Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών


Σε κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μαζέψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δις. ευρώ.
Κίνηση η οποία ικανοποίησε τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι χθες είχαν μία πρώτη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον προϋπολογισμό του 2012, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται την Δευτέρα στην Βουλή.
Το νέο προϋπολογισμό θα «στιγματίζουν» οι απολύσεις τις οποίες ενισχύει ο θεσμός της εργασιακή εφεδρείας ( σ.σ. θα συζητητηθεί την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τον προϋπολογισμό) αλλά και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που στοχεύουν στην περαιτέρω προσαρμογή του ελλείμματος.
Οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους αξιωματούχους της Τρόικας για τα μέτρα του νέου προϋποπολογισμού έγιναν σε μια στιγμή που αρκετοίν φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την  «ελάφρυνση» των τραπεζικών τους καταθέσεων.
Δεν επρόκειτο για τραπεζικό μπλόκο, αλλά για το μπλόκο που έστησε το δημόσιο στις τραπεζικές καταθέσεις όσων του χρωστούν και συνεχίζουν να επιμένουν στη μη εξόφληση των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το δημόσιο έχει τη δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών. Η κατάσχεση γίνεται ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι βρήκαν σχεδόν άδειους τους λογαριασμούς τους, καθώς τους είχαν αφήσει μόνο 1.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι αποδοχές που απομένουν δεν μπορεί να είναι μικρότερες του ποσού αυτού.
Η ενεργοποίηση του μέτρου της κατάσχεσης γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους μισθωτούς, οι οποίοι βλέπουν να μειώνονται δραστικά μήνα με το μήνα οι αποδοχές τους, ενώ έχουν σωρεία εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων (κεφαλικό φόρο, τέλος επιτηδεύματος, ενιαίο τέλος ακινήτων).
Από τον περασμένο Αύγουστο έχει ξεκινήσει και η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, ενώ στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα επέλθει νέα μείωση 300 ευρώ στις αποδοχές των μισθωτών μετά τη νέα περικοπή στο αφορολόγητο που πέφτει στα 5.000 ευρώ.

Κι αυτά πλέον των μειώσεων που προκαλεί η αύξηση της εισφοράς υπέρ ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς και στους δημοσίους υπαλλήλους, η εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας στο δημόσιο, η μείωση των επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ έρχεται και το ενιαίο μισθολόγιο που θα προκαλέσει μείωση αποδοχών ακόμα και πάνω από 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η υστέρηση των εσόδων κατά 3,5 δις. ευρώ στο οκτάμηνο του έτους και οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας προκαλούν ντόμινο, καθώς αναζητούνται έσοδα 54 δις. στο σύνολο του έτους και έως τώρα δεν φθάνουν καλά καλά τα 35 δις. ευρώ. Για το λόγο αυτό υπάρχει εντατικοποίηση ως προς την είσπραξη εσόδων.
Περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι χρωστούν μέχρι 150.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά 5 δις. ευρώ, ενώ 6.000 νομικά πρόσωπα και 9.000 φυσικά πρόσωπα με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας έχουν συνολικά χρέη 37 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)