Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Η Ε.Ε. οδεύει προς καταστροφή» προειδοποιεί ομάδα οικονομολόγων



Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη καταστροφή στην ευρωζώνη κρούουν οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι διεθνώς εκ των οποίων και δύο σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Ο λόγος για την έκθεση του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (ΙΝΕΤ) που στηρίζεται από τον βετεράνο επενδυτή George Soros και η οποία συνυπογράφεται από 17 τρανταχτά ονόματα όπως Lars Feld και ο Peter Bofinger.


«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη υπνοβατεί προς μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων… η αίσθηση μίας κρίσης που δεν τελειώνει ποτέ, με το ένα ντόμινο μετά το άλλο πρέπει να ανατραπεί» αναφέρει η έκθεση.
Οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πρέπει να λύσουν δύο προβλήματα ξεχωριστά: να αντιμετωπίσουν το κόστος που έχει κληρονομηθεί από «τον αρχικά ελαττωματικό σχεδιασμό» του ευρώ και να διορθώσουν το δομή της ευρωζώνης.

Στις συστάσεις τους περιλαμβάνεται το η έγκαιρη μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους και η δημιουργία ενός διακρατικού εποπτικού οργανισμού για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με μεγαλύτερη εξουσία από ότι τα κρατικά όργανα. Ζητούν ακόμη να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον ρόλο του έσχατου δανειστή.

Πρόκειται για προτάσεις στις οποίες αντιτίθενται σθεναρά τόσο το Βερολίνο όσο και η ΕΚΤ.

«Η επίλυση της τρέχουσας κρίσης… είναι μία νικηφόρος επιλογή για όλους (win win) τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους δανειστές.. όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειστές τους εμποδίζει από το να φτάσουν σε αμοιβαία ευνοϊκές λύσεις» καταλήγει η έκθεση.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)