Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

300.000 διαδηλωτές στη Βαρκελώνη υπέρ της υποδοχής προσφύγων

Ισπανία, διαδήλωση υπέρ των προσφύγωνΕκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη, ζητώντας από την ηγεσία της χώρας να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως έχει δεσμευθεί να το κάνει από το 2015. 
Σημειώνεται ότι η χώρα έχει υποδεχθεί μόλις 1.100 πρόσφυγες ενώ έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει 17.337  άτομα: 15.888 από τους καταυλισμούς στην Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και 1.449 από την Τουρκία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση άγγιξαν τους 300.000 -ήταν 160.000 άτομα, ανέφεραν από την πλευρά τους οι αστυνομικές αρχές. 
«Φτάνουν οι δικαιολογίες. Πάρτε τους τώρα!», «Όχι άλλοι θάνατοι. Ανοίξτε τα σύνορα», ήταν γραμμένα σε ορισμένα πανό, στα καταλανικά. 
Ισπανία, διαδήλωση υπέρ των προσφύγων
Η δήμαρχος Άντα Κολάου, πρώην ακτιβίστρια, δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό η πόλη της Βαρκελώνης να σηματοδοτεί την ελπίδα «σε μια Ευρώπη γεμάτη αβεβαιότητα, όπου η ξενοφοβία βρίσκεται σε άνοδο».
Σε μια συμβολική κίνηση, η πορεία των διαδηλωτών κατέληξε στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου περισσότεροι από χιλιάδες μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους, επιχειρώντας να διαβούν στην Ευρώπη.
efsyn.gr
Ισπανία: 300.000 διαδηλωτές στη Βαρκελώνη υπέρ της υποδοχής προσφύγων
Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, Άντα Κολάου κάλεσε τους διαδηλωτές να «κατακλύσουν τους δρόμους» στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης με τίτλο «εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» ("volem acollir", στα καταλανικά).
Η αστυνομία από την πλευρά της κάνει λόγο για τουλάχιστον 160.000 διαδηλωτές.
Γύρω στις 17.00 τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας, η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει την παλιά πόλη έως το λιμάνι ήταν γεμάτη από διαδηλωτές, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πολλοί από το πλήθος κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «όχι πλέον δικαιολογίες, να υποδεχθούμε τώρα».
Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας» ("Casa nostra casa vostra", στα καταλανκά).
Βάσει των δεσμεύσεων της Μαδρίτης προς την ΕΕ, η Ισπανία έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 υποψηφίους για χορήγηση ασύλου μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015. Μόλις 1.100 έχουν έρθει έως σήμερα.
Οι διαδηλωτές κατέληξαν, σε μια συμβολική κίνηση, στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους το 2016.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου