Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Άρον - άρον βάζουν λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ: οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τις μονάδες

Αντιστέκονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στα λουκέτα που αιφνιδίως αποφάσισε να βάλει μέσα στο Σαββατοκύριακο και έως τη Δευτέρα η διοίκηση του Οργανισμού - Εργαζόμενοι και γιατροί περιφρούρησαν το πρωί της Παρασκευής το ΙΚΑ της Λεωφ. Αλεξάνδρας και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα - Κάλεσμα για συγκεντρώσεις από τις 7:30 το πρωί της Δευτέρας σε πολλές ακόμη μονάδες 


(φωτογραφία αρχείου)
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός,  έδωσε ήδη εντολή να μπει λουκέτο σε όλα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα έως τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει γίνει όλη η παράδοση των υλικών που υπάρχουν σε όλα τα υποκαταστήματα και στη συνέχεια να σφραγισθούν. Στους κόλπους των γιατρών αλλά και των εργαζομένων επικρατεί έντονη αναστάτωση ενώ οι γιατροί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Οι απεργοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν προτίθενται να πέσουν αμαχητί καθώς αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά των πολυιατρείων αλλά και τα υλικά που τους ζητήθηκαν με ειδική ειδοποίηση από τη διοίκηση του οργανισμού.  Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στον Εισαγγελέα κατά του «αποκλεισμού των ασφαλισμένων πολιτών από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη» (διαβάστε την καταγγελτική ανακοίνωση του ΙΣΑ).

Νέες συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 17/2

Ήδη, γιατροί και εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμό μονάδων εμποδίζοντας την είσοδο των επιτροπών που θα κάνουν απολογισμό για να προχωρήσει το λουκέτο - εξπρές (διαβάστε παρακάτω ενδεικτικά καλέσματα για τη Δευτέτρα 17/2). Στο ΙΚΑ της Λεωφ. Αλεξάνδρας, εργαζόμενοι  και γιατροί περιφρούρησαν την Παρασκευή το κτίριο για να εμποδίσουν τη διαδικασία «παράδοσης-παραλαβής» που θα σήμαινε το οριστικό κλείσιμο της μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της επιτροπής αγώνα ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας, σήμερα "έγινε προσπάθεια να σφραγιστεί η μονάδα του ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας, όπως και όλες οι υπόλοιπες. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει! Μετά τις χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις γιατρών υγειονομικών και διοικητικών κλείνουν και τα υποκαταστήματα, οδηγούν την υγεία στο απόσπασμα και τους ασφαλισμένους στο θάνατο!
Ασφαλισμένε, με το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ χάνεις για πάντα τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, τη δωρεάν συνταγογράφηση, το δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο, τα δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενηλίκους και ηλικιωμένους, τις δωρεάν φυσικοθεραπείες", υπογραμμίζουν οι γιατροί και καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη μονάδα ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας τη Δευτέρα 17/2, 8πμ. «Σήμερα εφαρμόζουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΙΚΑ, ενός θεσμού που για 80 χρόνια εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα,  που αποτελούσε το μόνο τους αποκούμπι», τόνισε μιλώντας στο left.gr ο Νίκος Μανιός,  γιατρός και συντονιστής του τμήματος Υγείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά).
Επίσης, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης/Αγίου Δημητρίου αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν το κτήριο στην διοίκηση του (υπό κατάργηση) ΕΟΠΥΥ, παρότι τους το ζήτησαν να γίνει εντός της μέρας ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 17/02.  Οι γιατροί καλούν όλους τους πολίτες να τους βοηθήσουν να αντισταθούν και να αντιστρέψουμε όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση.  
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καλεί όλους τους πολίτες να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους με τους αγωνιζόμενους γιατρούς και να προσέλθουμε μαζικά στον ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου την Δευτέρα 17/02 και ώρα 09:00.  Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από άλλες συνελεύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες ας είναι σε εγρήγορση. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας!» τονίζει το ΜΚΙ Ελληνικού σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Ανάλογα καλέσματα για περιφρούρηση, τη Δευτέρα 17/2 στις 8 το πρωί, και για τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ στην οδό Σαρανταπόρου, στο Περιστέρι.

Παράνομες οι εντολές άμεσου κλεισίματος των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ

Οι γιατροί μιλούν για παράνομη ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε παράδοση όλου του υλικού των Μονάδων ΕΟΠΥΥ και εν συνεχεία να τις σφραγίσει και να τις κλείσει. Υπηρεσιακό έγγραφο που έφθασε σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι το υλικό θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να παραδοθεί άμεσα:
Οι γιατροί απέστειλαν εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό ενώ τονίζουν ότι σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία ότι : «θα είναι υπόλογοι και εγκαλούμενοι από τα συλλογικά μας όργανα έναντι των αρμοδίων αρχών».  
Ο Γιάννης Μπασκόζος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και γιατρός του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει σε δήλωσή του:
«Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και τα συνεχή ψέματα του υπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων αποκαλύπτονται αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο απαράδεκτος νόμος για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
Από όλη τη χώρα έρχονται καταγγελίες για εντολές άμεσου κλεισίματος των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ.
Με ανάλγητο και ανεύθυνο τρόπο αφήνουν τον κόσμο χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πετούν το προσωπικό στο δρόμο. Η μνημονιακή επιταγή για διαθεσιμότητες, απολύσεις και καταστροφή των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ξετυλίγεται μπροστά μας. 
Η ευθύνη των 152 βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο έκτρωμα είναι τεράστια και δεν παραγράφεται.
Υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι ας αναπτύξουμε ένα δίκτυο προστασίας για τη δημόσια περιουσία και τις δομές υγείας.
Ο υπουργός και η κυβέρνηση είναι επικίνδυνοι. Με τους αγώνες και τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού μας να τους διώξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».
(πηγή: iatropedia.com).
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου