Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας, ερχόμαστε να την καταργήσουμε!

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή 

"Κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή. Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας."
 • Ο πρωθυπουργός είπε πριν τις διακοπές σε βουλευτές της ΝΔ πως υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  από την παρούσα Βουλή. Εσείς τι πιθανότητες δίνετε να συγκεντρώσετε τους 121 που απαιτούνται για μη εκλογή Προέδρου;
Εδώ ο κ. Σαμαράς φοβάται να ανοίξει τη Βουλή γιατί δεν έχει σίγουρους τους 151για τη ΔΕΗ και μας λέει ότι έχει 180; Και αν τους έχει που τους έχει βάλει, στη κατάψυξη; Αστεία πράγματα. Ο κ. Σαμαράς κάνει σα να μην έχει δει τις δημόσιες δηλώσεις κομμάτων και βουλευτών. Και το κάνει για να μην καταρρεύσει το ηθικό των βουλευτών του. Άλλωστε δε ζητάει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας. Ζητάει να του λυθούν τα χέρια για ενάμισι ακόμα χρόνο ώστε να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ και την τελική ληστεία της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να του το παραχωρήσει κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος, ιδίως με το κλίμα που δημιουργείται στη κοινωνία.
Εμείς πάντως απευθυνόμαστε με πολιτικούς και εθνικούς όρους σε όσους κατανοούν πού βαδίζει η κοινωνία και η χώρα με τη σημερινή κυβέρνηση. Για να τους πούμε ότι αυτή η Βουλή δεν έχει ούτε το ηθικό δικαίωμα, ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας. Ο λαός στις ευρωεκλογές απεφάνθη. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση Τελεία και παύλα. Εκλογή κατεψυγμένου προέδρου σημαίνει συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφής.
Εκλογές, νέα βουλή που να εναρμονίζεται ηθικά και πολιτικά με το εκλογικό σώμα, και εκλογή προέδρου με όρους ευρύτατης συναίνεσης. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση.
 • Αν ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει ένα πρόσωπο της αριστεράς  όπως ο Μανώλης Γλέζος ή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τι θα πράξετε; Και πάλι θα αρνηθείτε;
Το θέμα της προεδρικής εκλογής, δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Είναι θέμα εκατομμυρίων προσώπων που υποφέρουν με τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της και εκφράζουν την αγωνία για το σήμερα και το αύριο. Κι αυτά τα πρόσωπα εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.
 • Για πολλούς πρόσωπο κλειδί στην εκλογή Προέδρου είναι ο Φώτης Κουβέλης. Τι εκτιμάτε ότι θα πρέπει να πράξει αν του προταθεί η θέση;
Επανέρχεστε σε πρόσωπα. Η Δημοκρατική Αριστερά, εξ όσων γνωρίζω, υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Δε θα μπορούσα ποτέ εγώ να πω τι πρέπει να πράξει. Είναι οι ίδιοι αρμόδιοι να αποφασίσουν. Ελπίζω όμως και πιστεύω ότι δε θα συμβάλλει στην συνέχεια αυτής της πολιτικής.
 • Στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόσωπο για υποψήφιο; Τι στάση προσανατολίζεται να κρατήσει το κόμμα σας;
Όχι. Και σας εξήγησα γιατί. Συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός.
 • Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και έρθετε πρώτη δύναμη στις εκλογές θα προτείνετε υποψήφιο από την αριστερά ή άλλη προσωπικότητα, ακόμα και από το χώρο της κεντροδεξιάς;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος. Πρέπει να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να έχει δημοκρατικά διαπιστευτήρια και αγωνιστικό διαβατήριο. Καθαρά και με διαφάνεια θα προτείνουμε ένα πρόσωπο που θα είναι δύσκολο για τον καθένα, εκτός από τους νεοναζί, να αρνηθεί το δημοκρατικό του ήθος, καθώς και την ευρύτητα της αποδοχής του από τον ελληνικό λαό.
 • Αν εκλεγείτε τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσετε κ. πρόεδρε; Και με ποιους; Μπορείτε να μας προϊδεάσετε;
Κυβέρνηση που θα εκφράζει τη μαχόμενη κοινωνία. Που θα διακρίνεται για την προσήλωσή της στο μεγάλο στόχο της κοινωνικής σωτηρίας. Που θα ανεβάσει στο επίπεδο της εξουσίας τις διαχρονικές αξίες της αριστεράς, όπως η ανιδιοτέλεια, η αφοσίωση στο λαό, η εντιμότητα, η σεμνότητα, η μαχητικότητα, και  φυσικά η αποτελεσματικότητα. Και επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις ευθύνης, όπως τα δυο κόμματα εξουσίας μέχρι σήμερα, ως λεία του νικητή, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κομματικές παρωπίδες και προσωπικές φιλοδοξίες να επηρεάσουν τις επιλογές μας. Αυτό αποτελεί και προσωπική δέσμευση. Θα εκπλαγούν πολλοί για τη σύνθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα εκπλαγούν ευχάριστα. Και θα καταλάβουν τι εννοούμε όταν διακηρύσσουμε ότι εμείς δεν ερχόμαστε ως συνέχεια, αλλά ως άρνηση του τρόπου διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 • Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε πρόσφατα λόγο μέσω  της Real News ακόμα και για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα το εξετάζατε;
Το πράγμα είναι απλό: Η Δεξιά του κυρίου Σαμαρά έχει ως πρόγραμμα τις πολιτικές των μνημονίων, επιβάλλει στυγνά την κοινωνική βαρβαρότητα και την εθνική λεηλασία, φιλοξενεί ό, τι αντιδραστικό και καθυστερημένο έχει ξεπηδήσει από το βούρκο της κρίσης. Συνεπώς ο δρόμος της απελευθέρωσης από τις μνημονιακές πολιτικές, ο δρόμος της σωτηρίας τόσο της κοινωνίας, όσο και της πατρίδας, περνάει από την ήττα αυτού του κόμματος και της πολιτικής του. Της συντριβής τους θα έλεγα από μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει: Ή θα ηττηθούν η μνημονιακή Δεξιά και οι συνεργοί της, ή θα ηττηθεί η δημοκρατία, η αλήθεια, η κοινωνία, η Ελλάδα. Συνεπώς για μας ένας μεγάλος συνασπισμός υπάρχει. Ο μεγάλος συνασπισμός εναντίον της ΝΔ και των πολιτικών συνενόχων της.
  
 • Με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχουν μετεκλογικές δυνατότητες συνεργασίας; Ή έστω με στελέχη του;
Ας είμαστε καθαροί. Για κείνους που επέλεξαν να είναι σύμμαχοι, συνεργοί και συνένοχοι του κυρίου Σαμαρά, που εκφύλισαν το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ, που ψήφισαν τα μνημόνια, που εξαπάτησαν το λαό, μια πρόταση έχουμε: Πηγαίνετε στα σπίτια σας. Είναι το μόνο καλό που μπορείτε να κάνετε για την πατρίδα, για τη δημοκρατία, και για τον εαυτό σας.
 • Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη σε ποια όχθη του Ρουβίκωνα το τοποθετείτε;
Τον Ρουβίκωνα τον "διέβη" ο Καίσαρας για να επιτεθεί στη Ρώμη. Με ποιον θα πάει το Ποτάμι είναι θέμα της ηγεσίας και των μελών του. Θα είναι πάντως κρίμα μετά από τόσο θόρυβο να περιοριστεί σε μπουγάδα φθαρμένων πολιτικών στις όχθες του .
 • Να σας ρωτήσω για τη σχέση σας με τον Κώστα Καραμανλή; Γιατί τον ξεχωρίζετε από τον Αντώνη Σαμαρά; Και θα μπορούσατε να τον προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν κερδίσετε τις εκλογές;
Η ονοματολογία για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα νόημα. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ο καθένας ξεχωρίζει από το βίο και την πολιτεία του. Και φυσικά από τις απόψεις που πρεσβεύει και τη πολιτική που υπηρετεί. Αυτό όμως δεν μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την ίδια πολιτική είναι ίδιοι, ή το κάνουν με τα ίδια μέσα.
 • Την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου πώς την κρίνετε; Ως υπουργό, άλλωστε, είχατε και καλή συνεργασία μαζί του…
Του εύχομαι καλή επιτυχία.
 • Εκτιμάτε πως η επιστροφή Καρατζαφέρη στη ΝΔ θα ολοκληρωθεί; Και τι κατά τη γνώμη σας σηματοδοτεί;
Θα απαντήσω με μια παροιμία, που αφορά και στα δυο μέρη της πολιτικής αυτής κουμπαριάς: Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.
 • Αν στις εκλογές αναδειχθείτε πρώτη δύναμη θα απευθύνετε πρόταση και στο ΚΚΕ; Γιατί ο Δ. Κουτσούμπας σας χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο τμημάτων του κεφαλαίου» και τονίζει ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση μαζί σας.
Η πρόταση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς -και όχι μόνο- που αντιλαμβάνονται την ανάγκη της κοινής πάλης στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και μετά τις εκλογές. Είναι τόσο μεγάλο, ιστορικό θα έλεγα, το έργο μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι αναγκαία η πιο ευρεία και μαχητική συστράτευση για να το φέρουμε σε πέρας. Από κει και πέρα ο λαός είναι που κρίνει και εγκρίνει ή απορρίπτει τη στάση και την πολιτική κάθε κόμματος. Και στο λαό λογοδοτούμε όλοι -και το ΚΚΕ φυσικά.
 • Ανεξάρτητοι βουλευτές που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Οδυσσέας Βουδούρης ή ο Θόδωρος Παραστατίδης, έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης και να δώσουν τη μάχη της ανατροπής και της μεγάλης αλλαγής. Κατά τα άλλα έχουν οι φύλακες της Αριστεράς τη γνώση, την πείρα -θετική αλλά και αρνητική-, το πολιτικό κριτήριο και την πολιτική αποφασιστικότητα να κρίνουν και να διακρίνουν κάθε φορά τι είναι για το συμφέρον του λαού και τι όχι. Αυτή είναι η απόφαση της κεντρικής μας επιτροπής, αυτό είναι το κριτήριό μας. Ούτε οι δικές μας φιλοδοξίες ούτε ο σχεδιασμός του αντιπάλου θα μπει εμπόδιο σε αυτή την πορεία.   
 • Στις 100 πρώτες μέρες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τι θα πρέπει να περιμένουμε; Ποια τα πρώτα της μέτρα;
Κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή. Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.  
Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. Γιατί δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας. Ερχόμαστε να την καταργήσουμε.

συνεχεια στο left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου