Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση;



Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους της ΝΔ.


Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές με στόχο να αποτελείται από 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς και με τη Νέα Δημοκρατία να είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει θέσεις στους κυβερνητικούς της εταίρους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ακούγονται μέχρι στιγμής, στο επανασυσταθέν υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η ΝΔ επιθυμεί να τοποθετηθεί ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο ίδιος ωστόσο επιθυμεί να παραμείνει στην Εθνική Τράπεζα.
Για το υπουργείο Οικονομικών το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του κ. Βασίλη Ράπανου.
Υπουργός Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.
Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου θα αναλάβει ο νομικός Τάκης Μπαλτάκος.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα παραμείνει ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.
Στο υπουργείο Δημοσίων Έργων θα τοποθετηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο υπουργείο Παιδείας θα τοποθετηθεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, στον υπουργικό θώκο θα καθίσει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο κ. Σταύρος Δήμας.
Το επίσης επανασυσταθέν υπουργείο Τουρισμού, όλα δείχνουν ότι η νέα υπουργός θα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Το όνομα του κ. Αβραμόπουλου ακούγεται επίσης για τη θέση του προέδρου της Βουλής, μαζί με αυτό του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η θέση του προέδρου της Βουλής θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, λόγω των πολλών κομμάτων, αλλά και των λεπτών χειρισμών που θα απαιτούνται για την ψήφιση των νομοσχεδίων από την τρικομματική κυβέρνηση.
Στα θετικά του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος διαπραγματεύεται τώρα το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δύο άλλων κομμάτων, το γεγονός ότι συνέβαλε στη νίκη της ΝΔ από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Αν και το όνομά του είχε ακουστεί και για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Μειμαράκης δείχνει να μην ενδιαφέρεται και λέει ότι ο κυβερνητικός του κύκλος έχει κλείσει.
Την προεδρία της Βουλής διεκδικεί πάντως και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Φραγκούλης Φράγκος.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού, δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας. Σκέψεις υπάρχουν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης, στους οποίους συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά που αποφάσισε να μην συμμετέχει με κοινοβουλευτικά της στελέχη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στεφανάδης ο οποίος έχει διατελέσει πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αποτελεί προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για το υπουργείο Υγείας.
Το νέο οικονομικό επιτελείο
Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η «μάχη» της οικονομίας και άρα το ποιος θα αναλάβει την καυτή καρέκλα, όπως και τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργό, είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιάννης Στουρνάρας, δύο πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι έχουν προταθεί να αναλάβουν υψηλόβαθμους ρόλους στο νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.
Στο πρόσωπο του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο συγκλίνουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ως προς εκείνο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Επιπροσθέτως, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τον κ. Γιώργο Ζανιά, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική, με την οποία θα παραστεί η χώρα στην επόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε προτείνει στον κ. Ράπανο να αναλάβει υψηλή θέση δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι όμως που ο επικεφαλής της ΕΤΕ είχε αρνηθεί.
Ερωτηματικά προκαλούνται για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις υπόλοιπες θέσεις εκτός των επικεφαλής. Άλλα πρόσωπα με εμπειρία, που εκτιμάται ότι μπορούν να στελεχώσουν συνολικά τα οικονομικά υπουργεία, λέγεται ότι είναι ο τέως διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου και οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)