Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τριγμοί στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής από τη λίστα Λαγκάρντ - Διαγραφή Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ



Στη δίνη πολιτικών αναταράξεων με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» εισέρχεται, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2012, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς οι πληροφορίες για «παραποιημένη αρχική λίστα», δημιουργούν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο κυβερνητικό σχήμα.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λίστα Λαγκάρντ: Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται ότι: «Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών». 

«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 


Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όπου εξετάζεται ο φάκελος με τα στοιχεία από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στη «νέα λίστα Λαγκάρντ».

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.


Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ


Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, περιλαμβάνοντας ένα αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν τα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. 

Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

 Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν». Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες - και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης που διαπιστώνεται ότι επισυνέβη, στο περιεχόμενο της λίστας Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC, που είχε εγχειριστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  


Στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φέρεται να παραπέμπουν τα στοιχεία της νέας λίστας Λαγκάρντ

Στη λίστα φέρεται να περιλαμβάνονται τέσσερα νέα πρόσωπα, με συγγενικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό, τα οποία διαθέτουν δύο λογαριασμούς.  Ο ένας λογαριασμός περιλαμβάνει το ποσό του 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία κίνησής του.
 
Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ περιείχε και αυτά τα στοιχεία όταν εστάλη πριν από δύο χρόνια και φαίνεται ότι η όποια αλλοίωση έγινε μετέπειτα, εντός Ελλάδας.
 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πλήρη διαφάνεια

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον το ζήτημα της διαλεύκανσης της υπόθεσης, με το «φάντασμα» μιας προανακριτικής επιτροπής για τους Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου να πλανάται πάνω από το ελληνικό κοινοβούλιο, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η πρώτη λίστα είχε «πειραχτεί».
 
Την ώρα που η νέα «γνήσια» λίστα έφτασε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και εξετάζεται από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς ο ΣΥΡΙΖΑ, διά των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσα, Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή και Σ. Κοντονή, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να απαντήσει «για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον Ελληνα αξιωματούχο. Επίσης, με ποιον τρόπο διασφαλίστηκε το περιεχόμενό της, ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα».



Όταν η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Οκτώβριος 2012)


Ευθύνες στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, κατηγορώντας τους ότι δεν προχώρησαν σε έρευνα ενώ ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου είχε αποφανθεί ότι τα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικό έλεγχο.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης τι υποστήριζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν είχε κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. 

«Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το UBS.Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα». 




Δείτε το βίντεο...



Η πρώτη αντίδραση Παπακωνσταντίνου και η γραπτή δήλωση

Αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι είχε σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και ότι έκανε παρέμβαση σε αυτή. 

Σε  δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ο πρώην Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, είπε για την υπόθεση της λίστας και την ανάμιξη του ονόματος του, πως δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση και αναρωτήθηκε αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως δεν εγνώριζε ότι υπήρχαν στη λίστα πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος και θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια. Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης"» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά τα εξής:
1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει: «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος. Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Η διαγραφή Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ

Εκτός ΠΑΣΟΚ ετέθη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)