Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Κεδίκογλου καλύπτει Βενιζέλο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, «ό,τι κι αν λέγαμε το 2010»

«Ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή» (!) οι παρεμβάσεις Βενιζέλου έγιναν υπό πλήρη διαφάνεια το 2010, ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα με δήλωσή του. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.


 Στο όνομα της πάση θυσία συντήρησης του κυβερνητικού μετώπου, ο Σ. Κεδίκογλου δεν δίστασε να «κρεμάσει» τα στελέχη του κόμματός του που δήλωναν μέχρι πρόσφατα τα ακριβώς αντίθετα! Άραγε, δεν καθίσταται έτσι συνυπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία για όσα πρόβλεπε η αμαρτωλή σύμβαση;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδόθηκε σήμερα, με δήλωσή του, σε μια ακόμα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, για την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συμβάσεις  των υποβρυχίων που υπέγραψε το 2010 ο Ευ. Βενιζέλος, τότε αντίπαλος και σημερινός συνεταίρος της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Δεν δίστασε μάλιστα να «αδειάσει» εντελώς τον νυν υπουργό Γ. Μιχελάκη που κατακεραύνωνε μόλις ένα χρόνο πριν τον Ευ. Βενιζέλο για τη σύμβαση αυτή, με τον ανούσιο αφορισμό πως «ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή» «οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό  έγιναν (...)  προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων».

Ο Γ. Μιχελάκης δήλωνε το 2012: «Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων». Με την τωρινή της στάση, όπως εκφράζεται από τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Νέα Δημοκρατία «καταπίνει» όσα κατήγγειλε και ουσιαστικά καθίσταται συνένοχη σε όσα πρόσαπτε στον τότε «αντίπαλο» - σημερινό σύμμαχο.

Ο Σϊμος Κεδίκογλου φτάνει μάλιστα να πρσάψει στον Αλ. Τσίπρα πως «τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου», δηλαδή την ιδιοκτησία των ναυπηγείων, επειδή ζητά να διαλευκανθεί η σύμβαση που του «χάρισε» τα ναυπηγεία...

«Το μόνο που επιτυγχάνουν σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού», τονίζει σε απάντησή του το μεσημέρι της Τρίτης το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ(αναλυτικά παρακάτω η πλήρης σχετική ανακοίνωση)

Ολόκληρη η δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου:

«Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας.

Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010-'11 έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση- υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και τώρα η θέση της κυβέρνησης έχει ως βάση το νόμο του 2010. Στόχος μας είναι η διάσωση των ναυπηγείων και η ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων, που με βάση το νόμο αυτό έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμοδίων υπουργείων που ακολουθούν την ενιαία αυτή γραμμή, θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα χάριν της εθνικής ναυπηγικής υποδομής, των εργαζομένων και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Επισημαίνουμε στον κ. Τσίπρα πως αυτή την ώρα κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου».


Aπάντηση του γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ευθύνονται από κοινού για τη διαφθορά και τις μίζες»

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η Ν.Δ. κάνει πλάτες στον εταίρο της και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της μνημονιακής αλληλεγγύης και της παραμονής της στην κυβέρνηση. 
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλθηκε να μας κάνει να ξεχάσουμε τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που κατήγγειλαν τον κ. Βενιζέλο για τις τεράστιες ευθύνες του γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χαρακτηρίζοντάς  τον ως συνήγορο του Α. Τσοχατζόπουλου. Τελικώς το μόνο που επιτυγχάνουν σήμερα είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.
Αναφορικά δε με την "απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου", ο ελληνικός λαός δεν έχει δει κανένα μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου και καμία σχετική πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία, να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας και να παραληφθούν τα υποβρύχια. 

ΥΓ Αλήθεια τι έχει να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο του 2012 για την υπογραφή του κ. Βενιζέλου στη σύμβαση για τα "αμαρτωλά υποβρύχια";»Ας θυμίσουμε τι γράφαμε εδώ στο left.gr μόλις χθες:


Αντιμέτωπη με τις κατηγορηματικές δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της, εκ των οποίων ένα τώρα χρηματίζει υπουργός Εσωτερικών, θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία την ώρα της συζήτησης της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση κατασκευής υποβρυχίων από τα Ναυπηγεία Σκαμαραγκά το 2010. Ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη σχετική συζήτηση θα φανεί και αν η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της, και νυν υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Η δήλωση Μιχελάκη το 2012

Τον περσινό Απρίλιο, λοιπόν, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος τότε της Νέας Δημοκρατίας και νυν υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων:

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
»Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να φανεί ανακόλουθη σε όσα δήλωνε το στέλεχος της, θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά σαφή ερωτήματα:


• Τι θα πράξει η ΝΔ σε ό,τι αφορά την πρόταση εξεταστική επιτροπή που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση,  για την οποία πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

• Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;

«Χωρίς να βάζει ένα ευρώ, ο "επενδυτής" εισπράττει 350 εκατ. ευρώ»

Για τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο πλήρωσαν 2,5 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια, τα οποία ωστόσο στερούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή 1.200 απολυμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται στο δρόμο.
 Το ελληνικό δημόσιο με το νόμο που ψηφίστηκε χάνει αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ο υποτιθέμενος επενδυτής χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ εισπράττει 350 εκατ. ευρώ και κρατά ενέχυρο μέσα στα ελληνικά Ναυπηγεία 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια.

Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για «οσμή σκανδάλου»

Ήδη από το 2010, ας προσθέσουμε, ο τότε τομεάρχης της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωνε: «Η τροποποίηση της σύμβασης και η απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατά 800 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας»
Δεδομένων των καταγγελιών Μιχελάκη το 2012 αλλά και της στάσης της Νέας Δημοκρατίας το 2010  - όταν υπεγράφη η αναθεώρηση της επαχθούς σύμβασης - , η οποία ως κόμμα τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε σαφέστατες αιχμές, όπως η παραπάνω του τότε τομεάρχη της σε θέματα Άμυνας για «οσμή σκανδάλου», μπορεί να υποθέσει κανείς με ευκολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει «κάλυψη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να διατηρήσει τις εύθραυστες πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες.


Διαβάστε επίσης:
Στοχευμένες παρεμβάσεις ονομάζει τώρα τα νέα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος και κάνει "γαργάρα" το σκάνδαλο του Σκαραμαγκά

- See more at: http://left.gr/news/kedikogloy-kalyptei-venizelo-gia-skandalo-ton-ypovryhion-oti-ki-legame-2010#sthash.iGNIiYZt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου