Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Το Unidos Podemos νίκησε το φόβο!


Το Unidos Podemos νίκησε το φόβο.  Τώρα πρέπει να κερδίσει και τις εκλογές και να βγει πρώτο κόμμα! Αυτή είναι πρόκληση που αναδύεται από τις δημοσκοπήσεις των El Pais και La Vanguardia, που δείχνουν το Unidos Podemos δεύτερο κόμμα και τη δεξιά διατεθειμένη να θυσιάσει το Ραχόι για να διατηρηθεί στην… εξουσία.Η δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύτηκε στη σημερινή El Pais δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι «θα κερδίσει» τις εκλογές. Μόνο που θα συναντήσει δίπλα του «καμένη γη», δηλαδή δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα εκτός από τους «Πολίτες» που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη δεξιά και ακόμη χειρότερα όταν το Λαϊκό Κόμμα και οι «Πολίτες» δεν θα έχουν τη πλειοψηφία στη βουλή.
Το 74% των Ισπανών και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος, το 54%, πιστεύουν ότι ο Ραχόι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του για να μπορέσει το κόμμα του να βρει… συμμάχους.
Το «προσπέρασμα» του Unidos Podemos έναντι των σοσιαλιστών παγιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ανατρέποντας μετά από δεκαετίες την ηγεμονία του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διαπίστωση που δεν εκφράζεται από τα στρατηγεία του Podemos ή της Ενωμένης Αριστεράς, αλλά από την ίδια την El Pais, έναν από τους πιο ορκισμένους εχθρούς των… «ανατροπέων». Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα που στηρίζει παραδοσιακά το Σοσιαλιστικό Κόμμα και είναι υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού», της «οικουμενικής» ή οποιαδήποτε λύσης αρκεί να αποφευχθεί η συμμετοχή της Αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας συνεχίζει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της προειδοποιώντας ότι μέσα στο συνασπισμό Unidos Podemosβρίσκεται και η Ενωμένη Αριστερά και το «παλιό ΚΚ της Ισπανιας… που στις εκλογές του Δεκεμβρίου πήραν το 3,7% των ψήφων, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, που τους άφησε με ένα μόνο βουλευτή και χωρίς δική τους κοινοβουλευτική ομάδα».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia για την El Pais το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές με το 28,9%, το Unidos Podemos έρχεται δεύτερο με το 25,4%, μειώνοντας την απόστασή του από τη δεξιά σε λιγότερες από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι σοσιαλιστές ακολουθούν τρίτοι με 20,8%, οι «Πολίτες» τέταρτοι με 15,9%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα με τα λευκά ψηφοδέλτια περιορίζονται στο 9%, με τη συμμετοχή στις εκλογές να φθάνει στο 70%.
Σημειώνεται ότι στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης το Unidos Podemos έρχεται πρώτο με 22,2%, το Λαϊκό Κόμμα δεύτερο με 21,8%, οι σοσιαλιστές τρίτοι με 20,2%, οι «Πολίτες» τέταρτοι με 13,9% και τα άλλα κόμματα με τα λευκά παίρνουν 7,9%.
Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την GAD3 για λογαριασμό της La Vanguardia της Βαρκελώνης δείχνει ότι το Unidos Podemos με 20,6% θα έχει 71 με 87 βουλευτές, 14 με 16 βουλευτές περισσότερους από αυτούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που με το 21,2% θα χάσει σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου μόλις 0,6% και δέκα βουλευτές.
Το Λαϊκό Κόμμα με 26% μπορεί να χάσει από 1 μέχρι 4 βουλευτές, περνώντας από τους 123 στους 119 με 122 βουλευτές, ενώ οι «Πολίτες» με το 12,7% θα διατηρήσουν τους 40 βουλευτές τους ή θα εκλέξουν ακόμη ένα με δύο, χωρίς όμως να μπορούν να διασφαλίσουν πλειοψηφία στη βουλή. Το 80% των ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και το 60% των δυνητικών ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος συμφωνούν ότι ο Ραχόι θα πρέπει να... αποσυρθεί για να διευκολύνει το Λαϊκό Κόμμα στο σχηματισμό συμμαχιών.«Το χαμόγελο του απλού λαού εναντίον αυτών που λεηλάτησαν τη χώρα». «Αγώνας για να αλλάξουμε κυβέρνηση και να ανανεώσουμε την Αριστερά». Με αυτά τα μηνύματα το Unidos Podemos ξεκίνησε από τη Μαδρίτη την προεκλογική του εκστρατεία με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν. Ο ηγέτης του Podemos στοιχηματίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου, δεδομένου ότι η δημοσκόπηση του CIS έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει σταθερή πλειοψηφία της Αριστεράς και των σοσιαλιστών στη νέα Βουλή, χωρίς καν την άμεση ή έμμεση στήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων. Δύο κομμάτων που αντιπαλεύουν τον ισπανικό εθνικισμό του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι.

Στροφή σοσιαλιστών;

Η αισιοδοξία του Ιγκλέσιας στηρίζεται και στις πρώτες μεγάλες ρωγμές στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυρίως στο γεγονός ότι η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στην Καταλωνία Μπατέτ πρότεινε «μια συμφωνία α λα Βαρκελώνη». Άνοιξε δηλαδή την πόρτα πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με το Unidos Podemos στη βάση της στήριξης και της συμμετοχής των σοσιαλιστών στη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης με δήμαρχο την Κολάου, υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλιστές στηρίζουν επίσης συνεργασίες με το Podemos στη Βαρκελώνη, τη Θαραγκόθα, τη Βαλένθια κ.α. Η Μπατέτ υπενθύμισε ότι η Γραμματεία Ερευνών και Προγραμμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «συμφωνίας α λα Βαρκελώνη» ανάμεσα στους σοσιαλιστές και το Unidos Podemos.

Unidos Podemos για τη νίκη

«¡A ganar, a ganar, al Partido Popular!» - «Θα νικήσουμε, θα νικήσουμε το Λαϊκό Κόμμα». Αυτό το σύνθημα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της προοδευτικής και αριστερής Ισπανίας. Ο ενθουσιασμός του κόσμου της Αριστεράς στη Μαδρίτη έφθασε στο σημείο να υποδεχθεί με την προσφώνηση «πρόεδρε!», «πρόεδρε!» τον Ιγκλέσιας, που απέφυγε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση του CIS, που δίνει στο Unidos Podemos 12 έδρες περισσότερες από τους σοσιαλιστές.
To Unidos Podemos μετέφερε στην ισπανική πολιτική ορολογία μια ιταλική λέξη από την εποχή του Ιταλικού ΚΚ του Μπερλινγκουέρ: "sorpasso", το «προσπέρασμα», ή καλύτερα την προσπάθεια του Ιταλικού ΚΚ να ξεπεράσει σε ψήφους την τότε Χριστιανική Δημοκρατία. Ένα «σύνθημα» που μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα από το Unidos Podemos εξαιτίας του συνεχιζόμενου μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων και της διαρκούς μείωσης των αποστάσεων του Λαϊκού Κόμματος από τον συνασπισμό της Αριστεράς, που ξεπερνά ήδη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τους σοσιαλιστές στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
«Μας περιμένουν μεγάλες ευθύνες μετά τις εκλογές» προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας, ενώ ο Γκαρθόν υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου και όχι η αντιπαλότητα για την... ετικέτα τους, διασκεδάζοντας τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας ότι το Unidos Podemos έχει ένα... σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. «Δεν αξίζει τον κόπο να μπούμε σε συζητήσεις για την ετικέτα που έχει ο καθένας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Να παραλύσουμε τις εξώσεις και τις κατασχέσεις σπιτιών, να καταργήσουμε τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, να δημιουργήσουμε μια δημόσια τράπεζα, να κάνουμε ένα σχέδιο για την απασχόληση, να τελειώνουμε με την πρόσκαιρη εργασία» συμπλήρωσε ο Γκαρθόν από τη Χώρα των Βάσκων, χαρακτηρίζοντας «ξεκάθαρη και διαφανή» τη δημιουργία του Unidos Podemos. «Δεν στηριζόμαστε στις δημοσκοπήσεις. Προσφέρουμε το πρόγραμμά μας στην κοινωνική πλειοψηφία... και κάνουμε παιδαγωγία, γιατί, αν η επιλογή που έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία είναι αυτή του πιο διεφθαρμένου κόμματος στην Ε.Ε., έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», συμπλήρωσε ο Γκαρθόν.

Δικαστική «λαιμητόμος» στη διαφθορά

Οι εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης ζήτησαν 76 έτη φυλάκισης στον διαπλεκόμενο δεξιό Κορέα του «σκανδάλου Γκουρτέλ», 64 έτη φυλάκισης στον πιο στενό συνεργάτη του και 40 έτη φυλάκισης σε δεξιό πρώην δήμαρχο της Περιφέρειας της Μαδρίτης, για κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων. Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να προσαχθούν σε δίκη 27 άτομα και 13 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων το... Λαϊκό Κόμμα, που κατηγορείται ότι κέρδισε περισσότερα από 200.000 από κινήσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ τρία στελέχη του χρηματίστηκαν με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Τα σκάνδαλα βουλιάζουν τη Δεξιά

Η διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος ενδέχεται να αποτελέσει και την εκατόμβη του στις επερχόμενες εκλογές. Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Γκρανάδος, δεξί χέρι της πρώην δημάρχου και πρώην προέδρου της Περιφέρειας της Μαδρίτης Αγκίρε, γιατί χρησιμοποίησε την εταιρεία Arpegio για να κατοχυρώσει συμβόλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και να διασφαλίσει δημόσια γη για κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ άλλο δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα του Λαϊκού Κόμματος για να ακυρωθεί η εγγύηση των 1,2 δισ. εκατ. ευρώ που έκρινε το δικαστήριο για το παράλληλο κρυφό «δεύτερο ταμείο» του κόμματος, που οδήγησε στη φυλάκιση του πρώην ταμία του Μπάρθενας.
Την ίδια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια τα στοιχεία για τις off shore εταιρείες από τον Παναμά και τις λίστες των φοροφυγάδων, στις οποίες συμμετέχουν πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και της... βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο καταδικασμένος για την πτώχευση της Caja Madrid - Bankia, που κόστισε στους φορολογούμενους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Αθνάρ και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ράτο, ο διωκόμενος για το κρυφό ταμείο του Λαϊκού Κόμματος Μπάρθενας, πέντε άτομα της βασιλικής οικογένειας και σχεδόν 300.000 άλλοι φοροφυγάδες της «λίστας Μοντόρο» από το όνομα του υπουργού Οικονομικών, αλλά οι αρχές ερεύνησαν το «πόθεν έσχες» μόλις 705 ατόμων!
Οι φοροφυγάδες εκμεταλλεύτηκαν τη φορολογική αμνηστία του Ραχόι για περίπου 40 δισ. ευρώ, που επέτρεψε επίσης και το ξέπλυμα βρώμικου ρευστού χρήματος για να οδηγήσει στα δημόσια ταμεία 1,2 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά από τις προβλέψεις, γιατί αντί της καταβολής του 10% των κεφαλαίων διευκόλυνε τους φοροφυγάδες με τη καταβολή μόνο του 10% των τόκων, με αποτέλεσμα οι φοροφυγάδες να πληρώσουν μόλις το 3%. Ο Μοντόρο κατηγορείται επίσης ότι έθαψε στην κυριολεξία τη λίστα των Ισπανών φοροφυγάδων που είχαν μεταφέρει διαμέσου του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βορείου Βεστφαλίας 7 με 9 δισ. ευρώ στην Ελβετία.

Πανταχού παρών ο... Φαλτσιανί!

Από την πλευρά της, η Γκουάρντια Θίβιλ εισέβαλε σε γραφεία της Banco Nacional de Paris (BNP) για να κατασχέσει έγγραφα που αφορούν τη «λίστα Φαλτσιανί» και πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από την HSBC, διαμέσου 3.000 λογαριασμών που ανήκουν σε 659 φυσικά πρόσωπα, ενώ ανάλογη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε γραφεία της Banco Santander, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Τα συνδικάτα απαιτούν θέσεις εργασίας

Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η σοσιαλιστική UGT, στοχεύουν να διοργανώσουν ενόψει των εκλογών κινητοποιήσεις εναντίον της ανεργίας και το πρεκαριάτο, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στο 60% του μέσου καθαρού μισθού και μια δικαιότερη φορολογία, προτείνοντας συνολικά 20 άμεσα μέτρα «για την πρόοδο και το κοινωνικό κράτος», τα οποία προσυπέγραψαν 600 εκπρόσωποι σωματείων.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

avgi.gr,left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου