψηφίας του. Η λύση που εξετάζεται τώρα είναι μια βαριά ήττα της στρατηγικής που ακολούθησε ως τώρα.


Mason Palmer (R), 10 months old, has his picture taken by his father in front of federal workers demonstrating for an end to the U.S. government shutdown on the west front of the U.S. Capitol in Washington, October 13, 2013. (Reuters)




Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου "στο ρελαντί". Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία χωρίς αποδοχές, με αποτέλεσμα να παραλύουν σταδιακά ολόκληρα κομμάτια της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης νευρικότητας ολόκληρου του κόσμου για το ζήτημα αυτό, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.


Πηγή: ΑΜΠΕ

 «Η οικονομία θα αρχίσει να βυθίζεται σαν πέτρα»: Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ ...πέσουν στον δημοσιονομικό γκρεμό
Αν δεν καταλήξουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί σε συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας ως τις 17 Οκτωβρίου, οι συνέπειες θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα.
Εάν η Ουάσιγκτον δεν επιτύχει σύντομα μία συμφωνία για να μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δαπάνες της, η οικονομική κρίση θα αρχίσει πολύ αθόρυβα την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά θα επιταχυνθεί αργότερα και θα έχει τη δυναμική να οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανών στην ανεργία. Πολλοί άνθρωποι δεν θα αντιληφθούν αμέσως τι συμβαίνει, εάν οι ΗΠΑ φθάσουν την Πέμπτη στο ανώτατο όριο του χρέους τους ύψους 16,7 τρισεκ. δολαρίων. Οι επιταγές θα εκδοθούν πιθανότατα κανονικά αυτή την ημέρα για όλους, από τους ομολογιούχους έως όσους παίρνουν επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με αναλυτές της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.

«Η 17η Οκτωβρίου θα έρθει, τα φώτα θα συνεχίσουν να είναι αναμμένα και τα πάντα θα φαίνονται φυσιολογικά για το 99% των Αμερικανών», δήλωσε ο κ. Στίβεν Μπελ, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού στο Κέντρο Δικομματικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Αλλά η ημέρα αυτή θα σημαδέψει επίσης το πέρασμα της Αμερικής σε μία περίοδο αυξημένου κινδύνου ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της θα μπορούσε να «παγώσει» σε έναν πανικό, επιφέροντας πιθανότατα βαρύ πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας.

Αυτό θα συμβεί επειδή μετά την 17η Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον εκ του νόμου να αυξάνει το δημόσιο χρέος και θα πρέπει να βασισθεί στα τρέχοντα έσοδα της και στα περίπου 30 δισεκ. δολάρια που έχει σε μετρητά για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χώρας. Αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους, τα χρήματα θα τελειώσουν σε λίγες ημέρες. Οι Αμερικανοί ηγέτες στη Γερουσία δήλωσαν χθες ότι είναι κοντά σε μία συμφωνία για να αυξήσουν το όριο του χρέους και να λειτουργήσουν και πάλι οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά δεν είχαν καταλήξει.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον θα άρχισε να μην αποπληρώνει υποχρεώσεις της στο διάστημα μεταξύ 22 Οκτωβρίου και το τέλος του μήνα. Η Αμερική θα μπορούσε να αθετήσει στις 23 Οκτωβρίου πληρωμές ύψους 12 δισ. δολαρίων προς το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Περίπου στο χρόνο αυτό, η οικονομία θα άρχιζε να βυθίζεται σαν πέτρα.

Για να μην αυξήσει το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση θα μείωνε τις δαπάνες κατά ένα τρίτο περίπου από τη μία μέρα στην άλλη. Οι γιατροί, που εξετάζουν τους φτωχούς, θα έμεναν απλήρωτοι στις 30 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου θα μπορούσε να σταματήσει η έγκαιρη πληρωμή των στρατιωτών και οι δαπάνες θα μειώνονταν σε όλη τη χώρα. Τα πράγματα θα πήγαιναν στο χειρότερο πιο γρήγορα, αν η κυβέρνηση δεν εξοφλούσε χρέος της που λήγει στις 24 ή στις 31 Οκτωβρίου. Τότε, θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή θα τεθεί εν αμφιβολία η αξία του αμερικανικού χρέους.

Bloombderg: «Σχέδια έκτακτης ανάγκης» καταρτίζουν οι κεντρικές τράπεζες


Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα συνεχισθεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές. Οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και μετά την επιστροφή των τραπεζιτών στις πατρίδες τους.

«Δεν είναι λόγος να μην καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης το γεγονός κατά το παρελθόν το θέμα αυτό (σ.σ.: του αμερικανικού προϋπολογισμού και του ορίου χρέους) είχε πάντα διευθετηθεί», δήλωσε χθες σε Βρετανούς βουλευτές ο κ. Τζον Κάνλιφ, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα καθήκοντα υποδιοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτοντας: «Θα περίμενα από την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει σχεδιασμούς συναφώς. Θα περίμενα και από τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». «Η τράπεζα έχει στα χέρια της ένα φάσμα μέσων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι φυσιολογικές σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ σε δημοσιογράφους στις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η αρχική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχες με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ

Γ. Βαρουφάκης στο Κόκκινο: Χρεοκοπούν οι ΗΠΑ;

Για σύγκρουση του Λευκού Οίκου με το Κονγκρέσο κάνει λόγο ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης.

  
"Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ακροδεξιοί του Tea-Party, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν κωλύματα στην αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να μη μπορεί να χρηματοδοτεί τις λειτουργίες του κράτους, να υπάρξει μια μεγάλη ύφεση και έτσι να ανέβουν οι δικές τους μετοχές μεταξύ του αμερικανικού λαού" δηλώνει ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης.

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)