Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τουρκία: Άγρια καταστολή και τραυματίες διαδηλωτές - Οι αστυνομικοί βγάζουν... "σέλφι"

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη
Τουλάχιστον 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και 51 άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει γύρω από την πλατεία Ταξίμ, μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και των διαδηλωτών, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.


Εκατοντάδες πολίτες στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοίο, προκειμένου να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ, σύμβολο του αντικυβερνητικού αγώνα, βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να διαλύσουν την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.
Μέχρι στιγμής, οι συγκρούσεις μαίνονται στην τουρκική πρωτεύουσα, ενώ από το πρωί η τουρκική αστυνομία βρίσκεται επί ποδός, σε πολλές συνοικίες της πόλης, για να αναχαιτίσει τις ομάδες των διαδηλωτών, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει επίσημα κάθε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, και για την επιβολή της τάξης έχει κινητοποιήσει περίπου 40.000 αστυνομικούς, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση στη συγκεκριμένη πλατεία.
Υπενθυμίζεαι ότι οι εκδηλώσεις της περυσινής Πρωτομαγιάς είχαν σημαδευτεί από ανάλογες συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση. Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το μικρό της πάρκο Γκεζί έγιναν σημείο σύμβολο του κινήματος κατά του Ερντογάν. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ζητούσαν την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πλατεία η Ταξίμ είναι συμβολικός χώρος για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία, καθώς το 1977, 34 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πλατεία από πυρά που προήλθαν από γειτονικό κτίριο
Ξύλο και δακρυγόνα στους διαδηλωτές...
... και μετά selfie φωτογραφίες!
 TWITTER ‏@reportturk
View image on Twitter
 TWITTER ‏@reportturk
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)