Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

"Όχι σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς"

Στη Βουλή, όπου αύριο (Τετάρτη) αναμένεται να ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως, κατέληξε το συλλαλητήριο της Τρίτης 9/6 
Νέο συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης 10/6
 Είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας 

που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 10/6/20 στην Ολομέλεια.
βίντεο - φωτογραφίες: Άντυ Κουκλάδα - avgi.gr)
"Όχι σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 10/6/20 στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ την κινητοποίηση
 στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας. 
"Όχι σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς",είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα που κάθε εβδομάδα διοργανώνει συλλαλητήρια, δίνει ένα σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι καταδικάζει τις νεοφιλελεύθερες και αναχρονιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
"Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο ", "Καμιά ανάσα σε αυτόν τον κόσμο που τσακίζει το σχολείο και τη ζωή μας- Κεραμέως δεν θα περάσει" αναγράφουν τα πανό. Φοιτητές και μαθητές ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα και άφησαν τις σάκες τους κάτω ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Βασικά τους αιτήματα είναι:
· Να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
· Να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες
· Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό
· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Ταυτόχρονα, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε νέο συλλαλητήριο και συναυλία την Τετάρτη 10/6, στις 19:00, στη Βουλή (δηλαδή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου).

Οι μαύρες διατάξεις του νομοσχεδίου

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα επανέλθει από το 2021 και θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Παράλληλα, επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων. Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί το 2013-2014 και αύξησε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία - καθώς οι μετεξεταστέοι άγγιξαν το 40%, ενώ αύξησε την καταφυγή στην παραπαιδεία.
Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Σε ότι αφορά το Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα ανέλθουν σε 7 από 4 που είναι σήμερα, ενώ θα γίνεται επανάληψη της χρονιάς αν ο μαθητής έχει κάτω από 10 σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα. Στη Β' Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7 από 6 που είναι σήμερα και στη Γ' Λυκείου σε 5 από 4 που είναι σήμερα, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10.
Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.
Στις αλλαγές που έρχονται, συμπεριλαμβάνεται και το "κόντρα" μάθημα, το οποίο θα εξετάζεται ενδοσχολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξετάζονται στα μαθηματικά και της θετικής στην ιστορία.
Επιπλέον, επανέρχεται το αναχρονιστικό μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια, το οποίο οδηγεί στο  στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μια διάταξη που είχε φέρει αντιδράσεις, ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων και παιδιών δημοτικών, ορίζεται σε 25 ανά τμήμα από 22 που ήταν προηγουμένως, παρ' όλο που η Υπουργός είχε πει ότι θα πάρει πίσω την διάταξη.
Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο Δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις. 
Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε ορισμένες διατάξεις. Αρχικά, απέσυρε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καθώς και τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ, που ίσως κατατεθεί τους επόμενους μήνες, όταν έρθει το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)