«Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς», δήλωσε η δήμαρχος του μικρού ιταλικού νησιού, στα ανοιχτά του οποίο ναυάγησε χθες πλοιάριο με περισσότερους από 500 μετανάστες - 150 έχουν διασωθεί, 130 έχουν ανασυρθεί νεκροί, αγνοούνται 200 - Σταμάτησαν οι έρευνες το μεσημέρι της Παρασκευής «λόγω θαλασσοταραχής»
Στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο, μια ακόμα τραγωδία έρχεται να αποδείξει, για μια ακόμη φορά, πως όσο δεν εξαλείφονται οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά και την αναγκαστική μετανάστευση, τόσο θα αυξάνονται οι ανθρωποθυσίες.
Όσο η Ευρώπη μιλά μόνο τη γλώσσα της καταστολής και των αστυνομικών μέτρων, τόσο σπρώχνει τους διωγμένους από τον πόλεμο και την πείνα σε πιο ριψοκίνδυνα μονοπάτια. Οι δηλώσεις λύπης εκ των υστέρων δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τονίζουν την υποκρισία των κυβερνήσεων.
Παρασκευή 4/10, 4 μ.μ.: «Διακοπή των ερευνών λόγω θαλασσοταραρχής - Καμιά ελπίδα για ανεύρεση επιζώντων»
Από τη διάσωση των ναυαγών, φωτ. από την ιταλική ακτοφυλακή (La Stampa)
Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο, λέγοντας πως «Ουδείς μπορεί να δώσει ακριβή ενημέρωση». Η δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι τρία ψαράδικα σκάφη δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν στην τραγωδία από τον φόβο μήπως διωχθούν για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτό το αδίκημα» είπε.
Δύτες έχουν εντοπίσει "δεκάδες" πτώματα κοντά στο βυθισμένο πλοίο και άλλα μπορεί να είναι παγιδευμένα στο αμπάρι του, πρόσθεσε. "Ημέρα θρήνου" είναι η σημερινή στην Ιταλία μετά το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 300, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
"Δεν έχουμε πλέον ελπίδα να βρούμε επιζώντες", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κινητοποιήθηκε στο πλευρό της Ακτοφυλακής, των πυροσβεστών κλπ.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 130 πτώματα, αλλά η περισυλλογή των πτωμάτων χρειάσθηκε να διακοπεί εξαιτίας θαλασσοταραχής.
Από την επιχείρηση διάσωσης
Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από το ναυάγιο του σκάφους που βρίσκεται αναποδογυρισμένο σε βάθος 40 μέτρων και σε απόσταση 0,3 ναυτικού μιλίου (550 μέτρα) από τις ακτές. Στοιβαγμένοι στο σκάφος αυτό το οποίο παρουσίασε βλάβη, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα, κάτι που προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο και στη συνέχεια τη βύθισή του.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στα σχολεία σε όλη την Ιταλία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στη Λαμπεντούζα τα καταστήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά κατ' εντολήν της δημάρχου Τζούζι Νικολίνι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα: «Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει ολέθρια αποτελέσματα»
Η απάνθρωπη αντιμετώπιση των μεταναστών προσβάλλει τον πολιτισμό μας και οδηγεί σε τραγωδίες όπως αυτή στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απίστευτη τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Τουλάχιστον 130 οι νεκροί και 200 οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε της «γης τους κολασμένους», τους μετανάστες που αναζητούν στον ευρωπαϊκό ήλιο μοίρα. Η φρίκη μεγαλώνει από την είδηση ότι ψαράδες που βρίσκονταν κοντά, δεν έσπευσαν σε βοήθεια, φοβούμενοι μην κατηγορηθούν για διακίνηση «παράνομων» μεταναστών.
Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει και πάλι ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. H απάνθρωπη αντιμετώπιση των μεταναστών προσβάλλει τον πολιτισμό μας και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Απαιτείται νέα πολιτική στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς.
Οι ψυχές που χάθηκαν στην Λαμπεντούζα ας είναι οι τελευταίες».
Διαβάστε ακόμα: «Λαμπεντούσα, το νεκροταφείο των μεταναστών»: ο ιταλικός Τύπος για το φρικτό ναυάγιο
Παρασκευή 4/10, 10:30 π.μ.:
Σήμερα το πρωί αρχίζουν ξανά οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.
Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.
"Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. "Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα". Περισσότερα από 130 πτώματα είχαν ήδη περισυλλεγεί κατά τις έρευνες που διακόπηκαν χθες βράδυ γύρω από το ναυάγιο του πλοιαρίου, 550 μέτρα από τις ακτές του μικρού νησιού της Σικελίας.
Στη Λαμπεντούσα, φωτ. από τη L' Unita
Η δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι τρία ψαράδικα σκάφη δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν στην τραγωδία από τον φόβο μήπως διωχθούν για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτό το αδίκημα» είπε.
"Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω", εξήγησε συγκλονισμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ένας από τους διασώστες, ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο. "Θέλουμε να ανασύρουμε στην επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερα για να τα παραδώσουμε αν είναι δυνατόν στις οικογένειές τους", δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.
Το σχετικό ρεπορτάζ από τη L' Unita
Στην επιφάνεια της θάλασσας οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα στην περίπτωση που πτώματα επέπλεαν αλλά "δεν έχουμε πλέον ελπίδες να βρούμε επιζώντες", δήλωσε μέλος της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας που μετέχει επίσης στην επιχείρηση αυτή.
Επιζώντες
"Είναι τραγικό να βλέπεις νεκρά παιδιά", δήλωσε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Λαμπεντούζα δεν έχει αρκετά φέρετρα και αναμένεται να προμηθευτεί νέα που θα φθάσουν αεροπορικώς.
Η Ρώμη κήρυξε σήμερα "εθνικό πένθος" και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. "Είναι ένας Τυνήσιος, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο", διευκρίνισε. Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.
Το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και "από φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου αλλά αυτό προκάλεσε πυρκαγιά και μετά το πλοίο βυθίστηκε", σύμφωνα με τον Αλφάνο.
130 οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί μετανάστες, αγνοούνται περισσότεροι από 200
Μια θάλασσα από κεφάλια
Ένας ψαράς, ο Ραφαέλε Κολαπίντο, εξήγησε ότι έσπευσε να βοηθήσει τους μετανάστες: "Είδα μια θάλασσα από κεφάλια, χρειάστηκε μισή ώρα για να ανεβεί ο καθένας από αυτούς στο σκάφος γιατί γλιστρούσαν εξαιτίας του πετρελαίου που είχε απλωθεί στην επιφάνεια της θάλασσας".
Μια νεαρή από την Ερυθραία, ακόμη ζωντανή, βρέθηκε ανάμεσα στα πτώματα που είχαν αφεθεί σε ένα υπόστεγο. Ένας διασώστης παρατήρησε ότι η γυναίκα ανέπνεε και αμέσως της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Παλέρμο, στη Σικελία, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένη, με υποθερμία και πνευμονία αφού κατάπιε, όπως τα άλλα θύματα, πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει από το πλοίο.
Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα
"Είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα, όχι μόνο ιταλικό", εξήγησε ο Αλφάνο, ζητώντας η χώρα του, όπου έχουν συρρεύσει 25.000 μετανάστες φέτος (τριπλάσιοι σε σχέση με το 2012) να μπορεί να επεκτείνει τις περιπόλους της "πέραν των χωρικών υδάτων της".
Η υπουργός Ένταξης Σεσίλ Κιένγκε, η πρώτη μαύρη στην ιταλική κυβέρνηση, ζήτησε να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να γίνουν ασφαλέστερα τα θαλάσσια αυτά ταξίδια πάνω στα οποία κερδοσκοπούν εγκληματικές συμμορίες".
Ντροπή
Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε "η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης" των μεταναστών, ενώ ζήτησε "την εποπτεία των ακτών απ' όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου".
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι εκτός της Ρώμης πήγε στη Λαμπεντούζα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε για "ντροπή" ύστερα από "τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο". Θα επαναλάβει σήμερα, κατά την επίσκεψη του στην Ασίζη της κεντρικής Ιταλίας, ότι καταδικάζει την νοοτροπία που τείνει να περιθωριοποιήσει, ίσως και να εξοντώσει τους πιο αδυνάτους της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.
Πηγή: ΑΠΕ, Ασοσιέιτεντ Πρες, in.gr
Ο Αλεσάντρο Μαρίνο συγκρατεί μετά βίας τα δάκρυά του καθώς περιγράφει τις απελπισμένες προσπάθειές του να σώσει από τη θάλασσα εκατοντάδες μετανάστες μετά το ναυάγιο του πλοίου ανοικτά του νησιού της Λαμπεντούζα.
"Περνούσαμε τη νύκτα στο σκάφος μας. Ακούσαμε φωνές και σπεύσαμε να δούμε τι συμβαίνει, και εκεί, βρεθήκαμε σε έναν εφιάλτη. Υπήρχαν 150 μέ 200 άνθρωποι στο νερό. Καταφέραμε να σώσουμε 47, περισσότερους, και κινδυνεύαμε να βουλιάξουμε κι΄εμείς", λέει.
Ο Αλεσάντρο Μαρίνο και η φίλη του Σαράνα Μπουονοκόρσο ήταν από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο του ναυαγίου του πλοίου που μετέφερε 500 αφρικανούς μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία που είχαν επιβιβασθεί στη Λίβυη με προορισμό τις βόρειες ακτές της Μεσογείου. Το πλοίο πήρε φωτιά πριν βυθιστεί σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές της Λαμπεντούζα.
"Πολλοί φώναζαν. Ηταν γυμνοί για να επιπλέουν όσο το δυνατόν περισσότερο", λέει η Σαράν Μπουονοκόρσο με τα χαρακτηριστικά της τραβηγμένα από την εξάντληση.
Μερικοί από τους επιζώντες με το που ανέβαιναν στο σκάφος του ζευγαριού βοηθούσαν αυτούς που ακολουθούσαν να σκαρφαλώσουν, λέει η νεαρή γυναίκα που θυμάται πώς οι φωνές εξασθενούσαν καθώς περνούσε η ώρα.
Περί τους 150 διασώθηκαν, όμως 130 ανασύρθηκαν νεκροί και 200 αγνοούνται.
Οι επιζώντες διηγήθηκαν πώς έβαλαν φωτιά σε μία κουβέρτα για να τραβήξουν την προσοχή των λιμενικών, καθώς το πλοίο είχε αρχίσει να βυθίζεται. Ομως η φωτιά επεκτάθηκε. Τότε, πανικόβλητοι οι επιβαίνοντες, έτρεξαν προς τη μία πλευρά του πλοίου, προκαλώντας την ανατροπή και τη βύθισή του. Δεκάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του πλοίου που βρίσκεται πλέον σε βάθος 40 μέτρων.
Ο Πιέτρο Μπαρτόλο, ο γιατρός του νησιού, εξηγεί ότι περιθάλπει μετανάστες που φθάνουν στο νησί της Λαμπεντούζα από το 1991, ανάμεσά τους και επιζήσαντες πολλών ναυαγίων. Ομως, ποτέ δεν έχει ξαναδεί τέτοια τραγωδία.
"Το πιο σκληρό είναι να βλέπεις τα πτώματα των παιδιών. Δεν είχαν καμία ελπίδα να σωθούν...δεν παίρνει πολλή ώρα να πεθάνει κανείς μέσα στα κύματα και το κρύο".
Τα διαθέσιμα στο νησί φέρετρα δεν επαρκούν, γι΄αυτό δεκάδες στέλνονται εσπευσμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Οι 6.000 κάτοικοι του νησιού είναι συνηθισμένοι στην υποδοχή απελπισμένων μεταναστών που κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, αλλά ποτέ δεν έχουν αισθανθεί τόσο ανήμποροι.
"Υπήρχε επείγουσα ανάγκη. Επιστρατεύσαμε τα σκάφη μας μόλις ακούσαμε τι συμβαίνει, αλλά για πολλούς, για τους περισσότερους από αυτούς του φτωχούς ανθρώπους, ήταν πια πολύ αργά. Ας τους προστατεύσει ο Θεός", λέει μία κάτοικος του νησιού.
Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα ετοιμάζουν μία επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ναυαγίου και φοβούνται ότι με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή και άλλοι μετανάστες θα επιχειρήσουν το ταξίδι.
Όσο η Ευρώπη μιλά μόνο τη γλώσσα της καταστολής και των αστυνομικών μέτρων, τόσο σπρώχνει τους διωγμένους από τον πόλεμο και την πείνα σε πιο ριψοκίνδυνα μονοπάτια. Οι δηλώσεις λύπης εκ των υστέρων δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τονίζουν την υποκρισία των κυβερνήσεων.
Παρασκευή 4/10, 4 μ.μ.: «Διακοπή των ερευνών λόγω θαλασσοταραρχής - Καμιά ελπίδα για ανεύρεση επιζώντων»
Από τη διάσωση των ναυαγών, φωτ. από την ιταλική ακτοφυλακή (La Stampa)
Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο, λέγοντας πως «Ουδείς μπορεί να δώσει ακριβή ενημέρωση». Η δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι τρία ψαράδικα σκάφη δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν στην τραγωδία από τον φόβο μήπως διωχθούν για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτό το αδίκημα» είπε.
Δύτες έχουν εντοπίσει "δεκάδες" πτώματα κοντά στο βυθισμένο πλοίο και άλλα μπορεί να είναι παγιδευμένα στο αμπάρι του, πρόσθεσε. "Ημέρα θρήνου" είναι η σημερινή στην Ιταλία μετά το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 300, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
"Δεν έχουμε πλέον ελπίδα να βρούμε επιζώντες", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κινητοποιήθηκε στο πλευρό της Ακτοφυλακής, των πυροσβεστών κλπ.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 130 πτώματα, αλλά η περισυλλογή των πτωμάτων χρειάσθηκε να διακοπεί εξαιτίας θαλασσοταραχής.
Από την επιχείρηση διάσωσης
Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από το ναυάγιο του σκάφους που βρίσκεται αναποδογυρισμένο σε βάθος 40 μέτρων και σε απόσταση 0,3 ναυτικού μιλίου (550 μέτρα) από τις ακτές. Στοιβαγμένοι στο σκάφος αυτό το οποίο παρουσίασε βλάβη, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα, κάτι που προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο και στη συνέχεια τη βύθισή του.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στα σχολεία σε όλη την Ιταλία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στη Λαμπεντούζα τα καταστήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά κατ' εντολήν της δημάρχου Τζούζι Νικολίνι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα: «Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει ολέθρια αποτελέσματα»
Η απάνθρωπη αντιμετώπιση των μεταναστών προσβάλλει τον πολιτισμό μας και οδηγεί σε τραγωδίες όπως αυτή στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απίστευτη τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Τουλάχιστον 130 οι νεκροί και 200 οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε της «γης τους κολασμένους», τους μετανάστες που αναζητούν στον ευρωπαϊκό ήλιο μοίρα. Η φρίκη μεγαλώνει από την είδηση ότι ψαράδες που βρίσκονταν κοντά, δεν έσπευσαν σε βοήθεια, φοβούμενοι μην κατηγορηθούν για διακίνηση «παράνομων» μεταναστών.
Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει και πάλι ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. H απάνθρωπη αντιμετώπιση των μεταναστών προσβάλλει τον πολιτισμό μας και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Απαιτείται νέα πολιτική στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς.
Οι ψυχές που χάθηκαν στην Λαμπεντούζα ας είναι οι τελευταίες».
Διαβάστε ακόμα: «Λαμπεντούσα, το νεκροταφείο των μεταναστών»: ο ιταλικός Τύπος για το φρικτό ναυάγιο
Παρασκευή 4/10, 10:30 π.μ.:
Σήμερα το πρωί αρχίζουν ξανά οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.
Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.
"Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. "Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα". Περισσότερα από 130 πτώματα είχαν ήδη περισυλλεγεί κατά τις έρευνες που διακόπηκαν χθες βράδυ γύρω από το ναυάγιο του πλοιαρίου, 550 μέτρα από τις ακτές του μικρού νησιού της Σικελίας.
Στη Λαμπεντούσα, φωτ. από τη L' Unita
Η δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι τρία ψαράδικα σκάφη δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν στην τραγωδία από τον φόβο μήπως διωχθούν για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτό το αδίκημα» είπε.
"Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω", εξήγησε συγκλονισμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ένας από τους διασώστες, ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο. "Θέλουμε να ανασύρουμε στην επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερα για να τα παραδώσουμε αν είναι δυνατόν στις οικογένειές τους", δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.
Το σχετικό ρεπορτάζ από τη L' Unita
Στην επιφάνεια της θάλασσας οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα στην περίπτωση που πτώματα επέπλεαν αλλά "δεν έχουμε πλέον ελπίδες να βρούμε επιζώντες", δήλωσε μέλος της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας που μετέχει επίσης στην επιχείρηση αυτή.
Επιζώντες
"Είναι τραγικό να βλέπεις νεκρά παιδιά", δήλωσε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Λαμπεντούζα δεν έχει αρκετά φέρετρα και αναμένεται να προμηθευτεί νέα που θα φθάσουν αεροπορικώς.
Η Ρώμη κήρυξε σήμερα "εθνικό πένθος" και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. "Είναι ένας Τυνήσιος, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο", διευκρίνισε. Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.
Το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και "από φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου αλλά αυτό προκάλεσε πυρκαγιά και μετά το πλοίο βυθίστηκε", σύμφωνα με τον Αλφάνο.
130 οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί μετανάστες, αγνοούνται περισσότεροι από 200
Μια θάλασσα από κεφάλια
Ένας ψαράς, ο Ραφαέλε Κολαπίντο, εξήγησε ότι έσπευσε να βοηθήσει τους μετανάστες: "Είδα μια θάλασσα από κεφάλια, χρειάστηκε μισή ώρα για να ανεβεί ο καθένας από αυτούς στο σκάφος γιατί γλιστρούσαν εξαιτίας του πετρελαίου που είχε απλωθεί στην επιφάνεια της θάλασσας".
Μια νεαρή από την Ερυθραία, ακόμη ζωντανή, βρέθηκε ανάμεσα στα πτώματα που είχαν αφεθεί σε ένα υπόστεγο. Ένας διασώστης παρατήρησε ότι η γυναίκα ανέπνεε και αμέσως της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Παλέρμο, στη Σικελία, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένη, με υποθερμία και πνευμονία αφού κατάπιε, όπως τα άλλα θύματα, πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει από το πλοίο.
Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα
Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα. - See more at: http://left.gr/news/i-antimetanasteytiki-ysteria-gennaei-olethro-tragodia-sti-lampentoysa-me-130-nekroys-kai-200#sthash.Gwx0JOez.dpuf
Η Νικολίνι έστειλε τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα ζητώντας του να πάει στο νησί και να μετρήσει τους νεκρούς μαζί της, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι "γυρίζει αλλού το βλέμμα για να μην δει μια ακόμη σφαγή αθώων που διαδραματίζεται μπροστά στο νησί της". Τόνισε ότι η Λαμπεντούζα, που βρίσκεται πιο κοντά στις βορειοαφρικανικές αρχές απ΄ότι με τη Σικελία "είναι εδώ και χρόνια" προορισμός λαθρομεταναστών."Είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα, όχι μόνο ιταλικό", εξήγησε ο Αλφάνο, ζητώντας η χώρα του, όπου έχουν συρρεύσει 25.000 μετανάστες φέτος (τριπλάσιοι σε σχέση με το 2012) να μπορεί να επεκτείνει τις περιπόλους της "πέραν των χωρικών υδάτων της".
Η υπουργός Ένταξης Σεσίλ Κιένγκε, η πρώτη μαύρη στην ιταλική κυβέρνηση, ζήτησε να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να γίνουν ασφαλέστερα τα θαλάσσια αυτά ταξίδια πάνω στα οποία κερδοσκοπούν εγκληματικές συμμορίες".
Ντροπή
Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε "η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης" των μεταναστών, ενώ ζήτησε "την εποπτεία των ακτών απ' όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου".
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι εκτός της Ρώμης πήγε στη Λαμπεντούζα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε για "ντροπή" ύστερα από "τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο". Θα επαναλάβει σήμερα, κατά την επίσκεψη του στην Ασίζη της κεντρικής Ιταλίας, ότι καταδικάζει την νοοτροπία που τείνει να περιθωριοποιήσει, ίσως και να εξοντώσει τους πιο αδυνάτους της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.
Πηγή: ΑΠΕ, Ασοσιέιτεντ Πρες, in.gr
«To πιο σκληρό είναι να βλέπεις παιδιά νεκρά»
Ο Αλεσάντρο Μαρίνο συγκρατεί μετά βίας τα δάκρυά του καθώς περιγράφει τις απελπισμένες προσπάθειές του να σώσει από τη θάλασσα εκατοντάδες μετανάστες μετά το ναυάγιο του πλοίου ανοικτά του νησιού της Λαμπεντούζα.
"Περνούσαμε τη νύκτα στο σκάφος μας. Ακούσαμε φωνές και σπεύσαμε να δούμε τι συμβαίνει, και εκεί, βρεθήκαμε σε έναν εφιάλτη. Υπήρχαν 150 μέ 200 άνθρωποι στο νερό. Καταφέραμε να σώσουμε 47, περισσότερους, και κινδυνεύαμε να βουλιάξουμε κι΄εμείς", λέει.
Ο Αλεσάντρο Μαρίνο και η φίλη του Σαράνα Μπουονοκόρσο ήταν από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο του ναυαγίου του πλοίου που μετέφερε 500 αφρικανούς μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία που είχαν επιβιβασθεί στη Λίβυη με προορισμό τις βόρειες ακτές της Μεσογείου. Το πλοίο πήρε φωτιά πριν βυθιστεί σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές της Λαμπεντούζα.
"Πολλοί φώναζαν. Ηταν γυμνοί για να επιπλέουν όσο το δυνατόν περισσότερο", λέει η Σαράν Μπουονοκόρσο με τα χαρακτηριστικά της τραβηγμένα από την εξάντληση.
Μερικοί από τους επιζώντες με το που ανέβαιναν στο σκάφος του ζευγαριού βοηθούσαν αυτούς που ακολουθούσαν να σκαρφαλώσουν, λέει η νεαρή γυναίκα που θυμάται πώς οι φωνές εξασθενούσαν καθώς περνούσε η ώρα.
Περί τους 150 διασώθηκαν, όμως 130 ανασύρθηκαν νεκροί και 200 αγνοούνται.
Οι επιζώντες διηγήθηκαν πώς έβαλαν φωτιά σε μία κουβέρτα για να τραβήξουν την προσοχή των λιμενικών, καθώς το πλοίο είχε αρχίσει να βυθίζεται. Ομως η φωτιά επεκτάθηκε. Τότε, πανικόβλητοι οι επιβαίνοντες, έτρεξαν προς τη μία πλευρά του πλοίου, προκαλώντας την ανατροπή και τη βύθισή του. Δεκάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του πλοίου που βρίσκεται πλέον σε βάθος 40 μέτρων.
«Δεν παίρνει πολλή ώρα να πεθάνεις στα κύματα και το κρύο»
Ο Πιέτρο Μπαρτόλο, ο γιατρός του νησιού, εξηγεί ότι περιθάλπει μετανάστες που φθάνουν στο νησί της Λαμπεντούζα από το 1991, ανάμεσά τους και επιζήσαντες πολλών ναυαγίων. Ομως, ποτέ δεν έχει ξαναδεί τέτοια τραγωδία.
"Το πιο σκληρό είναι να βλέπεις τα πτώματα των παιδιών. Δεν είχαν καμία ελπίδα να σωθούν...δεν παίρνει πολλή ώρα να πεθάνει κανείς μέσα στα κύματα και το κρύο".
Τα διαθέσιμα στο νησί φέρετρα δεν επαρκούν, γι΄αυτό δεκάδες στέλνονται εσπευσμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Οι 6.000 κάτοικοι του νησιού είναι συνηθισμένοι στην υποδοχή απελπισμένων μεταναστών που κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, αλλά ποτέ δεν έχουν αισθανθεί τόσο ανήμποροι.
"Υπήρχε επείγουσα ανάγκη. Επιστρατεύσαμε τα σκάφη μας μόλις ακούσαμε τι συμβαίνει, αλλά για πολλούς, για τους περισσότερους από αυτούς του φτωχούς ανθρώπους, ήταν πια πολύ αργά. Ας τους προστατεύσει ο Θεός", λέει μία κάτοικος του νησιού.
Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα ετοιμάζουν μία επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ναυαγίου και φοβούνται ότι με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή και άλλοι μετανάστες θα επιχειρήσουν το ταξίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)