Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ελάχιστες οι περιοχές της Ελλάδας χωρίς κρούσμα


Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 56 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.212 ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 30/3 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας 
72 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων  είναι άνω των 65 ετών 




ενώ πάνω από το 50% έχουν υποκείμενο νόσημα), ενώ 43 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, 32 άνδρες και 11 γυναίκεςΤο 90% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

  • Δείτε εδώ τη διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης της πανδημίας από το Πολυτεχνείο

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή»

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο», υπογράμμισε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείο υγείας Σ. Τσιόδρας, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της πανδημίας στη χώρα μας. «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση. Στη συνέχεια  πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».
Αναφερόμενος στις πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».
Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.
Αναστέλλεται για 30 ημέρες η λειτουργία του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Παράλληλα, την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.
Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Ανακοίνωσε επίσης πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 συμπολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως προτιμά να μολύνει ο κορωνοϊός στης χώρα μας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%. Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό. Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα. Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη.
Με διαφορετικές δηλώσεις τους, κυβερνητικά στελέχη καθιστούν σαφές πως η καραντίνα στην οποία έχει μπει η χώρα - με πρώτο μέτρο, θυμίζουμε, το κλείσιμο των σχολείων στις 10 Μαρτίου, κατόπιν το κλείσιμο των καταστημάτων και τελευταίο την απαγόρευση κυκλοφορίας από την περασμένη Δευτέρα 23/3 - θα συνεχιστεί και όλο τον Απρίλιο, καθώς στα μισά με τέλη αυτού του μήνα αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα. Ηδη σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκε η παράταση του κλεισίματος των μαγαζιών ως τις 11 Απρίλη
Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας. Αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.
Σχέδιο για την οικονομία για τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. «Ζήσε Μάη μου» το επίδομα των 800 ευρώ για γιατρούς, δικηγοόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
«Άλλη μια αποσπασματική και μη επαρκή δέσμη μέτρων για την οικονομία ανακοίνωσε η κυβέρνηση» τονίζουν σε κοινή δήλωση τους οι τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)