Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησε από το στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την προστασία της κρατικής περιουσίας μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο συνιστά αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης και αιματηρών επεισοδίων, με διάταγμα που τίθεται σήμερα σε ισχύ.
"Οι ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν τις υπηρεσίες της αστυνομίας που συνεργάζονται πλήρως με αυτές για την προάσπιση της ασφάλειας και την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών του κράτους προσωρινά, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα", σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης.
Το διάταγμα που εκδόθηκε την Κυριακή δίνει σε αξιωματικούς του στρατού τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν πολίτες προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια τάξη μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
"Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που μετέχουν στις αποστολές προάσπισης της ασφάλειας και προστασίας των ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων του κράτους έχουν κάθε εξουσία να προβαίνουν σε συλλήψεις".
Οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για περισσότερες μαζικές διαμαρτυρίες για να καταγγείλουν το δημοψήφισμα το οποίο υπομονεύει τη δημοκρατία, όπως αναφέρουν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση, ο Μόρσι ακύρωσε διάταγμα που εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου το οποίο έθετε τις αποφάσεις του υπεράνω της δικαστικής αρχής, αλλά επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο πρόεδρος Μόρσι ακύρωσε επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απόφασή που είχε λάβει μερικές ώρες νωρίτερα για αύξηση των φόρων σε βασικά προϊόντα και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ να αρχίσει κοινωνικό διάλογο για τα μέτρα αυτά ώστε να μην επιβαρυνθούν πολύ οι πολίτες" .
Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός ανέπτυξε άρματα γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και ύψωσε τείχος από τσιμεντόλιθους για να αποτρέψει διαδηλωτές της αντιπολίτευσης να πλησιάσουν μετά τις αιματηρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ πολέμιων και υποστηρικτών του Μόρσι κατά τις οποίες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Οι ταραχές αυτές προκαλούν βαθιές διχόνοιες στην Αίγυπτο σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση η οποία και ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δίκη χιλιάδων πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια κατά τους 16 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικό συμβούλιο μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, η μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, απέρριψε το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες διχόνοιες και εντάσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)