Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

«Μια Σαμοθράκη έχει περάσει μέχρι στιγμής στο ΤΑΙΠΕΔ»

Η δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακήνικου στην Ελαφόνησο, δύο παραλίες σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔΟι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τον αιγιαλό πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ*
Η δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακήνικου στην Ελαφόνησο, δύο παραλίες σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες προωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το ξεπούλημα των παραλιών του τόπου μας, για τη δόμηση ιδιωτικών εγκαταστάσεων εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
Και τις εμφανίζει ως «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη», ενώ στην πραγματικότητα συνιστούν την οριστική απώλεια των τελευταίων πολύτιμων δημόσιων -ελεύθερων- παραλιακών χώρων.
Και το όποιο τίμημα -ψίχουλα για την ακρίβεια- εντός 10 ημερών θα βρεθεί στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για το χρέος.
Η επανακατάθεση του σχεδίου νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία των ακτών και της παραλίας» ουσιαστικά σημαίνει την άνευ όρων εκμετάλλευση των παραλιακών χώρων από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με όποια χρήση επιθυμούν και σε όση έκταση χρειαστούν.
Με τις τελευταίες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ τ.Β 1387/30.5.14) ολοκληρώθηκε το «πέρασμα» στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 1.000 ακινήτων σύμφωνα με αντίστοιχη μνημονιακή υποχρέωση.
Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ 1020 πέρασαν 97.280 στρ., με το ΦΕΚ 2883 33.600 στρ., με το ΦΕΚ 3025 8.464 στρ., με το ΦΕΚ 571 3.588 στρ. και τέλος με το ΦΕΚ 1387 38.350 στρ. Σύνολο στρεμμάτων 181.282 στρ. ή 181,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 0,14% της ελληνικής γης (συνολική έκταση της Ελλάδας 132 εκ. στρ.).
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η έκταση της Σαμοθράκης είναι 178 τετρ. χλμ. ή της Τήνου 195 τετρ. χλμ., δηλαδή με απλά λόγια, χάνουμε έκταση σχεδόν ίση με της Σαμοθράκης ή της Τήνου.
Μέσα σ' αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά που έχουν περάσει στο Ταμείο ανάμεσά τους και απ' τις ομορφότερες παραλίες του τόπου μας, έκτασης 31 εκ. τ.μ., το ΤΑΙΠΕΔ λες και είναι λονδρέζικο property & real estate διαφημίζει από τις σελίδες του «Το περίφημο "Castello Bibelli" στη Ρόδο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενημερώνεται πως πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία».
Ή η ξακουστή δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακήνικου στην Ελαφόνησο, δύο παραλίες μοναδικής ομορφιάς αλλά και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, τις οποίες ο «Guardian» το 2013 ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Και πλάι τους, παραλίες στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα Ιόνια, στην Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική, σ' όλη την Ελλάδα.
Ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες. Τοπία και φυσικοί σχηματισμοί, που για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά.
Η κυβέρνηση πλέον μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί σε «επενδυτές» δημόσια αγαθά, όπως είναι οι παραλίες που για αιώνες έχουν κοινή χρήση και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος.
Παράλληλα οι «επενδυτές» εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα νομικά εφόδια προκειμένου σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σ/ν, «...να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, που παρέχει η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης». Στην πραγματικότητα, η «οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης» σημαίνει την άνευ όρων ληστρική εκμετάλλευση των παραλιακών χώρων από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το σχέδιο νόμου αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημόσιων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.
Οι ρυθμίσεις του πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα για άλλη μία φορά τους καταπατητές σε βάρος του κράτους δικαίου, καθώς νομιμοποιεί και την όποια παρανομία έχει μέχρι τώρα συντελεστεί «πάνω στο κύμα».
Η κινητοποίηση και συνεργασία των περιβαλλοντικών και επιστημονικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και όλων των πολιτών, καθίσταται ιδιαίτερα επείγουσα, επιτακτική και αναγκαία για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο θα συντελεσθεί με τις ρυθμίσεις αυτού του εκτρωματικού και αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το ξεπούλημα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας και του παραλιακού μετώπου της πατρίδας μας, που θα στερήσει από τη χώρα το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του λαού.
* Βουλευτής Β' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)