Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Όχι στη δημιουργία ελληνικού Γκουαντάναμο

Την απόφαση να αναστείλουν την απεργία πείνας έλαβαν οι 4.500 κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. 



"Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου αναστέλλουμε τη μαζική πανελλαδική απεργία πείνας που είχαμε ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλίας Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε μέσο (οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών ΕΔΩ).
Την Τρίτη 1/7  τα τμήματα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσαν συζήτηση για τις φυλακές τύπου Γ’ που θέλει να θεσπίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν νομικοί, βουλευτές, φορείς και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και γονείς κρατουμένων. Επίσης παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Το left..gr πήρε δυο μικρές συνεντεύξεις από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Βασιλική Κατριβάνου.
Η εισήγηση της Δ. Κολτσίδα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις φυλακές τύπου Γ' - See more at: http://left.gr/news/i-eisigisi-tis-d-koltsida-stin-ekdilosi-toy-syriza-g...
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δεκάλεπτη συνέντευξη που μας παραχώρησε περιγράφει με μελανά χρώματα το νομοσχέδιο. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση με το πρόσχημα της ασφάλειας εγκαταλείπει τη δημοκρατία». Μας περιγράφει αναλυτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή στη χώρα των βασανιστηρίων. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει την αλληλεγγύη της στους αγώνες των κρατουμένων για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Όσον αφορά το νομοσχέδιο είναι κατηγορηματική: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται καμία βελτίωση είναι απορριπτέο εν συνόλω, δεν συζητείται να το καλλωπίσουμε και να το εξωραΐσουμε».
Στην επτάλεπτη συνέντευξη η Βασιλική Κατριβάνου θεωρεί ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο αυτό ως μέρος της ιδεολογικής διαχείρισης της οικονομικής και κοινωνική κρίσης. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό επενδύει στο φόβο των πολιτών για μια υποτιθέμενη «ασφάλεια». Για την αποφυλάκιση του Λαβρέντη Λαβρεντιάδη για λόγους υγείας η Βασιλική Κατριβάνου μας λέει ότι ορθά έγινε, αλλά δεν έγινε το ίδιο για τον Σάββα Ξηρό που έχει αναπηρία 93%. Η Ελλάδα έχει ήδη τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απάνθρωπη μεταχείριση του Ξηρού. Η Βασιλική Κατριβάνου μας περιγράφει ακόμα τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όπως και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους.
Μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση (περισσότερες ΕΔΩ):
Το ελληνικό Γκουαντάναμο
Στις φυλακές τύπου Γ προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα άδειας, δεν θα έχουν τοδικαίωμα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους ή το δικαίωμα αυτό θα περιορίζεται κατά βούληση από τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει τον ρόλο που σε άλλα καταστήματα έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 

Στις φυλακές αυτές θα μεταβαίνουν κατάδικοι αλλά και υπόδικοι "για βαριά εγκληματική συμπεριφορά", περιλαμβανομένων των διωκόμενων με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. 

Η κράτηση σε φυλακή τύπου Γ -ελάχιστης διάρκειας πέντε ετών- αποφασίζεται από τον εισαγγελέα, καθώς ο ίδιος κρίνει εάν ο κρατούμενος συνιστά απειλή για "την ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη".
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)