Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας

Οι διαδηλωτές απαίτησαν δημοψήφισμα για τον τερματισμό της μοναρχίας με αφορμή την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο.
Χιλιάδες Ισπανοί σε δεκάδες πόλεις διαδήλωσαν με αίτημα το δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας μετά την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο.


Κεντρικό σύνθημα: «Η Ισπανία αύριο θα είναι δημοκρατική» (España mañana será repúblicana)! Κατάμεστη η Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, πλατεία - σύμβολο του κινήματος των Αγανακτισμένων (πληροφορίες στο hashtag #ReferendumYA):
View image on Twitter
Madrid. Puerta del Sol Fotaza
«Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα» και «Οι Βουρβόνοι στις εκλογές» είχαν γράψει στα πανό τους οι διαδηλωτές που κρατούσαν κόκκινες και μενεξεδιές σημαίες της Δεύτερης Δημοκρατίας του 1931.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς και των Οικολόγων. «Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή στιγμή για να ανακηρύξουμε την (αβασίλευτη) δημοκρατία» δήλωσε μια 24χρονη διαδηλώτρια. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος «είχε μια ένδοξη ώρα, όμως σήμερα (η μοναρχία) είναι ελαφρώς απαρχαιωμένη, λίγο άχρηστη, ένα αυξημένο κόστος, κυρίως μέσα στην κατάσταση κρίσης που ζούμε» πρόσθεσε.
Μαζική η διαδήλωση και στη Βαρκελώνη:
View image on Twitter
Σε διαδικτυακή ψηφοφορία, πάνω από 70.000 έχουν ήδη υπογράψει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενώ σε πολλές ακόμη περιοχές έλαβαν χώρα ανάλογες συγκεντρώσεις:
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
View image on Twitter

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου