Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη ενάντια στην αποφυλάκιση μακροχρόνια φυλακισμένων μελών της ΕΤΑ

Eνάντια σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης

 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη εναντίον της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκιση δεκάδων μελών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.



Η «Ισπανική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας» που οργάνωσε τη διαδήλωση στην πλατεία Κολόν στο κέντρο της Μαδρίτης,  ανακοίνωσε ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πήραν μέρος σ' αυτήν.

Δυο μέλη της ΕΤΑ αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, με την οποία χαρακτηρίζεται παράνομη η παρατεταμένη φυλάκιση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, η οποία έχει καταδικαστεί σε περισσότερα από 3.800 χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε 24 δολοφονίες. Η Ινές ντελ Ρίο βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.


Η Ντελ Ρίο είχε προγραμματιστεί να αφεθεί ελεύθερη το 2008, αφού είχε εκτίσει 19 χρόνια στη φυλακή, λόγω καλής διαγωγής. Ομως, η ισπανική δικαιοσύνη παρέτεινε την φυλάκισή της ίδιας, αλλά και άλλων μελών της ΕΤΑ, υποστηρίζοντας ότι βάσει απόφασης της ισπανικής δικαιοσύνης του 2006, στην περίπτωση καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από τη συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου και όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο κράτησης στη χώρα.

Η Ντελ Ρίο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε από την Ισπανία "να διασφαλίσει ότι η Ντελ Ρίο θα αφεθεί ελεύθερη το συντομότερο".

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ισχύ όχι μόνο για τη Ντελ Ρίο, αλλά και για 60 ακόμα μέλη της ΕΤΑ, επτά μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης GRAPO και 14 εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ - περισσότερες φωτογραφίες από την El Pais
- See more at: http://left.gr/news/megali-diadilosi-sti-madriti-enantia-stin-apofylakisi-makrohronia-fylakismenon-melon-tis-eta#sthash.mFllcsjx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)