Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μία από τα ίδια

Με τον γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Παντελεάκο συζητάμε περίπου επί παντός του επιστητού γύρω από τη νεολαία γενικά, αλλά και ειδικά, τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.



 
Η συζήτηση εκτίνεται από ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νεολαίος σήμερα, έως τις εμπειρίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή πολιτικοποίηση της νεολαίας.
Κατά τον Ηλία Παντελεάκο, οι νέοι άνθρωποι σήμερα αμφιβάλουν αν η κομματική ένταξη μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο όχημα για να λυθούν τα δικά τους προβλήματα. Με άλλα λόγια, η καχυποψία που υπάρχει διάχυτη στην ελληνική κοινωνία για τα κόμματα υπάρχει, αναπόφευκτα, και στη νεολαία –το γνωστό «όλοι το ίδιο είναι». Μας λέει ο Ηλίας Παντελεάκος:
«Γι αυτό ακριβώς το λόγο η νεολαία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι “μια από τα ίδια”. Δεν είναι ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία απλά για το ίδιο, αλλά διεκδικεί την εξουσία για να τη δώσει στον κόσμο. Ότι θέλει να δημιουργήσει πεδία παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα και των νέων ανθρώπων. Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν σε αυτό δεν πρωταγωνιστήσουν οι ίδιες οι κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Σημαντικό κομμάτι της συζήτησής μας είναι η σχέση ανάμεσα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Ένα ενδεικτικό απόσπασμα από τη θέση του Ηλία Παντελεάκο είναι και το ακόλουθο:
«Δεν θεωρούμε ότι η νεολαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι ένας απλός υποστηρικτικός μηχανισμός. Θα πρέπει να είναι εκείνο το διακριτό υποκείμενο που θα θέτει τα ξεχωριστά αιτήματα της νεολαίας. Πολύ περισσότερο όμως, θα είναι η νεολαιίστικη οργάνωση που θα παρακινεί τον κόσμο να βγαίνει στο δρόμο να διεκδικεί, να πιέζει ενδεχομένως. Και βεβαίως να στηρίζει τις μεγάλες τομές που θα έρθει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι είναι απαραίτητο το λαϊκό κίνημα να δημιουργεί μοχλούς πίεσης σε όλες τις μάχες που έχει να δώσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και μια αυτόνομη νεολαία της Αριστεράς έχει πολύ κομβικό ρόλο σε μια τέτοια διαδικασία».
Φυσικά, στη συνέντευξη υπάρχει και ερώτηση που αφορά το κάμπινγκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί 2-10 Αυγούστου στην παραλία Βαθύ του Γυθείου. Στο πλούσιο πρόγραμμα υπάρχουν πολλές πολιτικές συζητήσεις, κοινωνικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)