Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη ζωής,διαθέτει ο "Εγκέλαδος"!

enceladus-saturn-life-01.adapt.590.1
foto-isomnia.gr


Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πριν από λίγες ώρες πως ανακάλυψαν στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου, το τρίτο και τελευταίο συστατικό που απέμενε για να αποδειχθεί πως το ουράνιο σώμα είναι απόλυτα “φιλικό” στην ανάπτυξη οργανισμών.

Από το 2005, έχει επιβεβαιωθεί πως στο “φεγγάρι” του Κρόνου υπάρχει στο υπέδαφος ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού, ποσότητες από το οποίο μάλιστα φθάνουν μέχρι και την επιφάνειά του, σχηματίζοντας πίδακες που φθάνουν σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων.

Αναλύοντας τη χημική σύσταση ενός τέτοιου πίδακα, το ρομποτικό σκάφος Cassini έχει εντοπίσει σε αυτόν και ίχνη οργανικών ενώσεων. Μάλιστα, η πυκνότητά τους μετρήθηκε 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν.

Το νερό και οι οργανικές ενώσεις αποτελούν τα 2 από τα 3 συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπισθεί το τρίτο και τελευταίο, δηλαδή ένα υλικό που θα χρησιμοποιούσαν ως πηγή ενέργειας οι εξωγήινοι μικροοργανισμοί.

Αυτή την πηγή ενέργειας ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν τελικά στον Εγκέλαδο οι επιστήμονες, καθώς πάλι με τη βοήθεια του Cassini ανίχνευσαν στο “φεγγάρι” ίχνη μοριακού υδρογόνου. Κι αυτό γιατί το μοριακό υδρογόνο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί πηγή ενέργειας για τα εξωγήινα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν εκεί, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν σημαίνει πως εντοπίστηκε ζωή στον Εγκέλαδο. Ωστόσο, σημαίνει πως οι συνθήκες στο “φεγγάρι” του Κρόνου είναι απολύτως ευνοϊκές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι επιστήμονες στη συνέντευξη Τύπου, η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια των αστροβιολόγων να βρουν μία περιοχή στο ηλιακό σύστημα που θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμη.

Για να παράγουν ενέργεια από το υδρογόνο, οι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μία χημική αντίδραση που λέγεται “μεθανογένεση” και η οποία παίρνει μέρος σε βιολογικές διεργασίες και γήινων μικροβίων. Το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να ενώσουν μόρια του χημικού στοιχείου με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο επίσης υπάρχει στον Εγκέλαδο, διαλυμένο στο νερό του ωκεανού του.

Ανάλογοι πίδακες φαίνεται πως υπάρχουν και στην Ευρώπη, δορυφόρο του Δία. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ερευνητές από το επιστημονικό επιτελείο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ανακοίνωσαν καινούριες ενδείξεις, που ενισχύουν πολύ περισσότερο την εκτίμηση ότι και στο “φεγγάρι” του Δία νερό από το υπέδαφος φθάνει μέχρι την επιφάνεια, για να εκσφενδονισθεί σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

 Site: Wired,.insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)