Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Fast track κατάλυση της δημοκρατίας

Eγκρίθηκε και από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο «για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση» 
Με fast track διαδικασίες εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αλλαγή του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρόικας.




 Fast track διαδικασίες καθιερώνονται από το νομοσχέδιο και στο υπάρχον πλαίσιο αδειοδότησης με το νέο σύστημα να είναι περισσότερο συγκεντρωτικό και «χαλαρότερο» σε διασφαλίσεις στο όνομα της ευελιξίας και της ταχύτητας στην προώθηση των επενδύσεων, εις βάρος βέβαια του περιβάλλοντος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ως σημαντική μεταρρύθμιση δεν απέφυγε τον πειρασμό του μνημονιακού λαϊκισμού. «Πού μπορώ να κάνω τι; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό εδώ και 150 χρόνια» σχολίασε ο Γ. Μανιάτης και απέδωσε το φαινόμενο των αυθαιρέτων στην αδυναμία να επεκταθούν τα σχέδια πόλης και το κράτος να εξασφαλίσει στους πολίτες «φτηνή γη για να χτίσει το σπίτι του». Όπως επισημαίνουν τα τμήματα Οικολογίας - Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, με το νομοσχέδιο αυτό, η όποια θεσμική μας κουλτούρα στα ζητήματα χώρου και περιβάλλοντος αποδιαρθρώνεται θυμίζοντας τις χειρότερες εκδοχές συγκεντρωτικού πελατειακού κράτους και οικονομίστικης λογικής πολύ περασμένων δεκαετιών. Ενός κράτους που αδιαφορεί για το περιβάλλον, αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής, ακόμα και για το ευτελισμένο πρόταγμα της «βιωσιμότητας» των πόλεων και οικισμών της χώρας. Έτσι, οι χρήσεις γης και οι αναλογίες τους ανά κατηγορία αναδιατυπώνονται και ανακατανέμονται ωσάν να μην έχουν αποφανθεί οι επιστήμες του χώρου και η ίδια η ζωή για το πώς λειτουργούν καλύτερα ή χειρότερα οι πόλεις και τα χωριά μας. Σαν να μην ξέρουμε στο πετσί μας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα λειτουργικότητας στους οικισμούς μας αλλά και στις εξωαστικές περιοχές απορρέει όχι από τις ανελαστικότητες των χρήσεων αλλά από την απουσία ελέγχου τους. Ε τώρα, ο έλεγχος είναι σχεδόν περιττός στο βαθμό που όχι μόνο κατεδαφίζονται τα πιο εμπεδωμένα όρια μεταξύ των χρήσεων της γης, αλλά αυτό γίνεται δια νόμου και μπορεί «κατ’ εξαίρεση» να αναθεωρείται με απλές υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου, το νομοσχέδιο Αποτελεί τη χαριστική βολή σε κάθε είδους έννοια και δυνατότητα σύνδεσης περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ). Εμφορείται από την ίδια λογική, εκείνη των τελευταίων τριών ετών για ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μια λογική που θυσιάζει το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή στο όνομα μιας στρεβλής αναπτυξιακής λογικής. Και τούτο μέσα από την αποψίλωση των, ούτως ή άλλως ήδη ισχνών, αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής, εκλεγμένης διοίκησης προς όφελος της κεντρικής εξουσίας και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Προς όφελος της κεντρικής διοίκησης δηλαδή. Μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξάλειψη άλλων, ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.  

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)