Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η Παλαιστίνη χαμογέλασε: δεκτή ως κράτος-παρατηρητής με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ



Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη η απόδοση, με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην Παλαιστίνη του καθεστώτος του «μη-μέλους κράτους παρατηρητή». 138 ναι, 9 κατά, 41 αποχές ήταν το ξεκάθαρο αποτέλεσμα,


 σαφές μήνυμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν κατέληξε σε απόφαση, και ουσιαστικά απέρριψε, το αίτημα των παλαιστινίων για εισδοχή στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος.


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (ώρα Ελλάδας και Παλαιστίνης) σκόρπισε τον ενθουσιασμό σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Στο βίντεο του Euronews oι πανηγυρισμοί στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης (όπου τον έλεγχο έχει η Παλαιστινιακή Αρχή που ελέγχεται από τη Φατάχ του προέδρου Μ. Αμπάς) και στη Γάζα (που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά τις εκλογές του 2006) :

Πανηγυρισμοί βεβαίως υπήρξαν και στα έδρανα του ΟΗΕ, με μια παλαιστινιακή σημαία να υψώνεται πίσω από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία:

http://media.komonews.com/images/121129_un_palestine_lg2.jpg


Πριν από την αποδοχή της Απόφασης 67/19 (έγγραφο Α/67/L.28) είχαν προηγηθεί βεβαίως οι σχετικές τοποθετήσεις, με τον Μαχμούντ Αμπάς να ζητά «το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης»:


Οπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο Maan: 

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η αναγνώριση του ΟΗΕ είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η  λύση των δύο κρατών. «Εξήντα πέντε χρόνια πριν την ημέρα αυτή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 181, το οποίο μοίρασε τη γη της ιστορικής Παλαιστίνης σε δύο κράτη και έγινε το πιστοποιητικό γέννησης για το Ισραήλ”, είπε ο Αμπάς στην συνέλευση των 193 κρατών  αφού καταχειροκροτήθηκε από τους όρθιους ακροατές.
«Η Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα να  δώσει το πιστοποιητικό γέννησης του πραγματικού κράτους της Παλαιστίνης», είπε.

Ο πρόεδρος είπε στον ΟΗΕ ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής. «Επίσης,  επιβεβαίωσε την προσήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης στην πολιτική της κατοχής, την ωμή βία και τον πόλεμο (...) Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελευταία ευκαιρία της λύσης των δύο κρατών».

«Έχουμε ακούσει  τους τελευταίους μήνες  την αδιάκοπη πλημμύρα των απειλών του Ισραήλως απάντηση του ειρηνικού, πολιτικού και διπλωματικού αίτηματός μας στον ΟΗΕ και έχουμε παρακολουθήσει τον πόλεμο στη Γάζα από το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Αμπάς. «Δεν έχουμε ακούσει ούτε μια λέξη από κάποιον Ισραηλινό αξιωματούχο που να  εκφράζει  ειλικρινή ανησυχία για την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε αμέσως την ομιλία του Αμπάς ως «εχθρική και δηλητηριώδη», και γεμάτη από “ψευδή προπαγάνδα”. «Αυτά δεν είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη”, δήλωσε επίσης ο Νετανιάχου,  σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του μετά την ομιλία του Αμπάς.

Η  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την ψηφοφορία “ατυχή και αντιπαραγωγική», λέγοντας ότι βάζει περισσότερα εμπόδια στο δρόμο για την ειρήνη.

Η κίνηση αυτή υπολείπεται της πλήρους συμμετοχής της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών η οποία χρειάζεται κύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ ασκούν το δικαίωμα του βέτο. Αλλά επιτρέπει την πρόσβαση της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σε άλλους διεθνείς φορείς σχετικούς με τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού». (πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα)

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Αμπάς (στα αγγλικά)

To σχετικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, που περιέχει και τις τοποθετήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ (με το τελευταίο να καλεί υποκριτικά τους Παλαιστίνιους σε διάλογο):


 
 
Kατά της απόφασης τάχθηκαν Ισραήλ, Καναδάς, ΗΠΑ, Τσεχία και πέντε μικρά κράτη: Παλάου, Ναουρού, Μικρονησία, Νήσοι Μάρσαλ, Παναμάς)




left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)