Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ειρωνία της προέδρου της Βραζιλίας για την κριτική που ασκεί ο Economist



H Nτίλμα Ρουσέφ (αριστερά) υποδέχεται στην Μπραζίλια την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες


Ενοχλημένη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, από την κριτική που άσκησε στην κυβέρνησή της ο Economist, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι ημιθανής -το 2012 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1%- και ότι καλό θα ήταν να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών.


Η βρετανική επιθεώρηση ασκεί κριτική στην υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, ιδιαίτερα στη διαχείριση επενδύσεων.


«Σε καμία περίπτωση μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την κριτική ενός περιοδικού που δεν είναι καν βραζιλιάνικο.


» Για όνομα του Θεού! Δεν βλέπουν ότι η οικονομία στην ΕΕ είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη δική μας από το 2008!


» Εδώ δεν έχουμε καμία Lehman Brothers, η σχέση χρέους-ΑΕΠ είναι 35%, ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και διαθέτουμε και τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα» απάντησε η
Ρουσέφ.


Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, στη διάρκεια της συνάντησης των χωρών της UNASUR η πρόεδρος της Βραζιλίας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νοτίου Αμερικής από τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.


Η Ρουσέφ είναι η πλέον πρόσφατη περίπτωση προέδρου χώρας της Νοτίου Αμερικής που μπαίνει στο στόχαστρο ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για το πώς διαχειρίζεται την οικονομία.


Λίγο νοτιότερα, η ομόλογός της Κριστίνα Φερνάντες της Αργεντινής, είναι μάλλον συνηθισμένη σε αντίστοιχη κριτική: υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, έλλειψη εμπιστοσύνης και πληθωρισμός.


Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η Αργεντινή βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την υπόθεση των hedge funds που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» του χρέους (7% έναντι 93% των ομολογιούχων που το αποδέχθηκαν) και τα οποία προσπάθησαν -μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης- να εισπράξουν τα χρήματά τους στο ακέραιο, περίπου 1,4 δισ. δολάρια.


Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στο Εφετείο των ΗΠΑ, όπου προσέφυγε η κυβέρνηση της Αργεντινής. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2013.


Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)