Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Wikileaks, αποκαλύψεις και drones

foto from left.gr
Αποκαλύψεις για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προαναγγέλλει ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του ιστότοπου. Εντύπωση προκαλεί, την ίδια στιγμή, η πληροφορία ότι η Χίλαρι Κλίντον σκόπευε να εξοντώσει με drone τον Άσανζ στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο διωκόμενος Αυστραλός ακτιβιστής, ο οποίος παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των αποκαλύψεων και αρκέστηκε στην υπόσχεση ότι τα σχετικά έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και έγγραφα για «τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις» πριν από τα τέλη του 2016.
Ο Ασάνζ αρνήθηκε ότι η διαρροή των εγγράφων για τις αμερικανικές εκλογές θα έχει στόχο να πλήξει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον. Σημειώνεται πως μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου, ο WikiLeaks είχε δημοσιοποιήσει περίπου 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος, τα οποία αποκάλυπταν την ευνοϊκή στάση του κομματικού μηχανισμού απέναντι στην πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Ο Ασάνζ υποσχέθηκε επίσης ότι μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες θα γίνουν αποκαλύψεις «για τον πόλεμο, τα όπλα, το πετρέλαιο, την Google και τη μαζική παρακολούθηση». Παράλληλα, επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και χρηματοδότησης του ιστότοπου, σημειώνοντας ότι ο ιστότοπος WikiLeaks επιθυμεί να επεκτείνει το έργο του και πέρα από τους 100 δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα.
Είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις -και ιδίως η κυβέρνηση Ομπάμα- έχουν κάθε λόγο να μη συμπαθούν τον Ασάνζ καθώς, μέχρι σήμερα, ήταν ο βασικός στόχος των αποκαλύψεών του. Αίσθηση, παρ' όλα αυτά, προκαλεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας True Pundit, ότι η Χίλαρι Κλίντον επιδίωκε την εξόντωσή του, με χτύπημα drone όσο εκείνη βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν βρέθηκαν τον Νοέμβριο του 2010 στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την Κλίντον να διερωτάται κάποια στιγμή: «Δεν μπορούμε απλώς να τον χτυπήσουμε με drone;»
Όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ξέσπασαν σε γέλια, αναφέρει το True Pundit, μέχρι να διαπιστώσουν με έκπληξη ότι η Κλίντον μιλούσε σοβαρά. Όπως προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα, η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών έγινε έξαλλη και επέμεινε στην πρότασή της χαρακτηρίζοντας τον Ασάνζ «εύκολο στόχο».

Μιχάλης Τρίκκας 


πηγή: Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)