Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Συναγερμός στις ΗΠΑ-850 νέα θύματα Ισπανία!

Ο μακάβριος απολογισμός της πανδημίας δεν παύει να γίνεται ολοένα βαρύτερος καθώς ξεπέρασαν τις 40.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο ενώ πάνω από 800.000 είναι τα κρούσματα - Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία με 849 νέους θανάτους - Συναγερμός στις ΗΠΑ 

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο –σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Ευρώπη– από την επιδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.


Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 803.645, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη (440.928). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα κρούσματα είναι 172.071 (3.243 θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί) και στην Ασία 108.421 (3.882 θάνατοι).
Συμβολίζοντας τις εντεινόμενες προσπάθειες, πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών κατέπλευσε στη Νέα Υόρκη για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης, όπου συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας, ενώ σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.
Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και η επιδημία επιταχύνεται στη Νέα Υόρκη, όπως και στη Λουιζιάνα, στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ. «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κορύφωση και μένει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να πλατύνουμε την καμπύλη», προειδοποιεί ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπελ Έντουαρντς.
Σχεδόν 37.000 άνθρωποι έχουν χαθεί σε διεθνές επίπεδο, στους οποίους προστέθηκε ένα μωρό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (163.000), είναι η ώρα του συναγερμού, τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό.
Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τα μέτρα σε 11 χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές), σύμφωνα με το «Nature», το «New Scientist» και την «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι έως τις 31 Μαρτίου έχουν σωθεί κατά μέσο όρο 59.000 ζωές, με το πιθανό εύρος να κυμαίνεται από 21.000 έως 120.000 ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο χάρη στα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και η απαγόρευση των συναθροίσεων.
(φωτογραφία: Steve Marcus/Reuters - άστεγοι κοιμούνται σε πάρκινγκ στο Λας Βέγκας, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις...)

«Βαθιά ύφεση»

Υπογραμμίζοντας την «απίστευτη αγριότητα» με την οποία ο ιός πλήττει την Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε χθες, Δευτέρα 30/3, ότι η «βαθιά ύφεση» το 2020 στη Γηραιά Ήπειρο είναι πλέον «τετελεσμένο». Η κατά το συνηθέστερο κλισέ ατμομηχανή της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία, ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% το 2020, κατά το σενάριο της λεγόμενης επιτροπής των σοφών, πέντε συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης περί τα οικονομικά.
Ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μετράει πλέον πάνω από 36.000 κρούσματα μόλυνσης και 790 νεκρούς, η Γουόλ Στριτ θέλησε να φανεί αισιόδοξη: το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν τις ζημίες τους, ή πέρασαν στο πράσινο (Φραγκφούρτη, Παρίσι...), παρά τη λιτανεία δυσοίωνων προβλέψεων.
Πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι, ή το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι μεταφορές μειώνονται στο ναδίρ, η ζήτηση για πετρέλαιο παρομοίως. Τη Δευτέρα το Μπρεντ έκλεισε στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 και πλέον ετών, ενώ το WTI φλέρταρε με επίπεδα τιμών κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι.
Η υπερεπάρκεια προσφοράς, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, τραβάει τις τιμές ακόμα περισσότερο προς τα κάτω. Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε χθες για το θέμα, όπως και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτόν που κάλεσε περίπου 12,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες να «πάρουν σοβαρά» τον περιορισμό που τους επιβλήθηκε χθες. Από την πλευρά της, η ισχυρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο ποίμνιό της να προσεύχεται σπίτι. «Μπορείτε να σωθείτε χωρίς να προσέρχεστε στην εκκλησία», διαβεβαίωσε ο πατριάρχης Κύριλλος.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από Ιταλία

Εκεί όπου η ασθένεια COVID-19 μαίνεται, αναμένεται ή προβάλλει η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας.
Στην Ιταλία, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (11.500 επί συνόλου 97.689 καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης), ο περιορισμός της κίνησης των προσώπων μόλις αρχίζει να φέρνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έπειτα από τρεις εβδομάδες.
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι. Δεν τίθεται φυσικά κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού «τουλάχιστον ως το Πάσχα» των καθολικών, τη 12η Απριλίου.
Η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο με 7.340 νεκρούς, η Ισπανία, είδε να συνεχίζεται η τάση μείωσης του αριθμού των θυμάτων, γεγονός που μοιάζει να αφήνει να εννοηθεί ότι η κορύφωση είναι κοντά.
Στη Γαλλία, όπου πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορονοϊό στα νοσοκομεία - 418 το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός χωρίς προηγούμενο - γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τα όριά τους.
«Το πρωί, όταν ξυπνάω, κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Όταν ετοιμάζομαι, κλαίω (...). Εκεί, στον χώρο όπου αλλάζω στο νοσοκομείο, σταματάω να κλαίω. Εισπνέω. Εκπνέω. Ο κόσμος στα κρεβάτια κλαίει επίσης, και σ’ εμένα εναπόκειται να στεγνώσω τα δάκρυά του», καταθέτει η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν, στην ανατολική Γαλλία, μέσω Facebook.
Στην Κίνα καταγράφηκε τη Δευτέρα άύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τη Δευτέρα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 48 νέα κρούσματα από 31 μία ημέρα νωρίτερα. Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία των κινεζικών αρχών.

Στην αναμπουμπούλα, ο Όρμπαν χαίρεται

Στην Ουγγαρία, η αντιπολίτευση δεν κρύβει τον φόβο της ότι η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να περιστείλει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφάλισε το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε επ’ αόριστον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο «νόμος κορωνοϊού» προβλέπει ότι επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών η διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για την πανδημία ή για τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ τα λιγοστά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας γίνονται συχνά στόχος τέτοιων κατηγοριών.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)