Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Με πλήρη μυστικότητα ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, έως την Παρασκευή η πρώτη εικόνα


Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης (δεξιά) και Σπ.Μουζακίτης (αριστερά) εποπτεύουν τον έλεγχο που γίνεται στη λίστα από το ΣΔΟΕΤην ώρα που η ειδική ομάδα ελέγχου του ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη και με πλήρη μυστικότητα συνεχίζουν να «ξεσκονίζουν» τη λίστα Λαγκάρντ, σε πολιτικό επίπεδο σημειώνονται αναταράξεις.


«Τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της κρίσης πλησιάζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης· η ΔΗΜΑΡ ζητά απόδοση ευθυνών για όσους παρανόμησαν, ρίχνοντας το «γάντι» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να προτείνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ τηρεί στάση αναμονής, ελπίζοντας το θέμα να τελειώσει σύντομα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη εικόνα από τη σύγκριση της «νέας» με την «παλιά» λίστα Λαγκάρντ θα υπάρχει σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν επιβάλλει σιγή ασυρμάτου για όσο διαρκούν ο συγκριτικός έλεγχος και η αντιπαραβολή των στοιχείων, παρά τη φημολογία που αναπτύσσεται από τις πρώτες ώρες που η λίστα έφτασε στα χέρια τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, η λίστα που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη είναι σε διαφορετική μορφή από εκείνη που είχε παραδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη σε κομπιούτερ του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι γάλλοι αξιωματούχοι να αποδείξουν στους Έλληνες που ταξίδεψαν για την παραλαβή της πρωτότυπης λίστας ότι πράγματι παρέδιδαν τα συγκεκριμένα πολύτιμα αρχεία.

Η επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ προκαλεί, πάντως, πολιτική νευρικότητα.

Την ένταση και την καχυποψία πυροδότησαν δηλώσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία υποστήριξε, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες που άκουσε να μεταδίδονται, ότι η νεότερη λίστα περιλαμβάνει 600 περισσότερα ονόματα από την αρχική. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε, αλλά ενοχλήθηκε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά φημών.  Σύμφωνα με Τα Νέα, κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι σκόπιμο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισαγγελική έρευνα και η αντιπαραβολή των στοιχείων που υπάρχουν στις δύο λίστες και αυτό για να μη σέρνεται η υπόθεση, η οποία αφήνει σκιές για ενδεχόμενες παραλείψεις ή παράνομες ενέργειες πολιτικών στελεχών.

Αναγνωρίζουν όμως ότι οι εξελίξεις γύρω από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του το επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικής λίστας και μιλάει για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες», τις οποίες δεν αποδίδει μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Βαγγέλη Βενιζέλο, «αλλά και σε αυτούς που έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος μιλάει ευθέως για προσπάθειες απόκρυψης της λίστας, ενώ υπογραμμίζει ότι η φοροδιαφυγή, η κακοδιαχείριση και η οικειοποίηση δημόσιων πόρων δεν ήταν αποτέλεσμα λάθους, αλλά «επιλογή του δικομματισμού προς όφελος μιας συγκεκριμένης οικονομικής ολιγαρχίας».

Σε υψηλούς τόνους η ΔΗΜΑΡ ζητεί την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων της λίστας, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου θα πρέπει να γίνει έλεγχος όσων παρανόμησαν και απόδοση των ευθυνών που προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα γιατί δνε προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριστεί την υπόθεση με υπευθυνότητα είναι η απάντηση που έρχεται από την Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει σαφείς αποστάσεις από τις εξελίξεις, περιμένοντας τα αποτελέσματα του εισαγγελικού ελέγχου, γνωρίζοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενες διαπιστωμένες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της λίστας θα δρομολογήσουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.



Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)