Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υπάρχει plan Β για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών αν επιδεινωθεί η κατάσταση – Μέρος των τραπεζών θα καταλήξει στο ΤΧΣ αλλά θα προηγηθεί μεταβίβαση προβληματικών assets 12-14 δισ σε Bridge bank…


Σχέδιο για την διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν επεξεργαστεί η κυβέρνηση με την Τρόικα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί την εναλλακτική λύση αν και εφόσον προκύψουν μείζονος σημασίας προβλήματα στις τράπεζες  τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα.
Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών το plan B υπάρχει ως σχέδιο όχι με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί αλλά με την λογική της πρόληψης αν και εφόσον προκύψουν μείζονος σημασίας ζητήματα.
Όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει ότι οι τράπεζες στην προσπάθεια να στηρίξουν τον δημόσιο δανεισμό, να στηρίξουν την ελληνική οικονομία επωμίστηκαν ένα τεράστιο βάρος 55 δις ευρώ σε ομόλογα τα οποία υπερβαίνουν τα υφιστάμενα τους κεφάλαια 34 δις ευρώ.
Η Ελλάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο, και το πρώτο σοκ που απορροφήθηκε ήταν το PSI με haircut 21% το οποίο έπληξε τις τράπεζες κατά 6,3 δις ευρώ.
Όμως η επιβολή από την Τρόικα του ελέγχου των δανείων των τραπεζών και ενδεχομένως νέο haircut αυξάνει δραστικά τους συστημικούς κινδύνους στις τράπεζες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ανεπαρκείς κεφαλαιακά.
Η Blackrock η οποία για λογαριασμό της Τρόικα και κατ΄ επέκταση της ΤτΕ θα αξιολογήσει τα δάνεια των τραπεζών και θα καταλήξει όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες σε νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν εκπονήσει το plan b δηλαδή το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση το σχέδιο αυτό διασφαλίζεται η σταθερότητα των τραπεζών.
Στο α΄ στάδιο θα ενταχθούν σε μεταβατική τράπεζα η οποία έχει καταστεί νόμος του κράτους όλα τα προβληματικά assets των τραπεζών.
Κατ΄ εκτίμηση και μόνο περί τα  12-14 δις προβληματικών δανείων ή άλλων assets θα μεταβιβαστούν στην Bridge Bank σε μεταβατική τράπεζα η οποία θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο δεύτερο στάδιο οι τράπεζες που προηγουμένως θα έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά τους στοιχεία κατά βάση δάνεια θα εντάσσονται στο Ταμείο.
Θα έχει προηγηθεί αίτημα υπαγωγής και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το καταστατικό του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με αυτή την διαδικασία οι τράπεζες θα απαλλαγούν από τα προβληματικά τους περιουσιακά στοιχεία και ταυτόχρονα θα καταστούν μεν μικρότερες αλλά θα είναι εξυγιασμένες.
Προσφυγή στο Ταμείο σημαίνει κρατικοποίηση και προφανώς άπαξ και το ατόπημα έγινε και δεν υπάρχει ο εναλλακτικός μηχανισμός των προνομιούχων μετοχών, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο μόνο αν οι ζημίες από την Blackrock και ενδεχομένως νέο haircut έως 50% πλήξουν ανεπανόρθωτα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Ο ρόλος της μεταβατικής bridge bank

H μεταβατική τράπεζα ουσιαστικά θα συλλέγει μέρος των περιουσιακών στοιχείων των προβληματικών τραπεζών.
Στο άρθρο 63 Ε αναφέρεται ότι η μεταβατική τράπεζα θα έχει τον ρόλο της αποδοχής μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων.
Η άδεια του υπό εκκαθάριση παλαιού πιστωτικού ιδρύματος θα ανακαλείται και η τράπεζα θα μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Το μετοχικό κεφάλαιο της μεταβατικής τράπεζα θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η μεταβατική bad bank έχει διάρκεια ζωής 24 μήνες δηλαδή 2 χρόνια.
Στο άρθρο 63 Ζ οι μέτοχοι της υπό εκκαθάρισης τράπεζας ή αυτής που περιουσιακά της στοιχεία μεταβιβαστούν στην bad bank έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν αποκατάσταση οικονομικής θέσης κοινώς να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει.
Το μοντέλο αποτίμησης είναι οικονομικά στοιχεία πριν την εξυγίανση μείον την κρατική ενίσχυση.
Μια νέα παράμετρος σημαντική είναι το ΤΕΚΕ ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων θα μπορεί να χορηγεί και οικονομική βοήθεια σε προβληματικές τράπεζες.
Μια παράμετρος που θα σχολιαστεί είναι ότι στον νόμο αναφέρεται ότι τα μέλη της ΤτΕ διοικητής, υποδιοικητές και άλλα μέλη απαλλάσσονται για τυχόν αστική ευθύνη για τυχόν παραλείψεις, με εξαίρεση αν επιβεβαιωθεί βαριά αμέλεια ή δόλος.

Τα μέσα και μέτρα εξυγίανσης μιας τράπεζας

Αν η ΤτΕ διαπιστώσει ότι σε μια τράπεζα μειωθεί πάνω από 20% τα ίδια κεφάλαια της πλην του χαρτοφυλακίου συναλλαγών τότε η ΤτΕ ζητάει άμεσα υλοποίηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι η αύξηση θα μπορεί να υλοποιηθεί και με προνομιούχες μετοχές εκτός ΤΧΣ όμως.
Μια μεγάλη αλλαγή είναι η επιβολή ποινών.
Αν μια τράπεζα ανακοινώσει αύξηση και αυτή καθυστερήσει τότε η ΤτΕ μπορεί να επιβάλλει στο ΔΣ πρόστιμα έως και 1 εκατ ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)