Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Ξετυλίγεται το κουβάρι, της παλιάς ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ!(Τελευταίες συνεδριάσεις)Σήμερα, Πέμπτη 21/7, κλήθηκαν να καταθέσουν οι δύο πρώην διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας, Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος
Mε την εξέταση δύο ακόμη μαρτύρων από την Αγροτική Τράπεζα, συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου η διαδικασία στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Όπως παραδέχτηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε ...αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στα μνημόνια.Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου. Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

Εκπρόσωπος των καναλαρχών η ΝΔ

Διά του Κ. Τζαβάρα, που ζήτησε «να σταματήσει η πασαρέλα μαρτύρων», η ΝΔ κρύβεται εντέχνως πίσω από την πολιτική της άρνηση να εξεταστούν σε βάθος τα τραπεζικά «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ. Ζητάει πραγματογνώμονες και μείωση των μαρτύρων, επί της ουσίας επιθυμεί να μην κληθούν οι καναλάρχες και κάποιος άλλος να στρογγυλέψει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. «Δεν θα είχαμε τόσα ληξιπρόθεσμα δάνεια αν ήταν όλα ωραία, νόμιμα και ηθικά» (όπως τα παρουσιάζει η ΝΔ), σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής, Σ. Φάμελλος

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απείλησαν να κάνουν Κούγκι την εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Ένταση επικράτησε στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όταν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη αντέδρασαν σε αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιού, ο οποίος επισήμανε ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων λειτουργούν ως εκπρόσωποι των καναλαρχών.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη άρχισαν να φωνάζουν και να μιλούν για «ψέματα» και «συκοφαντίες», ενώ απειλούσαν ότι … θα κάνουν Κούγκι την Εξεταστική Επιτροπή.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν είχε σκοπό να θίξει κάποιον προσωπικά, αλλά να στηλιτεύσει την στάση των δύο κομμάτων τα οποία δεν αναφέρονται καθόλου στα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν λάβει από τις τράπεζες κι αντίθετα ασχολούνται συνεχώς με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Σαντορινιός υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, δεν έχει θίξει καθόλου το ζήτημα του δανείου του «Κήρυκα των Χανίων», της οικογενειακής εφημερίδας του, δάνειο από το οποίο δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Σημαντική αύξηση των δανείων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις προεκλογικές περιόδους

Παράλληλα, κατά την εξέταση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας την περίοδο 1997-2004, Π. Λάμπρου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στοιχεία για την σημαντική αύξηση των δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τις προεκλογικές περιόδους, ενέργεια που αποτελούσε έμμεση ενίσχυση των πολιτικών, αλλά και παρέμβαση της Αγροτικής Τράπεζας στο εκλογικό αποτέλεσμα. Συνολικά τις προεκλογικές περιόδους 2004-2007 η Ν.Δ. πήρε δάνεια ύψους 56 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ δάνεια ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Ο Π. Λάμπρου, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν και υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ο λόγος για αυτόν τον υπέρμετρο προεκλογικό δανεισμό των κομμάτων ήταν ότι οι προεκλογικές κρατικές ενισχύσεις που δίνονται στα κόμματα είναι άμεσα πληρωτέες, σε αντίθεση με την τακτική κρατική χρηματοδότηση που δίνεται ανά χρόνο. Ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας επισήμανε ότι ήταν αυτός που προσέλκυσε τα πολιτικά κόμματα στην Τράπεζα το 2000, τα οποία πριν έπαιρναν δάνεια από την Εθνική Τράπεζα.
Ο Π. Λάμπρου σημείωσε ότι λόγω των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα και του «ανοίγματός» του, η Αγροτική Τράπεζα δεχόταν ανταγωνισμό από τις άλλες τράπεζες κι έπρεπε να προσελκύσει μεγάλους πελάτες. Μάλιστα επισήμανε ότι η Αγροτική Τράπεζα αποπλήρωσε δάνειο της Ν.Δ. στην Εθνική Τράπεζα ύψους 30,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσελκύσει. Ο Π. Λάμπρου, όπως κι οι προηγούμενοι διοικούντες των τραπεζών, υποστήριξε ότι για τα δάνεια των κομμάτων δεν γίνονταν προβλέψεις καθώς θεωρούνταν μηδενικού κινδύνου, κι απέδωσε την διόγκωσή τους αποκλειστικά στην χρεοκοπία της χώρας. (Πληροφορίες: Αυγή)

Σχετικά tweets του μέλους της εξεταστικής και βουλέυτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Καββαδία:


-------------------------------------------------------

19/7/16
Mε την εξέταση του Θοδ. Πανταλάκη, πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία στην εξεταστική. Όπως παραδέχτηκε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε ...αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στα μνημόνια. Αναλυτικά τα βασικά σημεία της σημερινής διαδικασίας.

Πολλαπλές παλιές πληγές και αμαρτίες του δικοματισμού ανέδειξε η σημερινή πολύωρη εξέταση του Θοδ. Πανταλάκη, πρώην διοικητή της ΑΤΕ από το 2009 ως το 2011, στη συνεδρίαση τηςΕξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια που χορηγούσαν αφειδώς οι τράπεζες προς κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πληγές όπως το περίφημο PSI, το οποίο επέφερε ζημιά ύψους 4,5 δισ. ευρώ στην ΑΤΕ, όταν η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε τα δάνεια των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΕ κ.λ.π σε ομόλογα και μετά τα κούρεψε. Πληγές όπως η ...αύξηση (!) της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στην εποχή των μνημονίων - υπήρξαν μάλιστα και δύο σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα, και άρα θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η αποστροφή του Θοδ. Πανταλάκη, πως για να μπορέσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει θα έπρεπε «να επιστρέψουν στην εξουσία». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, είχε και η διαπίστωσή του πως τα παλιά κόμματα εξουσίας αύξαναν κατακόρυφα το ύψος του δανεισμού τους πριν τις προεκλογικές περιόδους - π.χ. κατά 30 εκατ. ευρώ η ΝΔ πριν τις εκλογές του 2009. Γεγονός που αναδεικνύει μια ακόμη φορά τις αγαστές σχέσεις των τραπεζών με τα κλασικά κόμματα ώστε τα τελευταία να διατηρούν την εξουσία. Όπως άλλωστε τις αναδεικνύει και το γεγονός πως η ΑΤΕ - και άλλες τράπεζες - προχωρούσαν επί της ουσίας σε αναχρηματοδότηση των τόκων των δανείων των κομμάτων, αντίθετα με την τραπεζική πρακτική.

«Και επισήμως μπαταχτσήδες»

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να πάρουν δάνεια σας υπόσχονται ψευδώς πως θα αυξήσουν την κρατική χρηματοδότηση, παρατήρησε εύστοχα προς το τέλος της διαδικασίας ο Σ. Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν τη μείωναν και στο τέλος ψήφισαν και το ανεκχώρητο, «έγιναν δηλαδή και επισήμω μπαταχτσήδες» όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάσπαση της ΑΤΕ σε «κακή» (που επιβάρυνε τους έλληνες φορολογούμενους) και «καλή» τράπεζα (που πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς έναντι μόλις περίπου 90 εκατ. ευρώ όπως επιβεβαίωσε ο Θοδ. Πανταλάκης) ήταν η τελευταία από τις πληγές που αναδείχτηκαν πό τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Λάππας, Καββαδία, Συρμαλένιος, Παπαδόπουλος, Γκιόλιας, Μπαλής, Φάμελλος, Σαντορινιός) - καθώς οι βουλευτές ιδίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρέσκονταν σε άνευ ουσίας ερωτήσεις.
Αναλυτικότερα:
Δάνεια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης από Τράπεζες, ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του, η ΝΔ είχε ανεξόφλητο δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 96,8 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, μέχρι τότε, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους τα οποία ήταν ενήμερα και χαρακτηρίζονταν «μηδενικού ρίσκου».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έβγαλε ποτέ σημείωση ότι δεν μπορούσαμε να δανείσουμε τα κόμματα»

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ΑΤΕ για την χορήγηση των δανείων στα δύο κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τηρήθηκε πλήρως η νομιμότητα. Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν νόμιμη καιουδέποτε υπήρξε από την ΤτΕ κάποια σημείωση ότι δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε. Όλες οι Τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια με βάσει τον τετραετή κύκλο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Έκανα τη δουλειά μου πολύ καλά και όπως έπρεπε. Το 2010, υπήρξε ανατροπή των δεδομένων, δεν είναι όμως ο κανόνας. Οι Τράπεζες δουλεύουν με κανόνες».
«Όταν η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη συγκυρία τέλη του 2010, και άρχισαν τα προβλήματα, εκτίμησα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ίδιος τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, με βάση τον 4ετή κύκλο, γιατί οι εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ανατρέψει τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων και ταυτόχρονα τα επιδιωκόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση. Ζήτησα και αυξήθηκαν τα επιτόκια από 1% και 2% στα 7% και 9%, ενώ πήρα από κάθε κόμμα από την αύξηση των τόκων, 10 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.
Επεσήμανε ακόμα ότι στις 28/6/2010, έγινε συμφωνία της ΑΤΕ με κάθε κόμμα χωριστά, για να μειωθεί ο δανεισμός συνολικά. Έτσι στο ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2016 και στη ΝΔ κατά 34 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2017.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, με ποια κριτήρια η ΑΤΕ χορήγησε δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μετά τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι η χώρα μπαίνει στα μνημόνια, ο κ. Πανταλάκης απάντησε ότι δόθηκαν με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.
«Οι αναλύσεις των Τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα βασίζονταν στον 4ετή κύκλο της εκλογικής περιόδου. Θεωρούνταν ότι ήταν μηδενικού κινδύνου. Όλα τα επενδυτικά δάνεια των Τραπεζών, 7ετή ή 10ετή, δίνονται με βάση την προσδοκία κέρδους της επιχείρησης. Οι εξασφαλίσεις δεν είναι κριτήριο για να τις χρηματοδοτήσουμε. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα χάσω μια πρόβλεψη. Εμείς κατηγορούμεθα για την κρίση μας στις Τράπεζες. Η βάση υπολογισμού όμως ανατράπηκε πλήρως σήμερα, καθώς μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση».

«H Aγροτική Τράπεζα δεν είχε "διεύθυνση πίστης"»!

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που δεν έπαιρνε η ΑΤΕ, ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι «είχε σοβαρές ελλείψεις αξιολόγησης».
«Στην ΑΤΕ δεν υπήρχε "διεύθυνση πίστης" όπως υπήρχε σε άλλες Τράπεζες. Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα σε γενικές γραμμές. Η επάρκεια της αξιολόγησης υποκαθιστούνταν με εξασφαλίσεις. Σε περίοδο όμως κρίσης αυτές εξαϋλώνονται», σημείωσε.

«Τα κόμματα μας διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν εκχωρήσει αλλού την κρατική τους επιχορήγηση»

-Ερεύνησε η ΑΤΕ για να διαπιστώσει αν την κρατική τους επιχορήγηση τα δύο κόμματα την είχαν εκχωρήσει και σε άλλες Τράπεζες; ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Θ. Πανταλάκης.
«Όταν πήραμε εμείς τις εξασφαλίσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν εκχωρηθεί. Εμείς ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε να έχουν εκχωρηθεί. Δεν υπάρχει αμέλεια. Το σύστημα ήταν ελλιπές, διότι ως Τράπεζα, έχουμε το υποθηκοφυλακείο, αλλά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν δημοσιεύονται κάπου για να το διαπιστώσουμε. Βασιστήκαμε στην έγγραφη διαβεβαίωση των κομμάτων. Δεν είναι σωστό, δεν είναι στην τραπεζική δεοντολογία να συναλλάσσετε με αυτό τον τρόπο και να μην πιστεύουμε την διαβεβαίωση», απάντησε ο κ. Πανταλάκης.
Την ερχόμενη Πέμπτη έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, οι δύο πρώην διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας, Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος.
Σημειώνεται πως στην προηγούμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 14/7, η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έπειτα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, που πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα. Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων
------------------------------------
14/7/16
Την κλήση ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των Μέσων και των κομμάτων, έπειτα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα - Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων
Εδώ οι προηγούμενες συνεδριάσεις για τις σχέσεις του αμαρτωλού τριγώνου (τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ)
Σην εισήγησή του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 14 Ιουλίου, ο Σπ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσκλησης και νέων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι η εξέταση των διευ. συμβούλων των τραπεζών αποκάλυψε σωρεία υπερβάσεων των κανόνων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα:
1) Μπόμπολας (για Πήγασο και Τηλέτυπο)
2) Ψυχάρης (για ΔΟΛ και Τηλέτυπο)
3) Βαρδινογιάννης (για το Star)
4) Κυριακού (για τον ΑΝΤ1)
5) Αλαφούζος (για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» και ΣΚΑΪ)
6) Κοντομηνάς (για Alpha)
7) Αναστασιάδης (για Πρώτο Θέμα) και
8) Κουρτάκης (για Παραπολιτικά)
Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) απαίτησε να κληθούν και οι διευθυντές σύμβουλοι της εφημερίδας «Αυγή». Επιπλέον ο βουλευτής των ΑΝΝΕΛ, Δ. Καμμένος πρότεινε να κληθούν εκτός των παραπάνω οι οικονομικοί σύμβουλοι των ΜΜΕ που διαχειρίζονταν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών εκείνη την περίοδο, από τα πολιτικά κόμματα όσοι υπέγραψαν τις συμβάσεις αυτές αλλά και οι εισαγγελείς οι οποίοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση. Όσον αφορά το πόρισμα Καλούδη (2013 για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για να κληθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σε ρόλο συνηγόρου των τραπεζών ο Τζαβάρας της ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ, αναλαμβάνοντας άτυπα τον ρόλο του συνηγόρου των τραπεζών για τη σκανδαλώδη δανειοδότηση των 2 πρώην μεγάλων κομμάτων, τόνισε ότι «αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα ήταν κόκκινα» και ανέφερε ότι «όταν δόθηκαν τα δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες». Η ερώτηση-πάσα του Κ. Τζαβάρα, έκανε τον διευθ. σύμβουλο της Attica Bank, Αλ. Αντωνόπουλο να απαντήσει ότι όλα τα δάνεια δόθηκαν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είναι όλα καλώς καμωμένα... Το δάνειο της τράπεζας προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ύψους 200.000 ευρώ) έχει ήδη εξοφληθεί, όπως απάντησε ο μάρτυρας στον βουλευτή της ΝΔ που αποπειράθηκε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ψευδείς βεβαιώσεις για τα δάνεια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις στην Attica Bank ότι δεν έχουν εκχωρήσει την τακτική επιχορήγηση για τις ανάγκες άλλων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν από άλλες τράπεζες (το 2013 και το 2014). Η ΝΔ είχε δάνεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 από τα οποία δεν έχει αποπληρώσει τίποτα, ενώ το ΠΑΣΟΚ 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, από τα οποία αποπλήρωσε 204.000 ευρώ το μακρινό 2011 (αναλυτικά παρακάτω).

Ο λόγος τους... συμβόλαιο!

Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι έως την 29η Φεβρουαρίου 2012 είχαν δοθεί συνολικά 198.723.000€ στα δύο κόμματα. Από τη μέχρι τώρα διαδικασία έχει προκύψει ότι το αρχικό ποσό έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω μη εξυπηρετήσεων των δανείων. Σημειώνεται επίσης στην ίδια έκθεση ότι θεωρείται «σχετικά ανέφικτη» η αποπληρωμή των υπέρογκων αυτών δανείων καθ’όσον ήδη από το 2009, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν ελλειμματικό. Εν τούτοις, η τράπεζα Αττικής δανειοδοτεί το ΠΑΣΟΚ το έτος 2012 δύο φορές. Η πρώτη βάσει δανειακής σύμβασης που φέρεται να έχει υπογραφεί την τελευταία ημέρα του 2011 και την άλλη το Δεκέμβριο 2012. Το έτος 2012, όμως, γίνονται δύο φορές εκλογές, Μάιο και Ιούνιο όπου το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζεται στα χαμηλότερα ποσοστά από την ίδρυσή του. Ένα παράδοξο είναι πως η τεράστια απώλεια εκλογικής δύναμης δεν φαίνεται να επηρεάζει την απόφαση της  Attica Bank να δώσει και νέο δάνειο. Συνολικά δηλαδή 5 εκατομμύρια δόθηκαν εκείνο το χρόνο της εκλογικής συντριβής – του ΠΑΣΟΚ - (άραγε με βάση ποια κριτήρια;)
Λίγες μέρες πριν την υπογραφή του δανείου των 5,000,000€ προς το ΠΑΣΟΚ του έτους 2012 η Διοίκηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εξηγήσει στη διεύθυνση της Attica Bank τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει ένα προγενέστερο δάνειο του κόμματος. Αναφέρει λοιπόν ότι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί την 3η και 4η δόση της επιχορήγησης του 2011. Οι εξηγήσεις γίνονται δεκτές και χορηγείται το νέο δάνειο. Όμως ολόκληρη η επιχορήγηση του 2011 είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ! Εκείνος, λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ, που υπογράφει την επιστολή διαπράττει καταφανώς το αδίκημα της απάτης, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μπαλωμενάκης
Το δάνειο προς το ΠΑΣΟΚ που περιέχεται στη σύμβαση 803 / Δεκεμβρίου 2010 ποσόν 5,000,000 ευρώ δόθηκε με ασφάλεια την επιχορήγηση του έτους 2015. Η ίδια επιχορήγηση είχε αποδεδειγμένα δοθεί και σε άλλες τρεις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την «έκθεση ευρημάτων» των ελεγκτών του ΠΑΣΟΚ. Κάθε μία μάλιστα τράπεζα «αποκτούσε» δικαίωμα ολόκληρης της επιχορήγησης. Το επιλήψιμο είναι ότι στη σύμβαση εκχώρησης υπάρχει διαβεβαίωση ότι η επιχορήγηση αυτή δεν έχει εκχωρηθεί αλλού!  Υπάρχουν δύο στελέχη της τράπεζας που, ερωτώμενοι στα πλαίσια εισαγγελικής έρευνας, καταθέτουν ότι είχαν προφορικά δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι η επιχορήγηση του συγκεκριμένου έτους δεν είχε δοθεί ως ασφάλεια σε άλλη Τράπεζα. 
Στις 20.10.2011 το τμήμα «έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» της τράπεζας εισηγείται αρνητικά για τη χορήγηση δανείων 5 εκατομμυρίων στη ΝΔ. Εντούτοις το «ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων» το εγκρίνει. Η ασφάλεια που δίδεται από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή η κρατική επιχορήγηση, είναι χωρίς αντίκρυσμα, ωστόσο, επειδή προηγείται (και σε αυτήν την περίπτωση) επί της ίδιας επιχορήγησης η ΑΤΕ. 
Όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί μη συνεργάσιμος δανειολήπτης με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας, και η τράπεζα έχει στείλει τέσσερεις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013 και μία το 2014 και έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, πρακτική της τράπεζας είναι να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες συνεννόησης με τον δανειολήπτη έτσι ωστε να βρεθεί μια λύση επ' ωφελεία και των δύο πλευρών. Μη πειστικές, ωστόσο ήταν οι απαντήσεις του κ. Αντωνόπουλου, στις επίμονες ερωτήσεις, κυρίως από την πλευρά του Δημήτρη Καμμένου, για το αν με την ίδια ανοχή θα αντιμετωπιζόταν οποιοσδήποτε απλός πολίτης που θα έκανε 5 χρόνια να αποπληρώσει δόσεις δανείου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έθεσε στην επιτροπή ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης χρωστάει επί 5 χρόνια και δεν υφίσταται συνέπειες.
«Η τράπεζα ήταν διασφαλισμένη από τους κινδύνους μη αποπληρωμής των δανείων. Το αποτέλεσμα των πρακτικών θα κριθεί το επόμενο διάστημα» αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Αντωνόπουλος, σε σχετική ερώτηση προς το τέλος της συνεδρίασης. Όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος, κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής, ένα από τα δάνεια που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική είχε εμπράγματη εγγύηση, σε αντίθεση με τα δάνεια προς τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα. «Είτε ως αντανάκλαση της λαϊκής απαίτησης, είτε υπό τον φόβο των ελέγχων από την ΤτΕ, οι κανόνες έχουν γίνει περισσότερο αυστηροί τα 2 τελευταία χρόνια», παρατήρησε επίσης ο Σ. Φάμελλος. 

Ιδιαίτερη προτίμηση στον Μαυρίκο

Στη διαφημιστική δαπάνη της Attica Banlk Bank, όπως τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπαλής, το μόνο που μπορεί να επισημανθεί είναι η μεγάλη προτίμηση της τράπεζας προς τον (εκλιπόντα πλέον) Π.  Μαυρίκο της Ακρόπολης. Το 2014 του έδωσε ως διαφήμιση 63.000 ευρώ όταν πχ. την ίδια χρονιά στο Έθνος έδωσε για διαφήμιση 38.000 ευρώ και στο Πρώτο Θέμα 59.000 ευρώ. Μόνο στον ΔΟΛ έδωσε περισσότερα η εν λόγω τράπεζα (72.000 ευρώ) εκείνη τη χρονιά Το 2015 η διαφήμιση της Attica Bank προς τις εκδόσεις Μαυρίκου είναι 131.500 ευρώ ξεπερνώντας αυτή τη φορά ακόμα τον ΔΟΛ (93.000 ευρώ). Δηλαδή, τα δυο τελευταία χρόνια η τράπεζα χρησιμοποιεί τις εκδόσεις Μαυρίκου ως νούμερο 2 (το 2014) και νούμερο 1 (το 2015) μέσο διαφημιστικής προβολής, πολύ πάνω από ΜΜΕ με υψηλή κυκλοφορία. 
Σχετικά με τη διαφημισιτκή δαπάνη στο διαδίκτυο, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 δίνονται από την τράπεζα τα ίδια ποσά, στα ίδια sites με το 2013. Εντύπωση προκαλεί η δαπάνη για διαφήμιση σε ιστοσελίδες που είτε δεν λειτουργούν είτε απλά παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες, είτε είναι «υπό κατασκευή». Η απάντηση του κ. Αντωνόπουλου ήταν ασαφής καθώς ελέχθη ότι μερικά ποσά απλά μεταφέρονται για λογιστικούς λόγους στο επόμενο έτος.

left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου