Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Καμία παρανομία», τονίζει η Carrefour σε έγγραφες εξηγήσεις προς το ΣΔΟΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ με τις οποίες απορρίπτει τις κατηγορίες για απόκρυψη ΦΠΑ, μέσω διακίνησης εικονικών τιμολογίων, κατέθεσε η γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Carrefour-Μαρινόπουλος. Όπως υποστηρίζει, οι 41 συναλλαγές έγιναν, όμως δεν υπάρχει τίποτε παράνομο, καθώς ο προμηθευτής παρέδωσε τα εμπορεύματα (ηλεκτρικά είδη) και πληρώθηκε για αυτά με δίγραμμες επιταγές, ενώ τα είδη πουλήθηκαν κανονικά από τα σούπερ-μάρκετ.

Σημειώνεται ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατηγορεί την Carrefour-Μαρινόπουλος για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης εικονικών τιμολογίων με στόχο την απόκρυψη ΦΠΑ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ εμφανίζει ως ύποπτες για φοροδιαφυγή την Carrefour-Μαρινόπουλος και την εταιρία Orbicom. Με την γνωστή τεχνική «καρουζέλ» πραγματοποιούσουν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές ώστε να μην χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και να μην αποδίδεται φόρος στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ η εταιρία Orbicom ΑΕ φέρεται να πρωταγωνιστεί σε φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Ως μια από τις εταιρίες στις οποίες καταλήγει η έρευνα εμφανίζεται στο πόρισμα η  Carrefour-Μαρινόπουλος, για την οποία  αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μια από τις επιχειρήσεις προς τις οποίες εξέδιδε η Orbicom ΑΕ τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια είναι και η Carrefour-Μαρινόπουλος στις χρήσεις 2007-2008 με συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ». Όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Carrefour  λαμβάνει καθημερινά, μεταξύ άλλων, και χιλιάδες τιμολόγια προμηθευτών της για την αγορά προϊόντων τα οποία μεταπωλεί λιανικώς. Σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές συναλλαγές της, η εταιρία ακολούθησε απαρέγκλιτα τις νόμιμες διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, και η συνεργασία της με την Οrbicom, εταιρία η οποία συναλλασσόταν και με πολλές άλλες γνωστές εταιρίες της αγοράς, ήταν μια καθόλα συνήθης, έως ποσοτικά ασήμαντη, εμπορική συνεργασία, οι δε μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές ήταν απολύτως σύννομες και τυπικές, διεκπεραιώνονταν δε με βάση τις απαιτήσεις του νόμου.

Αφορούν, εξάλλου, όπως επισημαίνεται, εμπορεύματα που αγοράστηκαν και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν από την εταιρία λιανικώς, κατά συνέπεια οι περί του αντιθέτου αιτιάσεις περί δήθεν «εικονικών συναλλαγών» απορρίπτονται συλλήβδην.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)