Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Παραίτηση, ή ΔΙΑΦΥΓΗ;

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, γνωστοποίησε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.  


Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο ως Προσωρινή Πρόεδρος του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου.
Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σάλλας θεωρεί "ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες  προκλήσεις της νέας εποχής". 
Παράλληλα, συμπληρώνουν, "πιστεύει  ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της. Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Ο κ. Σάλλας έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ. Με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας. 
Αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας απευθυνόμενος στα μέλη είπε: 


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΛΛΑ! Σκάνε βόμβες (με δημοσιογράφους, μεγαλοδικηγόρους, πολιτικούς κλπ) στην Τράπεζα Πειραιώς

Εχω την περιέργεια.
Τώρα, μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από την Πειραιώς, θα βγουν στη δημοσιότητα τα περίφημα pay-rolls της τράπεζας.
Ποιοί δημοσιογράφοι, πρώην πολιτικοί, καθηγητές και μεγαλοδικηγόροι τα έπαιρναν "μαύρα" επί χρόνια?
Ποιά ΜΜΕ (εφημερίδες και κανάλια) ξεζούμιζαν τα ταμεία της τράπεζας με διαφημίσεις χωρίς ουσία και λόγο, απλά και μόνο για να προβάλουν το έργο της διοίκησης?
Ποιά ΜΜΕ, κόμματα και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θεωρούσαν την Πειραιώς σαν το προσωπικό τους χρηματοκιβώτιο?
Ποιές "ελεημοσύνες" έκανε η διοίκηση της τράπεζας, στο στυλ της πρέσβειρας, παρουσιάζοντας θεάρεστο έργο με τα δικά μας λεφτά?
Ποιός ο ρόλος της κυρά Σοφίας στο παιχνίδι του μοιράσματος άφθονου χρήματος μέσα από δήθεν πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο?
Πως η κυρά Σοφία έκανε αποκλειστικά τις προσλήψεις στην τράπεζα μετά από "σημειώματα" γνωστών πολιτικών?
Με πόσα δις ευρώ χρηματοδότησε ο ελληνικός λαός την τράπεζα Πειραιώς με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις για να κάνουν "πλιάτσικο" οι διαπλεκόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα τρωκτικά των ΜΜΕ.?
Και κάτι τελευταίο για τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Τι περιουσία είχε ο Μιχάλης Σάλλας όταν ανέλαβε την τράπεζα και τι περιουσία έχει σήμερα.?
Θα τρίβουν τα μάτια τους..αν ψάξουν!!
Αλλά δεν.......
press-gr.com
-------------------------------------------
Την παραίτησή του από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να υποβάλλει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι ο Μιχάλης Σάλλας. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας η παραίτηση θα υποβληθεί με προσωπική πρωτοβουλία του κ. Σάλλα ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του επίτιμου προέδρου.
Προσωρινή πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει η δικηγόρος κυρία Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και μήνες. Πρόσφατα η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Γ. Πουλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών έχουν πάρει παράταση για να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τους τελευταίους μήνες στην Πειραιώς υπέβοσκε μια σφοδρή σύγκρουση με τον Τζ. Πόλσον που κατέχει ποσοστό στην τράπεζα και ήθελε να επιβάλει τη δική του διοίκηση.

multi-news.gr


Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι οι θεσμικοί παράγοντες στο εξωτερικό δεν δέχονται την γραμμή Paulson που εστιάζεται στην αποχώρηση Σάλλα.
«Στην τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί να κυριαρχήσει το φεύγει ο ένας και έρχεται ο άλλος.
Η Πειραιώς δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Σάλλα, ούτε του Paulson.
Ο Paulson είναι βασικός μέτοχος, ο μεγαλύτερος ιδιώτης και ο Μιχάλης Σάλλας ο δημιουργός της Πειραιώς που έχει καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην χώρα.
Ούτε ο Paulson θα διώξει τον Σάλλα, ούτε ο Σάλλας θα διώξει τον Paulson»
Στην εκτίμηση αυτή προέβη ανώτατη διεθνής θεσμική πηγή που παρακολουθεί τις τραπεζικές εξελίξεις εκ του σύνεγγυς.
Με βάση την ίδια πηγή παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ελλάδα….δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από την Πειραιώς.
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι ο Μιχάλης Σάλλας θα παραμείνει πρόεδρος και όχι επίτιμος πρόεδρος και ότι μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος έως το τέλος Ιουλίου ή σε 3-4 εβδομάδες από σήμερα.
Η ίδια πηγή ρωτήθηκε αν ο Πουλόπουλος ο μεταβατικός ή προσωρινός CEO θα μπορούσε να είναι ο μόνιμος διευθύνων σύμβουλος.
Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και αν προταθεί το συγκεκριμένο στέλεχος και εγκριθεί από το ΔΣ θα μπορούσε να είναι και ο Πουλόπουλος ο νέος CEO.
Η Egon Zehnder ήδη έχει ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να προτείνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι οι θεσμικοί παράγοντες στο εξωτερικό δεν δέχονται την γραμμή Paulson που εστιάζεται στην αποχώρηση Σάλλα.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν υπάρξουν γρήγορα εξελίξεις και για το νέο διοικητικό σχήμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ο νέος CEO του Ταμείου να προσδιοριστεί αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 με ενδεχόμενο να είναι Πολωνός.

www.bankingnews.gr
-------------------------------------------------------------------------
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επισημαίνουν πως ο Μιχάλης Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω), σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο. Για την κυβέρνηση, πρωτεύον ήταν και είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η ανακοίνωση αποχώρησης
Την αποχώρησή του από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Μιχάλης Σάλλας τονίζοντας ότι ήταν πρόθεσή του να μην συμμετέχει πλέον στο νέο οργανωτικό σχήμα του ομίλου.
«Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών» επισήμανε ο Μ.Σάλλας τονίζοντας «ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή»

left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου