Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Συγκέντρωση-απάντηση ΣΗΜΕΡΑ 17/05, στις 6μμ στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ένταση μετά από επέμβαση των ΜΑΤ σε πλατεία στην Άνω ...Οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Κυριακή 17/05, στις 6μμ στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης
Αιτία οι απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ στην Αττική στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή και Αγ. Γεώργιο στην Κυψέλη, αλλά και χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη.


Στις 12 το βράδυ του Σαββάτου, αφού για ώρες η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή δημιουργώντας ένταση, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε νέους στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Αφού έριξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα για τους κατοίκους και τους νέους και τις νέες που βρισκόντουσαν εκεί, τους κυνηγούσαν επί ώρα στους στενούς δρόμους της Άνω Πόλης συνεχίζοντας να πετάνε κρότου λάμψης μέσα στους στενούς δρόμους.
 Το Κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση για συγκεντρωμένα άτομα στην περιοχή και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρύνουν το πλήθος.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν άτομα που βρίσκονταν στο σημείο, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε παρευρισκομένους κάνοντας χρήση κρότου λάμψης και χημικού σπρέι.
Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των αστυνομικών και προσπάθησαν να απομακρυνθούν στα γύρω στενά.
Κάνουν μάλιστα λόγο για βία από πλευράς αστυνομίας, δημοσιοποιώντας τις παρακάτω φωτογραφίες:
Από την πλευρά της, η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι άνδρες της ΕΛΑΣ που έφτασαν στο σημείο, δέχτηκαν επίθεση από τους παρευρισκόμενους με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και προχώρησαν στη χρήση "ενδεδειγμένων μέσων" για την απώθηση του πλήθους.
Στη συνέχεια και ενώ οι νεαροί χάθηκαν στα γύρω στενά, διαπιστώθηκαν φθορές σε τζαμαριά σούπερ μάρκετ στην οδό Ολυμπιάδος και στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης δεν έγιναν προσαγωγές.
Πηγή: thestival.gr

Κ. Νοτοπούλου: «Καταγγέλλουμε την επιλεκτική "ευαισθησία" της ηγεσίας της ΕΛΑΣ»

Δήλωση της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί, Κατερίνας Νοτοπούλου:
Δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν χθες βράδυ στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης για να διαλύσουν συγκεντρωμένους νέους «στο πλαίσιο των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού».
Δεν είδαμε ωστόσο την ίδια ευαισθησία για την προστασία της δημόσιας υγείας στη συγκέντρωση δεκάδων πολιτών στην πλατεία Ομονοίας παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχωρίζει ανθρώπους και περιοχές βάζοντας ταμπέλες Α και Β κατηγορίας είναι εξοργιστικός.
Στις γαλάζιες πλατείες ο κορονοϊός δεν κολλάει αλλά κολλάει στις πλατείες που συγκεντρώνεται ο λαός.
Ο εκλεκτός της Ν.Δ., δήμαρχος, Κ. Ζέρβας, οφείλει να πάρει θέση.

«Η βαρβαρότητα της “κανονικότητας” ξεπερνάει τα όρια»

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την επίθεση των ΜΑΤ στην Πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη:
Το προηγούμενο διάστημα είδαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να χαρακτηρίζει “άεργους, τεμπέληδες, κοινωνικά ανεύθυνους” τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες, όσους διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και ανθρώπους που απολάμβαναν μια βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς τους. Επιπρόσθετα, γίναμε μάρτυρες της βίαιης καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας για την εκκένωση πλατειών “λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό”. Αυτό αποδείχθηκε μια απλή πρόφαση, μετά την ανενόχλητη διεξαγωγή των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εμφανίστηκε να διακόψει την οργανωμένη, επικίνδυνη κι ανεύθυνη φιέστα.
Τουναντίον, στις πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής, χτυπώντας, εξευτελίζοντας και προσάγοντας αναίτια νέους που βρίσκονταν στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους των πλατειών, που έτυχε να περνούν από το σημείο τη στιγμή της εφόδου αλλά και κατοίκους, σύμφωνα με ανατριχιαστικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Χθες το βράδυ στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πλατείες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τα μεσανυχτα, άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη και προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων κρότου-λάμψης προς τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Η σημερινή βίαιη και αναίτια έφοδος των ΜΑΤ προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων της αστυνομίας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στη νέα γενιά.
Αυτά τα γεγονότα θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες οι νέοι και οι νέες αρνούμαστε να επιστρέψουμε. Γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η «ακροδεξιά» κανονικότητα που ετοιμάζουν δε μας χωράει. Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας.
left.gr  avgi,gr alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)